Gündem

Ali Babacan’ın yeni partisi hakkında ayrıntılar belli oldu! Babacan’ın partisi nasıl olacak sorusuna verilen cevaplar!

Parti kurmak konusunda son düzenlemeler yapılıyor! Peki Ali Babacan yeni parti kurulumu için neler yaptılar? Neler yapıyorlar ve yeni bir parti kurarak neler yapmak istiyorlar?

Ali Babacan’ın ismini vermek istemeyen kurmaylarından alınan bilgilere göre; öncelikle partinin kurulmasının çok gecikmeyeceğini söylüyorlar. Yeni parti için iki hususa vurgu yapıyorlar. Birincisi, Türkiye’nin sorunları üzerinde, 2019 sorunları üzerine çözüm önerilerini içerecek bir politikalar seti yani bir program gibi ama bir çözüm önerileri hazırlıyorlar. Bir yandan bu hazırlanırken ikincisi olarak bu politikaların hayata geçmesi için kadroları oluşturulması hazırlığı içerisindeler. Bu ikisinin belli bir süredir sürdüğünü artık olgunlaşma noktasına geldiğini, iki hususun birden olgunlaştığı zaman parti açılımı çok geciktirmeden kuracaklarını söylüyorlar.

Ali Babacan’ın yeni partisine, AK Parti’de çeşitli dönemlerinde görevler üstlenmiş isimler var. Bunlar arasında bakanlık yapmış, grup başkanvekilliği yapmış, milletvekili olmuş çok sayıda isim olduğunu biliyoruz ama özel olarak bu isimleri çok dile getirmek istemediklerini, bunun sanki ikinci bir Adalet ve Kalkınma Partisi kuruyormuş havası yaratabileceğini söylüyorlar ve diyorlar ki çok sayıda yeni isim olacak. AK Parti’de siyaset yapmamış, toplumun farklı kesimlerinden farklı ideolojilerden kişilerin bu partinin kuruluşunda yer alacağını söylüyorlar ve isim sorduğumuz zaman da bu isimleri vermek istemediklerini çünkü bu isimler açıklanırsa bunların başına bir şeyler gelebileceğini, iktidar tarafından engellene bileceğini iddia ediyorlar. Ve bu konuda iddialılar. Öyle bir iddialılar ki ‘’temaslar nasıl gidiyor’’ sorusuna şu cevabı verdiler. ‘’Şu ana kadar temas edip de hayır diyen Kimse Olmadı’’ denildi.

YENİ PARTİDE KİMLER OLACAK?

Yurtdışından siyasete girmemiş birtakım insanların Babacan’ın Başbakanlık yardımcılığı yaptığı döneminde, ekonomi ile ilgili üst düzey sorumluluklar üstlendiği dönemde, birlikte çalıştığı ya da tanıştığı bir takım teknokrata yakın isimler olabileceği söyleniyor. Özellikle ekonomi ve işletme alanlarında çalışan isimler olabilir ve onların ötesinde daha kapsamlı olma iddiasındalar. Özel olarak da sürekli olarak da farklı ideolojilerden, farklı kesimlerden parti içerisinde olacağı vurgusu yapılıyor.

KÜRTLERE BAKIŞ AÇISI

Kürtlere özel bir ilgi gösterileceği, Parti’nin kuruluş sürecinde Kürtlere geniş bir yer açmak istedikleri konusunda ki söylentiler reddedilmedi. Bu konuda olumlu konuşuyorlar ama yine de isim vermek istemiyorlar.

ABDULLAH GÜL ABİLİK YAPACAK!

Abdullah Gül’ün Ali Babacan’ın yeni partisine abilik yapacak, destek olacak, yol gösterecek dediler ama anlaşılan Gül, aktif olarak Parti içerisinde yer almayacak.

