Gündem

Anayasa Mahkemesi'nden Milyonlarca Emeklinin Beklediği İntibak Yasasına İlişkin Karar

Emeklilerin maaşlarında yaşanan yeni yıl zammının ardından emekli vatandaşlar intibak düzenlemesinin getirilmesini ve maaşlarında uygulanmasını talep etmişlerdi. 

Konuya ilişkin yapmış olduğumuz haberimizde, emekliliklerin intibak yasasının çıkmasını talep ettiklerini siz okuyucularımıza daha önceden duyurmuştuk. Yapmış olduğumuz haberimizde daha önceki yıllarda 2000 yılından önce emekli olmuş vatandaşların maaşlarına yansıtılan intibak düzenlemesinin 2000 yılından sonra emekli olmuş emeklilerinde talep ettiklerini aktarmıştık. 

Söz konusu haberimizde ayrıca konunun Anayasa Mahkemesine taşındığını siz okuyucularımıza bildirmiştik. 5 milyon emeklinin merakla beklediği intibak yasasına ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. Anayasa Mahkemesi intibak yasasına ilişkin başvuru kararını duyurdu. 

ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN EMEKLİLERİ ÜZECEK KARAR

Sosyal Güvenlik Kurumundan ( SGK) emekli aylığı alan bir vatandaş, SGK’ya yapmış olduğu bir başvurusunda “intibak yasası” olarak bilinen 6283 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’ndan yararlandırılmasını talep etmişti. SGK yapılan bu talebi reddetmiş, vatandaşta konuyu mahkemeye taşımıştı. Ankara 3. İş Mahkemesine açılan davadan da sonuç alamayan vatandaş alınan bu kararların üzerine bireysel olarak Anayasa Mahkemesine başvuru da bulundu. 

ANAYASA MAHKEMESİ KABUL EDİLEMEZ KARARINA VARDI

Bireysel olarak yapılan başvuruyu değerlendiren Yüksek Mahkeme, başvuru yapan vatandaşın yargılama sonucunun adil olmadığı ile mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiği iddialarının “açıkça dayanaktan yoksun olması” ve Anayasa’ya aykırılık ile sosyal güvenlik hakkının ihlal edildiği iddialarının ise “konu bakımından yetersizlik” nedenleriyle kabul edilemez olduğuna karar verdi.

Konuya ilişkin yapılan uzman açıklamalarında ise, konunun 6 ay içerisinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurulabileceği hatırlatılarak intibak yasasına ilişkin bu talebin o sürece girmeden parlamentonun gündemine taşınmasının uygun olacağı yönünde. 

Kamupersoneli.net – ANKARA
 

Bir Yorum

  1. adalet istiyoruz………………………………………………………………………………………………..

  2. Hakkımızı eninde sonunda vereceksiniz eğer ölürsem hakkımı size helâl etmiyorum ağzınızdan burnunuzdan fitil fitil gelsin inşAllah