Gündem

Ahmet Kaya'nın mezarı Türkiye'ye mi getiriliyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş Ahmet Kaya hamlesi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahmet Kaya’nın Paris’te yer alan mezarını Türkiye’ye getirebileceklerini belirten bir açıklama yaptı.

23 Haziran seçimlerine 3 gün kala Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan Kürt vatandaşların oylarına talip olduklarını gösteren ilginç bir açıklama geldi. Erdoğan, bir ödül töreninde ‘çatal bıçaklı’ protestoya uğrayan ve mezarı Fransa’da yer alan usta sanatçı Ahmet Kaya’nın mezarını eğer ailesi isterse getirmek için  gerekeni yapacaklarını söyledi.

“Şafak Türküsü’nü dinlediğim zaman çok duygulanırım”

Erdoğan açıklamasında: “Annem öldükten sonra çok farklı bir dünyayı meydana getirdi. Ne zaman Ahmet Kaya’nın Şafak Türküsü’nü dinlersem, dinlediğim zaman çok duygulanırım. Annemle haşır neşir olmaya başlarım. Fakat Ahmet’e o otelde yaptıkları o hainliği, o ihaneti, o alçaklığı; sanatçıya, sanata, sevgi diye konuşanlar, köşelerinde yazanlar o gece neler yaptıklarını ayrıca hiç mi hiç unutamıyorum” şeklinde konuştu.

Kendisinin okuduğu Necip Fazıl Kısakürek’in “Canım İstanbul” şiirinin dinletilmesiyle başlayan programda, Kral FM’in 1990’lı yıllarda gerçekleştirdiği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde katıldığı programlardan kesitler dinletildi.

Erdoğan, “Canım İstanbul” şiirinin Kısakürek’in İstanbul’u ne kadar güzel anladığını, tanımladığını ve İstanbul’u tanımlarken de İstanbul’a aşık olmanın ne kadar farklı bir şey olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Erdoğan, kendisinin de bir İstanbul aşığı olarak okuduğu bu şiirin de içinde bulunduğu 10 şiirin yer aldığı kasedi cezaevine girmeden kısa bir süre önce hazırladığını söyledi.

Bu şiirin o duygularla dolu mısraları arasında İstanbul’a aşkın ne demek olduğunun bulunduğunu belirten Erdoğan, “Bugün bile az önce dinlerken yine oralara gittim. Şimdi de Üsküdar’da olduğum için. ‘Beyoğlu tepinirken Ağlar Karacaahmet’ derken, geçenlerde Nakkaştepe’deki piknik alanlarını dolaşırken yine aklıma bu gelmişti.” dedi.

Kral FM’e konuşan Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

“O gece yaptıklarını unutamıyorum”

“Annem öldükten sonra çok farklı bir dünyayı meydana getirdi. Ne zaman Ahmet Kaya’nın Şafak Türküsü’nü dinlerim, dinlediğim zaman çok duygulanırım. Annemle haşır neşir olmaya başlarım. Fakat Ahmet’e o otelde yaptıkları o hainliği, o ihaneti, o alçaklığı; sanatçıya, sanata, sevgi diye konuşanlar, köşelerinde yazanlar o gece neler yaptıklarını ayrıca hiç mi hiç unutamıyorum.

Ve kendi sanatçısına sahip çıkan değil kendi sanatçısını bu ülkeden kovana kadar ellerinden geleni yaptılar. Ne oldu? Ahmet vatan topraklarında değil gurbette durdu.

Ben başbakanlığım döneminde o zamanki Kültür Bakanımız vasıtasıyla aslında Ahmet Kaya’nın bir nakli mekan ile kendi topraklarımıza getirilmesini arzu ettim. Ve eşine de haber gönderdim.

Yani bugün yine Ahmet Kaya ile ilgili böyle bir imkan olsa, ailesi Ahmet Kaya’nın topraklarımıza getirilmesini kabul etse biz elimizden gelen her şeyi yaparız. Bizim inancımızda buna kabrin taşınması deriz. Böyle bir şeye biz hazırız, bunu yaparız.”

Ahmet Kaya ödül töreninde neler yaşamıştı? Kaya neden protesto edildi?

Ahmet Kaya, Magazin Gazetecileri Derneği’nin 10 Şubat 1999’de düzenlediği “Yılın En İyi 10 Müzik Yıldızı Yarışması” ödül töreninde “Kürtçe şarkı söylemek, klip çekmek istiyorum” dedi ve üzerine Serdar Ortaç’ın sahneye çıkıp Sibel Can’ın “Padişah” şarkısını “Bu devirde kimse sultan değil, hükümdar değil, padişah değil/ Atatürk yolunda tüm Türkiye/ bu vatan bizim/ ellerin değil” şeklinde okumasıyla olayların seyri değişmişti. Ortaç, şarkının ardından 10. Yıl Marşını söyleyerek salondaki harareti arttırmıştı. Konuklar,Ahmet Kaya’yı protesto etmiş, hatta çatal bıçak fırlatmışlardı.

Ahmet Kaya'nın mezarı Türkiye'ye mi getiriliyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş Ahmet Kaya hamlesi!

Ahmet Kaya’nın mezarı nerede bulunuyor?

Ahmet Kaya’nın mezarı Fransa’nın başkenti Paris’teki Père Lachaise Mezarlığı’nda bulunmaktadır. Ünlü sinemacı Yılmaz Güney’in mezarına oldukça yakın bir mesafede ayrıca  Jim Morrison, Edith Piaf gibi efsane sanatçılarla da aynı mezarlıkta bulunmaktadır.

Bir Yorum

  1. Kiminle yan yana olduğu önemli değil önemli olan birisinin fatiha okuması