Gündem

AKP sözcüsü Çelik’ten son dakika 2019 Af Yasası, Ceza İndirimi ve yargı reformu hakkında flaş açıklama! Yargı Strateji belgesi meclise ne zaman geliyor?

TBMM açıldıktan sonra 2019 Ekim ayında ilk gündem maddesi yargı paketi altında af yasası, ceza indirimi maddesi olacak. İddiaya göre çıkarılacak yargı paketi sonrasında terör ve toplu suçlarda 2 seneden fazla tutukluluk olmayacak. Ağır cezalık suçlar da bir sene Asliye Ceza Mahkemesi’nin görev alanına giren suçlarda tutukluluk süresi 6 ayı geçemeyecek. Bu süreleri dolduranlar, şartlı tahliye edilecek. İşte son dakika gelen af yasası ve ceza indirimi ile ilgili son dakika haberleri!

Bugün AKP sözcüsü Ömer Çelik, ceza infaz yasasında yapılacak değişiklikleri de içeren 2019 yargı paketi hakkında kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Ömer çelik, yargı paketinin ikici safhada geleceğini, yaklaşık tarih olarak 2019 Ekim ayında meclis gündeminde olacağını söyledi. Çelik konu ile ilgili yaptığı açıklamada ‘’ Yeni dönem reform dönemi olacak. Bu paket ikinci safha olarak gündeme gelecek. İnsan hakları merkezinde şekillenen bir reform olacak. AB kriterlerini göz önüne alan bir kapsama sahip. Öncelikli olarak vatandaşlarımızın ihtiyacını karşılayacak. Şeffaf ve kapsayıcı yaklaşım, ifade özgürlüğünü, savunma hakkını, adalete erişimi ve adalet sisteminin işleyişinde kalitenin artmasını son derece güçlendirecektir. Büyük ihtimalle ekim ayında meclis gündemine gelecek’’ ifadeleri kullandı. Peki 2019 yargı paketi içerisinde af yasası var mı? Ceza indirimi veya kısmı af var mı? İşte tüm ayrıntılar…

Hükümetin hukukçu Milletvekilleri ile Adalet Bakanlığının ortak şekilde hazırladığı kapsamında Ceza İnfaz sisteminde öngörülen değişiklik hükümlerinin de yer aldığı yargı paketi ile gelecek af yasası ve ceza indirimi için geri sayım devam ediyor.

Yargı paketinin yürürlüğe girmesi sonrası 80 binin üzerinde tutuklu ve hükümlünün serbest kalacağı iddia ediliyor. Daha önce 5 yıldan az cezalara istinafta sonuçlanıyordu. Yargı paketi ile artık 5 yıldan az cezalarda Yargıtay’a taşınabilecek. Bu şekilde istinafın FETÖ davalarında verdiği çelişkili kararlar ve ele alınacak ve daha doğru kararlar verilecek. AK Parti kaynakları, İstinaf mahkemeleri tarafından FETÖ davaları ile ilgili verilen kararlara dikkat çekiyor ve bu kararlara Yargıtay yolunun açılması ile ortaya bir içtihatta çıkacağı ve bu konudaki kafa karışıklığı giderileceği belirtiliyor. ”Çünkü yaptığımız değerlendirmelerde Örneğin Bank Asya’ya para yatıranlar ile ilgili aynı suça istinaftan farklı cezalar çıkmış. Bunlar Yargıtay’a götüremediği içinde bir İçtihat oluşmamış ve farklı kararlar alınmış” denildi.

TUTUKLULUK 6 AYI GEÇMEYECEK

TBMM’ye gelecek af yasası ve ceza indirimi içeren paket ile birlikte Terör ve toplu suçlarda 2 seneden fazla tutukluluk olmayacak. Ağır cezalık suçlar da bir sene, Asliye Ceza Mahkemesi’nin görev alanına giren suçlarda tutukluluk süresi 6 ayı geçemeyecek. Bu süreleri dolduranlar şartlı tahliye edilecek.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ TAHLİYE EDİLEBİLİR!

Hazırlanan örtülü af ve örtülü ceza indirimi içeren bu düzenleme sonrası 4 yıl 8 ay hapis cezası alan Selahattin Demirtaş’ın bunu Yargıtay’a temyiz için taşıma imkânı olacak. Kasım 2016’da düzenlenen operasyonda gözaltına alınan ve hakkında tutuklama kararı verilen Selahattin Demirtaş’ın hapiste geçirdiği süre dikkate alınarak ve hakkındaki diğer davalarla ilgili tutukluluk sürelerini de tamamlamış sayılacağından yeni yargı paketinin yürürlüğe girmesi sonrası tahliye olacağı ifade ediliyor.

