Gündem

Ali Babacan'ın yeni partisinde yer alacağı söylenen o isimler olmayacak!

Ali Babacan bu hafta içerisinde yeni partisini kuracağı ve partisinin açılışı için resmi başvuruları yapacağı bildirildi. Ali Babacan’ın yeni partisinin kuruluşu 3 defa ertelenmiş ve her ertelenmesinde yeni farklı gerekçeler sunulmuştu. Bu seferde bazı gerekçekçeler sunuldu ama parti kurulması için yeterli bir gerekçe olmadığı belirtildi. 

Yeni partinin kurucu listesi ve tüzükle ilgili 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Babacan ters düştü. Genç ve kadınlara ağırlık verilecek listede halen milletvekili olan Mustafa Yeneroğlu da yer alacak.

2 GÜN OTELE KAPANDILAR

Babacan, yeni partinin son şeklini oluşturmak için kurucu yapmayı düşündüğü isimlerle Ankara’da iki gün süren toplantı yaptı. Bir otelde düzenlenen toplantıda tüzük, program ve kurucu isimler masaya yatırıldı.  Kurucu isimlerin evrakları yetiştirebilmesi halinde yarın İçişleri Bakanlığı’na kuruluş dilekçesi verilecek. Çarşamba günü ise tanıtım toplantısı düzenlenmesi kararlaştırıldı.

GÜL’LE YOLLAR AYRILDI

Toplantıya Gül’e yakın isimler davet edilmedi. Gül dışında parti çalışmasında öne çıkan Haşim Kılıç, Beşir Atalay ve Candan Karlıtekin gibi isimlerin de dışlandığı öğrenildi. SÖZCÜ’nün edindiği bilgiye göre hafta içinde Gül, Mustafa Baş’ı (Refah Partili  eski vekil) Babacan’a göndererek tüzük çalışmasına son şeklini vermek istedi. Babacan tarafı olumsuz yanıtlar verdi ve önerileri dikkate almadılar.

RET CEVABI GELDİ

Gül’e yakın isimler, yaşananları ‘kandırıldık, birileri devreye girmiş olabilir’ diye yorumluyor. Gül’ün geri çekilmesinden sonra bazı isimlerin de aktif görev almaktan vazgeçtiği öğrenildi. Babacan’ın çevresi kırgınlığı ortadan kaldırmak için Mehmet Tekelioğlu’nu (Gül’ün eniştesi) arayarak Ankara’daki toplantıya davet etti, ancak olumsuz cevap verildi.

KADIN-GENÇLERE AĞIRLIK

Partinin kurucu sayısının 80-90 civarında olması bekleniyor. Eski vekil sayısının 10-15 arasında olacağı, daha çok kadın ve gençlere öncelik tanınacağı öğrenildi. Bir dönemin gözde bürokratları Birol Aydın, Emin Zararsız da vitrinde yer alacak.

O VEKİL KURUCU

AKP’den istifa eden İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Ali Babacan’ın partisinde kurucu olacak. Kurulacak yeni parti, ‘vekil transfer etmeme’ kararı aldı. Bağımsız kalan isimlere ise kapı açık tutulacak.