Gündem

ABD'de Yaşayan Dr. Mehmet Çilingirlioğlu: ABD Çöküşte Ama Türkiye'de İyi Bir İniş Var

Açıklamalarıyla adından söz ettiren ve ABD’de ikamet eden  Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Çilingiroğlu, Türkiye ile ABD’nin Covid-19’a karşı verdiği mücadeleyi karşılaştırarak bir değerlendirmede bulundu. Corona virüsün en çok etkilediği ülkelerin başında gelen ABD’de alınan önlemlerin hafifletilmesinden sonra vakaların artacağını vurguladı. Çilingiroğlu, ABD’nin San Diego kentinde durumun gittikçe ağırlaştığını ve vaka sayısının 1 milyona ulaştığını ekledi.

BİLİM İNSANLARI ABD’DE AYAKLANDI

Dr. Çilingiroğlu, “ABD Başkanı Donald Trump dezenfektan içilmesi, vücuda enfektan verilmesi, akciğerlerin dezenfektanlarla yıkanması ve ultraviolet ışıklarının verilmesi gibi saçma sapan şeyler. Bu nedenler bilim insanları Amerika Birleşik Devletleri’nde ayaklandılar. Kendisinin artık bu konularda konuşmamasını, bilim insanlarına bırakmasını öneriyorlar” sözlerini dile getirdi.

NORMALE DÖNÜŞ İÇİN AŞI GEREKLİ

Dr. Çilingiroğlu, en çok merak edilen soru olan normal hayata ne zaman dönülecek? sorusuna ise “Normale dönüş için aşı şart. Aşı sağlık çalışanları için Eylül ayında ancak normal toplum popülasyonu için ise 2021’in ilkbaharında. Normal popülasyon zamanına kadar yani 2021’in ilk baharına kadar maske takılmalı. Sosyal mesafeyi korumak zorundayız” cevabını verdi.

VİRÜS DÜNYAYI PENÇESİ İÇERİSİNE ALDI

Dr. Mehmet Çilingiroğlu, Covid-19’un dünyanın bazı noktalarına yayılmadığını dile getirerek, “İstatistiği yok, şöyle söyleyeyim. Eğer 3 milyon kişiden 250 bini yaklaşık ölürse 3 milyardan yaklaşık 2.5 milyonu ölür, 8 milyardan da yaklaşık 5 milyonu riskte. Henüz Afrika ve bazı yerlerde virüs henüz patlamış değil. O nedenle kısacası hepimiz birbirimize yardım etmeyliyiz. Global olarak bu virüs dünyayı pençesi içerisine almış durumda. Global olarak düşünmeliyiz. Yoksa sadece Türkiye olarak sınırlarımızı izole edip yaşamamız mümkün değil bildiğiniz üzere” dedi.