Gündem

Alman Federal Meclisinde Oylanacak Ermeni Meselesi Protesto Edildi

 Almanya’da yaşayan binlerce Türk, Federal Meclis’te (Bundestag) yarın oylanacak 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili tasarıyı başkent Berlin’de protesto etti. 


Türk-Alman Dayanışma Platformu tarafından Bundestag’a 100 metre mesafedeki tarihi Brandenburg Kapısı (Brandenburger Tor) önünde düzenlenen gösteriye yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

Gösteride Türk, Alman ve Azerbaycan bayrakları ile “Tarih tarihçilere bırakılmalı”, “Bundestag Avrupa hukukuna saygı göster”, “Soykırım yalanına hayır”, “Parlamentolar yetkili değil”, “Şehitler ölmez vatan bölmez” yazılı döviz ve pankartlar taşındı. 

Söz konusu tasarının Bundestag’tan geçmemesi çağrısında bulunan göstericiler, “Biz Almanya’yız”, “Şehitler ölmez vatan bölünmez” ve “Biz bu yalanı kabul etmiyoruz” sloganları attı.

Gösteride konuşma yapan “Barış İçin Diyalog Derneği” Başkanı Ali Söylemezoğlu, Türk tarihinin bir soykırım yalanıyla lekelenemeyeceğini belirterek, “Tarihimizde soykırım yoktur. Bunu burada açık ve seçik bir şekilde anlatmak istiyoruz.” dedi.

Alman Federal Meclisi’nin bu konuda karar alma yetkisi olmadığını vurgulayan Söylemezoğlu, bu konuda sadece mahkemelerin karar verebileceğini kaydetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin geçen yıl ekim ayında bu konuda karar verdiğini anımsatan Söylemezoğlu, “Bundan dolayı Federal Meclis’teki milletvekillerinin almak istedikleri karar gerçek değil, bu bir iftiradır.” şeklinde konuştu.

Milletvekillerinin gerçekleri öğrenmek istemediğini veya bunları bilip gizlediğini belirten Söylemezoğlu, “Türkiye bugün öncesinden daha çok güçlü. Vatanımızın daha güçlü olması için çabalamamız lazım. Zayıf isen haklarını savunamazsın. Sadece güçlüler haklarını savunur. Bundan dolayı özellikle çocuklarımızı eğitmemiz lazım.” dedi.

Söylemezoğlu, Avrupa’nın, güçlü bir ülke olan Türkiye’nin yardımı olmadan problemlerini çözemeyeceğini dile getirerek, “Avrupa ve Almanya’nın Türkiye ile iş birliğine ihtiyacı var. Aksi takdirde bulundukları krizden çıkamazlar. Bundan dolayı biz Almanya’nın Türkiye ile omuz omuza çalışmasını istiyoruz. Bu Almanya ve Türkiye için iyi olur.” ifadelerini kullandı.

Buna rağmen çok sayıda kişinin Avrupa ile Türkiye arasındaki iş birliğine karşı olduğunu belirten Söylemezoğlu, “Bu Almanya’nın zararına. Almanya zor durumda kalır. Avrupa istikrarlı olmaz, krizler olur. Avrupa’yı krize düşürmek isteyen güçler var. Bundan dolayı Almanya’da Türk karşıtı rüzgar esiyor. Türkiye ve Türklere saldırılıyor, iftira atılıyor. Bunu kabul emiyoruz.” dedi.

Almanya’daki Türklerin vatanını sevdiğini vurgulayan Söylemezoğlu ancak bunun Almanya’ya karşı olunduğu anlamına gelmediğini kaydetti. Söylemezoğlu, Türklerin hem vatanını hem de gerçekleri savunduğunu ifade ederek, “Bunu soykırım yapmayan dedelerimize borçluyuz. Yüzyıllar boyunca ülkemize yüzbinlerce Hristiyan geldi. Hristiyanlar tarafından takip edildikleri için Yahudiler bizim yanımıza kaçtı. Ruslar, Macarlar, Ermeniler de bize geldi çünkü ülkemizde barış ve özgür bir şekilde yaşayabildikleri için geldiler. Avrupa’da böyle bir tarihi olan başka bir ülke yok.” diye konuştu.

Söylemezoğlu, Türkiye’nin dünyada en fazla sığınmacı alan ülke olduğuna işaret ederek, “Biz dedelerimizin geleneğini sürdürüyoruz. Dünyanın en zengin ülkesi olmasak da en fazla sığınmacıyı aldık. Gönlümüz zengin. Biz iftirayı kabul etmiyoruz, reddediyoruz.” şeklinde konuştu.

Gösteride konser veren sanatçı Uğur Işılak da, yarın Federal Meclis’te yapılacak oylamaya ilişkin, “Buradan Alman bakanlarına, parlamentosuna, milletvekillerine Sayın Başbakan Merkel’e bir duyuruda bulunmak istiyoruz. Lütfen Türk’ün, Ermeni’nin, Yahudi’nin, Alman’ın yanında olmak değil mesele, asıl mesele hakikatin gerçeğin yanında olmak.” dedi.

Gösteriye Almanya’da yaşayan Filistinliler, Mısırlılar ve Suriyelilerin yanı sıra Azeriler de katıldı.

Demokrasi İçin Alman-Mısır Birliği Derneği Başkanı Ali Alawady, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türklerin çağrısını duyarak bu gösteriye katıldıklarını söyledi.

Alawady, Türkiye’yi ve Türk halkını bu yalana karşı desteklemek istediklerini kaydetti.

Essen ketinden gösteriye katılan Mine Ege, Ermeni tasarısını kabul etmediklerini ve kınadıklarını ifade etti.

Öte yandan CHP Yurtdışı Birlikleri de gösteri öncesi Federal Meclis’in önüne siyah çelenk bıraktı. 

Burada okunan basın bildirisinde, Federal Meclis’e getirilen ve oylamaya sunulacak kararla ilgili haberlerin endişeyle takip edildiği, bu tasarının barışa hizmet etmeyeceği, tam aksine  sorunları daha derinleştireceği belirtildi.

AA
Kamupersoneli.net  | Ankara