Ali Babacan’ın kuracağı partinin aynı zamanda ikinci ANAP vurgusu var 2. ANAP vurgusu özellikle herkesi kucaklayacak etkisi ile çok dillendirildi ancak bundan da rahatsızlık duyuyorlar. Çünkü o tarihte ANAP’ın kuruluş tarihindeki Türkiye ile bugünkü Türkiye’nin çok farklı olduğunu, aynı şekilde AK Parti’nin kurulduğu dönem ile bugünkü dönemin çok farklı olduğunu vurgulayıp, 2019’un koşullarına uygun, güncel sorunlarına cevap verebilecek bir parti olacağını beyan ediyorlar. Buradan anlaşılıyor ki ANAP ve AK Parti deneyimlerinden de istifa eden, yeni bir parti oluşturmak isteyecekler. Peki bunu nasıl yapacaklar? Kendilerini nasıl farklı gösterebilecekler açıkçası bu bir merak konusu…

Özellikle partide adı geçen isimlerin hemen hemen hepsinin AK Parti geçmişi olduğu düşünülürse 2. AK Parti ya da AKP olma beklentisi çok yüksek. Hala, örneğin bu partiyi konuşulduğu zaman Davutoğlu’nun partisi için de geçerli muhalefet cenahın da bir danışıklı dövüş yorumlaması var Ak Partinin yapıp ettiklerinden, bunların da sorumlu olduğu vurgusu var. Dolayısıyla yeni bir parti olma iddiası için yeni yüzler olacak. Yeni söylemlere ihtiyaç olacak. Bunu ne derece başarabilecekler, merak konusu!..

BABACAN’IN PARTİSİNDE AHMET DAVUTOĞLU YOK!

Belli ki Ahmet Davutoğlu ile Ali Babacan birlikte hareket etmiyorlar, edeceğe de benzemiyorlar. Ama bunu bir Davutoğlu eleştirisi olarak yapan kurmaylara rastlanılmadı. Genellikle şu söyleniyor!.. ‘’Hocaya saygımız var ama siyaset yapma tarzlarımız çok farklı. Bunların örtüşmesi mümkün gözükmüyor’’ diyorlar. Davutoğlu anladığımız kadarıyla bunlara göre biraz daha fazla İslamcı kaçıyor. Daha Retorik kaçıyor. Babacan’ın partisinde yeni bir oluşum oluşturulmaya çalışacaklar gibi gözüküyor. O anlamda da yeni bir Turgut Özal dönemine gönderme yapılabilir.

Dünyadaki sağ popülizm, yeni akımlar aşırı sağ gibi hususların çok ciddiye aldıklarını ve Türkiye’nin bu akımların etkisinden kurtarılması için birtakım politikalar geliştireceklerini ve Avrupa Birliğine üyelik meselesine sonuna kadar sahip çıkacaklarını söylüyorlar. Bu anlamda anti popülist bir dil tutturmak nasıl bir mümkün olabilir? Belki batıdaki popülizme karşı ama Türkiye’deki bazı popülizmlere başvurabilirler.

Mehmet Şimşek de bu harekete yakın duruyor. Girer mi girmez mi bilmiyoruz ama Özel sektörde olduğunu biliyoruz. Öte yandan bildiğimiz bir şey var ki onun Şimşek’in tekrar iktidar tarafından Kazanılmak istendiği ama Şimşek’in buna pek yanaşmadığı yolunda birtakım söylentiler var. Dolayısıyla Mehmet Şimşek’in ve onun gibi birtakım ekonomide önemli görevler üstlenmiş bazı isimlerin de Ali Babacan ile birlikte hareket edeceği olması ihtimali hayli yüksek.

NASIL BİR PARTİ ŞEKİLLENİYOR?

Şu andaki söz konusu olan isimler Ali Babacan, Abdullah Gül ve onlarla beraber hareket ettiği tahmin ettiğimiz isimler uzun bir süredir Erdoğan tarafından dışlanmış insanlar ve parti içerisinde pek bağlılıkları olmayan kişiler. Parti yönetimi dışında kalmışlardı. Onun için işlerin çok daha zor olacağa benziyor ama şöyle bir avantajları oldu muhakkak. Ali Babacan özellikle Türkiye’de ekonomik kriz varken Ali Babacan’ın ekonomideki geçmiş performansı nedeniyle bu Parti’nin belli bir şansı olacak.