80 BİN’İN ÜZERİNDE KİŞİ TAHLİYE EDİLECEK

Cezaevlerinde halen kapasitenin çok üzerinde mahkûm bulunuyor. AK Parti kaynakları yaptıkları açıklamada kapasitenin yüzde 60 fazlası tutuklu ve hükümlü olduğunu, teklifin yasalaşması durumunda 80 binin üzerinde kişinin tahliye edileceği belirtildi.

AF KONUSUNDA KİM NE DEMİŞ Tİ?

Binlerce tutuklu ve hükümlü ceza evlerinde meclisten gelecek af yasası, ceza indirimi söylemlerine odaklanmışken, dışarıda aileleri tarafından 2019 af yazası, ceza indirimi, infaz yasası değişikliği ve bu konuları içinde barındıran 2019 yargı paketi konusunda araştırmalar yapılıyor. Hükümet yetkililerince yapılan açıklamalarda yargı paketi hakkında verilen detaylarda af yasası veya ceza indirimi gibi ibareler yer almamasına rağmen vatandaş, infaz yasasında yapılacak bazı değişikliklerle kısmi bir affın çıkacağı yönünde düşünüyor. Konu hakkında açıklama yapan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, çıkarılacak yargı paketinin af, kısmı af ya da ceza indirimi şeklinde yorumlanmamasını, çıkarılacak yargı paketinin ceza infaz yasasında yapılacak birtakım değişiklikleri barındırdığını söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Habertürk TV’de af, ceza indirimi ve kısmi af gündemine dair yaptığı değerlendirmelerde “Af değil ama infazla ilgili düzenlemeler var. Partiler arasında bununla ilgili görüş birliği sağlanması lazım. Bunun için de zamana ihtiyaç vardı. Bir iki gün içinde halledilecek mesele değil. Eylül ayından itibaren görüşülüp, değerlendirilecek’’ demişti.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, milyonları ilgilendiren yargı reformu hakkında bazı son dakika açıklamalarda bulundu. 11. Büyükelçiler Konferansı kapsamında düzenlenen oturumda konuşan Bakan Gül, herkesin merak ettiği yargı paketinin ne zaman meclise geleceği konusu hakkında tarih verdi. Meclis’e gelmesi beklenen Yargı Reformu Strateji Belgesi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Gül “Ekim ayında Meclis açıldığında ilk gündem maddesi, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin hayata geçmesi olacaktır.” dedi.

Peki 2019 yeni yargı paketi neleri içeriyor. Ufukta af yazası, ceza indirimi var mı? Tutukluk süresi ile ilgili yapılması planlanan değişiklikler nelerdir? Yargı paketinin yürürlüğe girmesi ile kaç kişi tahliye edilecek?

Tüm soruları sizin için araştırdık. İşte son dakika af, af yasası, ceza indirimi, infaz yasasında yapılan tutukluk süresi ve yargı paketi hakkında yapılan açıklamalar ve son dakika haberleri…

YARGIYA GÜVENİN ARTTIRILMASI HEDEFLENİYOR

MHP’nin de büyük çaba harcadığı Yargı Reformu Strateji Belgesi, düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırlarının genişletilmesi, yargıya güvenin arttırılması gibi hedefler içeriyor. Gazeteciler başta olmak üzere cezaevindeki birçok ‘düşünce suçlusu’ da özgürlüklerine kavuşmak için paketin bir an önce yasalaşmasını bekliyor.

9 AMAÇ 63 HEDEF 256 FAALİYET

Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde 9 amaç, 63 hedef ve 256 faaliyet yer alıyor. Yargı Reformu Stratejisi’ndeki 9 amaç şu başlıklar altında sıralanıyor: “Hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi”, “Yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı ve şeffaflığının geliştirilmesi”, “İnsan kaynaklarının nitelik ve niceliğinin artırılması”, “Performans ve verimliliğin artırılması”, “Savunma hakkının etkin kullanımının sağlanması”, “Adalete erişimin kolaylaştırılması ve hizmetlerden memnuniyetin artırılması”, “Ceza adaleti sisteminin etkinliğinin artırılması”, “Hukuk yargılaması ile idari yargılamanın sadeleştirilmesi ve etkinliğinin artırılması”, “Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin yaygınlaştırılması”.

Bir Yorum

  1. Okadar çok hayal kırıklığına uğradık ki sevinmeye korkuyoruz

  2. Bizde artık sevinmek istiyoruz yüzümüz gülsün istiyoruz

  3. Bizde artık sevinmek istiyoruz yüzümüz gülsün istiyoruz

  4. Ben ve çocuklarım çok mağduruz inşAllah hemen çıkar bu yasa

  5. 5.5 ay oldu eşim tutuklu ben ve çocuklarım mağduruz . İnşAllah hayal kırıklığına ugramayiz

  6. Yıllarca ticaret yaptım vergi verdim ihracat birinciliklerim var.bankalara milyonlarca faiz ödedim.binlerce insan çalıştırdım.tüm mallarımı icraya verdim.devletime güvendim fakat halen mahkemelerde sürünüyorum.Allah tan Bağkur umu Ödemiş’im.emekli ikramiyesi ile geçinmeye çalışıyorum.bizler devletimize 30 yıl hizmet ettik.çıksın artık af da bizlerde hayatımızı idame etmeye çalışalım..

