Gündem

Ahmet Davutoğlu'nun Açıklamalarından Satır Başlıkları

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu yaptığı açıklamada, “Dün akşamdan itibaren ve bugün aldığımız karar çerçevesinde kimsenin ekonomimizin verileriyle oynayacak spekülasyonlara gitmemesi uyarısında bulunuyorum. Bugünlerde aldığımız kararlar ne olursa olsun, son ana kadar vazife başında olan hükümetimiz vardır ve hiç kimse ekonominin iç dengeleriyle de oynamaya kalkmasın.” dedi.

Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası basın toplantısı düzenledi.

7 Haziran ile 1 Kasım arasındaki süreci, Türk demokrasi döneminin en kritik dönemi olarak niteleyen Başbakan Davutoğlu, 7 Haziran seçimi sonrası için “13 yıllık istikrar sonrasında partimizin Meclis’te çoğunluğunu alamaması dolayısıyla puslu havayı seven bütün çakallar ortaya çıkmıştı” değerlendirmelerinde bulundu.

Davutoğlu, 7 Haziran seçimi sonrası partide hüzün ve “acaba ne olacak” kaygısı bulunduğunu anımsatarak, ancak kendisinin parti binasının balkonundan yaptığı konuşmada, teşkilat üyelerinden başlarına dik tutmalarını istediğini hatırlattı. Başbakan Davutoğlu, 7 Haziran’dan sonra bir iç muhasebe yaptıklarını ve atılması gereken adımları gözden geçirdiklerini aktardı.

Türkiye’yi bir saniye bile hükümetsiz bırakmamak için bir söz verdiğini anımsatan Başbakan Davutoğlu, “Hamdolsun, huzurunuzdayım, 7 Haziran-1 Kasım arası kaos bekleyenler, kriz bekleyenler, hükümetsizlik bekleyenler, iradesizlik bekleyenler, çelikleşmiş bir iradeyi karşılarında buldular. Hiçbir kararı almakta bir saniye bile tereddüt yaşamadık. Hükümetsiz bir saniye bile yaşatmadık ülkemizi, çok zor bir dönemdi, Meclis’te çoğunluğu olmayan hükümetin, bir geçici hükümetin, en radikal, en zor kararları alması gerektiği bir dönemdi.”dedi.

Terörle mücadelede kararlılık

Hükümetin aldığı en önemli kararlardan birinin terörle mücadele kararı olduğunuda belirten Davutoğlu, 20 Temmuz’da Suruç saldırısı sonrası Türkiye’nin kapsamlı bir terör saldırısıyla karşı karşıya kaldığına konuşmasında yer verdi.

Başbakan Davutoğlu, güvenlik birimlerine terörle kararlılıkla mücadele edilmesi yönünde talimat verdiğini dile getirerek, sözlerini şöyle devam etti:

“Mademki Türkiye’ye savaş ilan edilmiştir, mademki terör örgütü ve arkasındaki odaklar Türkiye’yi bir hedef haline getirmişlerdir, ülkemizin bütün dağları, bütün ovaları, bütün vadileri, bütün şehirleri, bütün ilçeleri, bütün mezraları terörden temizleninceye kadar mücadele edeceğiz. Hamdolsun, bugüne kadar da bu mücadeleden hiçbir taviz vermedik, inşallah önümüzdeki dönemde de yine AK Parti iktidarları hiçbir taviz vermeden bu yola devam edecektir.”dedi.

Davutoğlu, yüzde 85 katılım, yüzde 97,5 temsil ve yüzde 49,5 ile AK Parti’nin 1 Kasım’da yeniden iktidar olduğunu anımsatarak, yeni dönem için de yeni yatırım ve reformların belirlendiğini açıkladı.

İlk olarak tüm vaatleri 3 ayda bitirme kararı aldıklarınıbelirten Davutoğlu, “Hesap makamında olan, bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bu kez 3 aylık dönemde bütün vaatlerimizi yerine getirmiş olmanın huzurunu, onurunu ve mutluluğunu yaşıyorum. Herhalde demokrasi tarihinde çok nadir görülen bir husustur.” dedi.