Diğer bir husus; Erdoğan’ı uluslararası alanda özellikle batıdaki itibarının çok kötü olması, güvenilirliğinin çok kötü olması nedeniyle Batı, batının değişik odakları Türkiye’de alternatifler çıkarmaya zorlanıyor. CHP’de Ekrem İmamoğlu’na ilgiler biraz artmış olabilir ama özellikle AKP’nin muhalefetinin arttırılmasının, AKP içerisinden çıkarılabileceği tezi hale batıda çok güçlü ve bu anlamda Ali Babacan gibi, bildikleri ve güvendikleri bir isme herhalde destek olabilirler. Ama Ali Babacan’ı Tayyip Erdoğan’a tercih edecekleri muhakkak görünüyor.

BABACAN DESTEK ARAYIŞINDA

Ali Babacan şu günlerde yurt dışına gidecek!.. Muhtemelen Orada da birtakım temasları olacaklardır ve yeni partisini anlatıp yeni partisine destek isteyeceklerdir. Babacan’ın bu hususta bu desteği bulmakta çok zorlanmayacağa benziyor. Birileri ancak şu anda Batı nezdinde gerek batının finans çevreleri, ekonomik çevreleri, siyasi çevreleri ve medyasına baktığımız zaman, Erdoğan’ın çok dezavantajlı, Ali Babacan’ın daha avantajlı olduğunu görüyoruz. Ancak bu tek başına yetmiyor!.. Ülkenin içerisinde; birincisi Adalet ve Kalkınma Partisi’nden belli bir şeyi kopartabilmeleri lazım ama daha önemlisi AKP’li olmayan ve AKP’den haz etmeyen, Erdoğan’a karşı olan çevrelerden de birilerini yanlarına çekebilmeleri gerekiyor.

AKP’DEN YENİ İSTİFALAR OLACAK MI?

Yapılan bazı görüşmelerde, AKP’den istifa edip Babacan’ın yeni kuracağı partiye geçmek isteyen parti üyeleri, konu hakkında yaptığı açıklamalarda ‘’Evet istifa edeceğiz ama bunu böyle Ali Bey’in yaptığı gibi açıklayarak yapmayacağız. Çok fazla insanları incitmek istemiyoruz. Yargıtay’ın internet sitesinden her isteyen Parti üyeliğini iptal edebiliyor. Bizde böyle yapacağız’’ dediler.

ALİ BABACAN YENİ PARTİYİ NE ZAMAN KURUYOR?

Ali Babacan yeni partisinin birkaç ay içerisinde kurulacağı tahmin ediliyor. Eylül ayında falan görebiliriz. En fazla Ekim’e kadar devam edebileceği de söyleniyor. Lakin erken seçim iddiaları doğrultusunda, İYİ Parti’nin durumuna düşmemek için olası bir erken seçim kararı öncesinde parti kurulumunun olağanca hızlandırılması da söz konusu.

Bir Yorum

  1. Biz bunları gördük. film bitti tekrarına gerek yok sıra gençlerde.

  2. unutma akp de saadet partisinden milli görüşten kopmaydı hatırlatırım..

  3. 2018 seçimlerinden bu yana Türkiye'nin ekonomisi iyi değil,Ali Babacan eski ekonomi bakanı siyasette de eski ülkemiz için hayırlı olur inşAllah

  4. Ak parti bitiyor neden mi çünkü krallık gibi artık kendi babalarının malı gibi ülkeyi sömürdüler bitirdiler mahvettiler …BABACAN CANDIR ve kazanacaktır korkum o ki MUHSİN BAŞKAN gibi olmasın şuan yaşasaydı tek lider olurdu …