Gündem

AK Parti Gündemine Geldi ! KYK Kredi Borçları Hakkında Düzenleme Geliyor

KYK kredi borcu faizleri ve çok sayıda esnafı mağdur eden hapis cezasına farklı bir formül bulunması için yeni bir düzenleme AK Parti’nin gündemine geleceği iddia edildi.

AK Parti kurmaylarının yaptığı toplantıda, kamuoyunda oluşan iki beklenti masaya yatırıldı. Buna göre ilk olarak “karşılıksız çekler sebebiyle hapis cezasına maruz kalan işletme sahiplerinin mağduriyeti” konusu gündeme geldi.

KARŞILIKSIZ ÇEK

Türkiye Gazetesinin aktardıklarına göre AK Parti kurmayları bir görüşte birleşti. Bu görüş ise “Adam ödeme güçlüğüne düşmüş, hapse girmiş. İçeride hiç ödeyemez. Daha zora düşer. Hapis cezası yerine, başka yaptırım lazım. Kamuoyundaki beklentiye kayıtsız kalamayız” şeklinde oldu. 

Çeki karşılıksız çıkana bin 500 güne kadar para cezası veriliyor. Bu da ödenmezse çek sahibi, 3 yıla kadar hapis ile karşı karşıya kalıyor.

BAZI KİŞİLERDE KYK KREDİ BORCU İKİ KATINI AŞTI

Gündeme gelen bir diğer konu ise üniversite döneminde öğrenim kredisi çeken öğrencilerin borçları oldu. İşe girinceye kadar bu borca faizin işlediği biliniyor. Bu borcun bazı kişilerde iki katını aşmış olduğu belirtildi. Bunu ödeyemeyen öğrencilerin sayısının 5 milyona ulaştığı, 280 bin mezun hakkında yasal işlem başlatıldığı belirtiliyor.

HENÜZ KARAR VERİLMEDİ

Her iki konuda da çalışma yapılıp yapılmayacağına henüz karar verilmedi. Çekte hapis cezasının kaldırılmasının, ceza infaz indirimlerini öngören pakete girebileceği belirtiliyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu borçlarına uygulanan faizlerle ilgili ise yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığı, bunun için idari bir karar alınmasının yeterli olduğu ifade ediliyor.