Gündem

Anayasa Mahkemesi Tarafından 75 Bin KHK Dosyasına Nasıl Bakılacağı Belirlendi

FETÖ Anayasa Mahkemesini çalışamaz hale getirmek amacı ile 75 bin bireysel başvuru yaptı. Konu ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi tarafından çözüm üretildi. Anayasa Mahkemesi tarafından “pilot dava” çözümü üretildi. FETÖ tarafından yapılmış olan 75 bin bireysel başvuru 3 pilot dosyada verilecek olan ilke kararlarına göre sonuçlandırılacak.

Darbe girişimi sonrasında KHK’lar ile devletten temizlenen FETÖ’cüler, çoğunluğu idare mahkemelerinde iç hukuk yollarını tüketmeden Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. 

BİREYSEL BAŞVURU 101 BİN 557’YE YÜKSELDİ

Anayasa Mahkemesindeki bireysel başvuru dosyası 12 bin 712’dir. FETÖ’nün başvuru kampanyası sonucunda 12 bin 712 bireysel başvuru dosyası 101 bin 557’ye yükseldi. Başvuruların kabulünün yapılması için bile müracaat bürolarına takviye personel görevlendiren Anayasa Mahkemesi, FETÖ’cülerin bu başvuru yoğunluğunu aşmak için birbirine benzer binlerce davada ilke kararları benimsenmesi uygun bulundu.

Sabah’tan Ersan Atar’ın haberine göre Dosyalardaki hak ihlali iddialarının 3 konuda yoğunlaştığı belirlendi. Bu konular çalışma özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğü ile tutukluluk konuları olarak belirlendi. Bu 3 konu için mahkeme birer örnek dosya belirledi. Raportörler dosyalar üzerinde çalışmalarını yürütürken bu üç dosya, görüş alınması için Adalet Bakanlığı’na gönderildi.

BAKANLIK GÖRÜŞÜNÜ BELİRTECEK

Konu ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı Mayıs ayının sonuna kadar görüşünü Anayasa Mahkemesine bildirecek. Anayasa Mahkemesi ise bu üç pilot dosyayı karara bağlayacak ve üç temel konuda ilkelerini belirlemiş olacak. 

Kamupersoneli.net – ANKARA