Gündem

AKP sözcüsü Ömer Çelik, AKP iktidarının Suriye Rejimi ile görüşmeler yapıyor mu? Sorusuna cevap verdi

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, bugün Saat 18:30 gibi canlı yayında basın sözcülerinin sorularını yanıtladı. Sorular arasında Türkiye’nin Suriye rejimi ile görüşülüp görüşülmedi de soruldu. Suriye politikaları hakkında bazı açıklamalar yapan Çelik, Suriye’de halen yaşanan bazı katliamlara değinerek, siyasi bir görüşmenin olabilmesi için öncelikli olarak Suriye Rejimin, başta İdlib olmak üzere kendi halkına yaptığı vahşeti sona erdirmesi ve bu konuda dik bir duruş sergilemesi gerektiğini söyledi. Çelik, ‘’Kendi halkına karşı silah çekmesi, kendi halkına kimyasal silah kullanması çok normalmiş gibi de Türkiye ilişkilerini düzeltsin deniyor. Bunları yaparken neden Türkiye’nin tavrı değişsin deniyor? Ortadaki tablo değişsin ki bizde adımlarımızı atalım. Önemli olan Suriye’nin kendi halkını katletmeyi kesmesidir. Soçi’deki zirveden sonra sürecin takibi için önemli bir adımdır. Türkiye öteden beri Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı duyarak elinden gelenleri yapıyor.
Sahada bazı yeni gerçeklikler ortaya çıkmaya başladı. 3 lider de ayrılıkçı gündemlere karşı çıkmıştır. İdlib’deki durumun yeniden kontrol alınması için çalışmalar sürdürülüyor. DEAŞ, El Kadide gibi benzer organizasyonlara karşı ortak bir tutum geliştirilmesi altı çizilmesi gereken bir konudur. Sınırlara tel örgü koyarak, bu insanları Akdeniz’de ölüme terk etmek, Türkiye’nin hiçbir zaman rıza göstereceği bir durum değildir. Göç sadece Türkiye’yi ilgilendiren bir baskı uygularken, kimse bununla ilgilenmiyor. Önemli olan duvarlar örmek değil, köprüler kurmaktır. Önemli olan mülteciler için çözüm üretmektir. Pek çok teknik görüşme yapılmaktadır. Bütün bunların somut neticesi orada daha az insanın ölmesi, daha az insanın katledilmesidir’’ ifadelerini kullandı.

AKP sözcüsü Çelik ayrıca istihbarat örgütümüz MİT’in Suriye Rejimi İstihbarat örgütü ile görüştüğünü, bunun Suriye’de devam eden katliamların önüne geçebilmek ve insan kayıplarını en aza indirebilmek için bu görüşmelerin olması gerektiğini vurguladı.