“7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri öncesinde 81 vilayeti dolaşarak, seçim meydanlarında verdiğimiz hiçbir söz şu anda yarım bırakmış değiliz. Yine sözlerimiz, vaatler dışında reformlarımızdı, 3 aylık reformlarımızı tamamladık, 6 aylık reformlarımızın bir kısmını yaptık ama reformlarımızın en büyüğü olacak olan inşallah bir gün hayata geçecek olan sivil, özgürlükçü, TBMM’nin ve milletin iradesiyle yazılmış sivil bir anayasa için de kurullar oluşturduk, gerekli adımları attık” diyen Davutoğlu, muhalefet liderleri ile görüştüklerini, uzlaşma komisyonu oluşturduklarını, ana muhalefet partisinin tutumu nedeniyle yarım kalan çalışmaları partide sürdürdüklerini aktardı.

Davutoğlu, sivil ve özgürlükçü bir anayasa için temel zeminin oluştuğunu belirterek, bu çalışmanın da en kısa zamanda tamamlanmasını ümit ettiğini kaydetti.

Terörle mücadele bağlamında Türkiye’nin bütün kritik ilçelerinde kapsamlı operasyonlar başlatıldığına dikkati çeken Davutoğlu, aralık ayından itibaren Sur, Silopi, Cizre, Nusaybin, Varto gibi birçok ilçede operasyonların büyük bir başarıyla yürütüldüğünü ve yürütülmeye devam edeceğini bildirdi.

Ekonomideki gelişmeler

Ekonomik istikrarı sağladıklarını belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Şu anda Türkiye, geçtiğimiz yılın sonunda ‘her an kriz çıkabilir, ekonomik bakımdan sarsıntı olabilir’ denilen Türkiye, bugün bütün ekonomik verilerde son derece sağlıklı işaretler veriyor. Özellikle ‘asgari ücret dolayısıyla enflasyon artacak’ denilen konjonktürden enflasyonun son 3 yılda en düşük düzeye düştüğü bir dönem yaşıyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Ekonomide parıltılı bir bahar dönemi yaşandığını belirten Davutoğlu, açıklamalarna şöyle devam etti:

“Özellikle de dün akşamdan itibaren ve bugün aldığımız karar çerçevesinde de kimsenin ekonomimizin verileriyle oynayacak spekülasyonlara gitmemesi uyarısında bulunuyorum. Bugünlerde aldığımız kararlar ne olursa olsun, son ana kadar vazife başında olan hükümetimiz vardır ve hiç kimse ekonominin iç dengeleriyle de oynamaya kalkmasın. Kurdaki düşüş, sağlıklı düşüş devam etmelidir. Hiç kimse şüphe de etmesin. Önümüzdeki 4 yılı tamamlayacak güçlü AK Parti hükümetleri devam edecektir. Bu bakımdan da bütün yatırımcılara, ekonomi çevrelerine, bu güven ve istikrar ortamının devam edeceği konusunda tereddüt etmemelerini özellikle vurguluyorum.” dedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dış politikanın temel sütunlarını harekete geçirmek ve güçlendirmeler yapmak için de büyük çaba sarf ettiklerini dile getirdi. Avrupa Birliği-Türkiye Zirvesi’nin 13 yıl sonra gerçekleştiğini ve o günden bugüne 3 zirve yapıldığını anımsatan Davutoğlu, yürütülen faaliyetlerle Kasım ayında 7 bin civarında olan mülteci geçişinin son 15 gün içinde onlu rakamlara düştüğünü aktardı.

Vize muafiyetinin sağlanması için de adımlar atıldığını söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Komisyonu’nun aldığı karar çerçevesinde bunun önemli bir aşamaya geldiğini vurguladı.

AA