Gündem

Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu'ndan atanan kayyumlara tepki

Bugün 3 şehirde HPD’li Beüyükşehir Belediye Başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına ilişkin siyasilerden tepki mesajları verildi. Van, Mardin ve Diyarbakır Büyükşehir belediye Başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına ilişkin tepki verenler arasında Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’da bulunuyor.

Abdullah Gül, kendi sosyal medya hesabından kayyum atanmasına ilişkin verdiği tepki mesajında ”Daha yeni seçilmiş belediye başkanlarının “bu şekilde” görevden alınmaları demokrasimiz için doğru olmamıştır” derken Ahmet Davutoğlu ise ”Kısa süre önce gerçekleşen seçimlerle göreve gelen Mardin, Diyarbakır ve Van Belediye Başkanları’nın idari tasarrufla görevden alınması demokratik sistemin ruhuna aykırıdır. Seçimle gelenlerin seçimle ayrılması milli irade ilkesinin gereğidir” açıklamalarıyla gündeme geldi. 

“SEÇİMLE GELENLERİN SEÇİMLE AYRILMASI MİLLİ İRADE İLKESİNİN GEREĞİDİR”

Davutoğlu’nun açıklamaları ise şöyle:

Kısa süre önce gerçekleşen seçimlerle göreve gelen Mardin, Diyarbakır ve Van Belediye Başkanları’nın idari tasarrufla görevden alınması demokratik sistemin ruhuna aykırıdır. Seçimle gelenlerin seçimle ayrılması milli irade ilkesinin gereğidir.

Adayların seçime girmesi kanuna aykırı ise Yüksek Seçim Kurulu bunu seçim öncesinde değerlendirmelidir. Elbette seçim sonrasında işlenen suçlara ilişkin de gerekli tedbirler alınabilir. Ancak bunun öncelikle yargı nezdinde hukuki şartları oluşmalıdır.

“ESAS OLAN SEÇME VE SEÇİLME HAKKIDIR”

Esas olan seçme ve seçilme hakkıdır. Bu karar, toplumsal barışa katkı sunmayacağı gibi terörle mücadeleyi de zaafa uğratabilir. Terörle en etkili siyasi mücadele, demokratik temsili aşındırmakla değil milletin gönlüne girip seçim kazanmakla verili