Gündem

AKP ve MHP tarafından hazırlanan af yasası, ceza indirimi ve infaz düzenlemesi son dakika gelişmeleri!

Cezaevlerinde 284 bin 624 kişi var. Bunların 129 bini, AKP ve MHP tarafından hazırlanan ceza indirimi, yeni infaz düzenlemesi ve denetimli serbestlik sürelerinin uzatılması adı altında çıkarılacak af yasası ile tahliye olabilir. Binlerce hükümlü ve tutukluyu heyecanlandıran açıklama son dakika olarak MHP Genel Başkan Yardımcısı Fetih Yıldız’dan geldi. Yıldız geçen sene hazırladıkları ceza indirimi ve 5 yıl şartlı tahliye teklifin yasalaşması halinde ilk etapta 93 bin olmak üzere toplamda 129 bin kişinin tahliye olacağını açıkladı. MHP daha önce 19 Mayıs 2018’e kadar işlenen suçlarda bir kereye mahsus 5 yıl şartlı indirim içeren bir yasa teklifi hazırladı. Teklifte terör, Atatürk’e hakaret, Cinsel suçlar, soykırım, çocuk istismarı ve devlete karşı suçlar indirim kapsamı dışında tutuldu. Ancak o dönem partiler arasında uzlaşma sağlanamadığı için teklif yasalaşmadı.

AF YASASI MI İNFAZ DÜZENLEMESİ Mİ?

Aradan geçen sürede AK Parti yeni bir yargı reformu paketi hazırladı. 39 maddelik ilk yargı paketi geçtiğimiz günlerde mecliste kabul edildi. Ancak 1. Yargı paketinde ceza sürelerinde indirim, af, infaz yasası ve denetimli serbestlik düzenlemesi yer almadı. AKP, ceza infaz düzenlemesini 2. pakete bıraktı. Taslağa göre süreli hapis cezalarındaki infazın yarı yarıya uygulanması üzerinde duruyor. Bu durumda örneğin 10 yıl hapis cezası alan bir kişi cezaevinde 6 yıl 6 ay kalması yerine sadece 5 yıl hapis cezası yatacak. Bir diğer değişle 10 yıl ceza almış bir kişinin cezasından 1 yıl 6 ay kadarlık süre af edilmiş olacak. AK Partinin bu hazırladığı bu paketle, cezaevinde en az 38 bin kişinin tahliye olacağı hesaplanıyor.

129 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLECEK

AKP yeni yargı paketi üzerindeki hazırlığı devam ettirirken MHP’nin daha önceden hazırladığı teklif bir kez daha gündeme geldi. Teklifin mimarlarından MHP’li Fetih Yıldız, sosyal medya hesabı paylaşımından AKP’nin hazırladığı o teklife göndermede bulundu. Yıldız ‘’şartı ceza indirimi kanunu teklifinin yasalaşması durumunda ilk etapta 93 bin ki, zaman içinde 36 bin kişi olmak üzere 129 bin kişi tahliye olur. 14 Eylül tarihi itibari ile cezaevinde toplam hükümlü ve tutuklu sayısı 284 bin 624 kişi bulunmaktadır. Ülkemizde ki adli hakikat budur’’ dedi.

Edinilen bilgiye göre AK Parti hukukçular ile MHP’li kurmaylar arasında ceza infaz düzenlemesine ilişkin görüş alışverişi devam ediyor. Teklifte bazı MHP’nin talepleri de yer alacak. Teklifin nihai şekli belirlendikten sonra muhalefet partililerin görüşlerine de başvurulacak.