  7. İNSAN ÖLDÜRÜP CİNAYETTEN YATANLARA AF İSTEMIYORUZ TOPLUMUN HUZURU DÜŞÜNÜLMELİ.CANİLERİ KORKUNÇ İNSANLARI DIŞARDA İSTEMİYORUZ.İNŞALLAH DEVLETİMİZ BUNU DÜŞÜNÜYORDUR

  8. yargi reformunu bir an önce çıkmasını istiyoruz ceza indirimin bizlere söz verildi

  9. Artık çıksın bu af garibanlar a çıksın bi seferde garibanları dusunun

  10. Artık çıksın bu af garibanlar a çıksın bi seferde garibanları dusunun

  11. Artık çıksın bu af garibanlar a çıksın bi seferde garibanları düşünün

  12. Artık çıksın bu af garibanlar a çıksın bi seferde garibanları düşünün

  13. Artık çıksın bu af garibanlar a çıksın bi seferde garibanları düşünün

  14. Devletimiz mahkum eslerinin ne kosullarda hayat savasi verdigini maddi manevi her yuku tek basina omuzladiklarini ve bu yukun altinda ezildiklerini gormek zorundadir, ceza indirimi ve kesinlikle sartli saliverilme yasalasmalidir.

  15. Eşim suçsuz yere yatıyor hakim tanığın birini dinlemedi tanık için mahkeme ertelendi ve tanık yine gelmedi tanık sadece ifadesini karakol da vermiş,sizce adilmi bu hakimin o tanığı mahkeme dinlemesi gerekmez mi istinaf mahkemesi inşAllah düzeltecek Allah'ın izniyle ama buradan başkanımıza sesleniyorum Allah aşkına şu ceza indirimi ni artık çıkar çocuklar için en azından benim eşim arkadaş yüzünden yatıyor arkadaşları yapıyor asıl suçu hakim arastirmadi verdi cezayı böyle adaletsizlik olmaz asıl naneyi yiyenler dışarda elini kolunu sallayarak geziyor ben bunu bilir bunu söylerim.

  16. Eşim suçsuz yere yatıyor hakim tanığın birini dinlemedi tanık için mahkeme ertelendi ve tanık yine gelmedi tanık sadece ifadesini karakol da vermiş,sizce adilmi bu hakimin o tanığı mahkeme dinlemesi gerekmez mi istinaf mahkemesi inşAllah düzeltecek Allah'ın izniyle ama buradan başkanımıza sesleniyorum Allah aşkına şu ceza indirimi ni artık çıkar çocuklar için en azından benim eşim arkadaş yüzünden yatıyor arkadaşları yapıyor asıl suçu hakim arastirmadi verdi cezayı böyle adaletsizlik olmaz asıl naneyi yiyenler dışarda elini kolunu sallayarak geziyor ben bunu bilir bunu söylerim.

  17. Lütfen çocuk istismarları kadın tecavuzculerı kadın cınayettletlerı ve katillere ceza indirimi çıkmasın 50 yıl yatsınlar umarım adaletli davranırsınız

  18. Af konusu olmaz,çünkü bu ülkesi hazır değildir, sosyal mahkumlar için.Tamam reform lazım , infaz yasası lazım ,ama oyun olmaz!Ya verecek ya da vermeyen! Söz , söz olsun ! Umut veremez, çünkü ailesi mahkumlar zarar verilen ve mahkumlar psikoloji bozuluyor! Reform ve infaz yasası lazım ama Devletul söz boş boşuna vermesini, umut vermesini! Bu tam oyun!

  19. Sayın Adalet Bakanlık, rica ediyorum 80 bin kişi tahliye olacak , kusura bakma onlar dişarda ne iş yapiorlar? Eğitim var?Meslek var? Tekrar aynı iş yapılan? Projeler onlar için var? Ne olacak ?

  20. benim eşimin suçu yok yere yatıyor 8 sene aldı teşebüsten yatıyor arkadaşının yanında olmasından dolayı çocuk larımın benim eşimin ne günahımız vardı ve 3 çocugum var Allah rızası için teşebüsede vursun indirim saygılarımı sunuyorum büyüklerime

  21. benim eşimin suçu yok yere yatıyor 8 sene aldı teşebüsten yatıyor arkadaşının yanında olmasından dolayı çocuk larımın benim eşimin ne günahımız vardı ve 3 çocugum var Allah rızası için teşebüsede vursun indirim saygılarımı sunuyorum büyüklerime