Gündem

Ankara'da Yüksek Hızlı Tren Kazasında Gözaltı Kararı!

Ankara-Konya seferini yapan 206 yolcusu bulunan Yüksek Hızlı Tren (YHT),Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz istasyonunda kılavuz lokomotif treniyle çarpıştı. Yüksek Hızlı Tren’in iki vagonu raydan çıkarak üst geçide çarptı, üst geçit trenin üzerine devrildi. Kaza sonucu 3’ü makinist 9 kişi öldü, 2’si ağır olmak üzere 47 kişi yaralandı. 

06.30 seferini yapan Yüksek Hızlı Tren, kılavuz lokomotif treniyle çarpışması sonucu raylardan çıkarak üst geçide çarptı. Kazada 2 vagon devrilirken, üst geçit de trenin üzerine çöktü. Kazada yaralanan çok sayıda yolcuya 112 Acil Servis, itfaiye ve UMKE ekiplerince müdahalede bulunuldu. Yaralılar tren enkazından çıkarılarak hastanelere sevk edildi.

Marşandiz istasyonunun kısa süre önce Ulaştırma Bakanlığı tarafından yenilendiği öğrenildi.

CUMHURBAŞKANI YETKİLİLERDEN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara- Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren´in Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz istasyonunda yol kontrolüyle görevli kılavuz tren ile çarpışmasıyla meydana gelen kaza hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sabah 06.36’da meydana gelen kazayla ilgili olarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, ayrıca İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan bilgi aldı. Kazayla ilgili gelişmeleri takip eden Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın, can kayıplarından derin üzüntü duyduğu belirtildi. Kazada hayatlarını kaybedenlere Allah´tan rahmet, yaralılara acil şifa dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın, kazayla ilgili tüm birimlerin seferber edilmesinin önemini vurguladığı kaydedildi.

ULAŞTIRMA BAKANI’NDAN AÇIKLAMA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan yaptığı açıklamada, “Saat 06.30’da hareket eden trenin, 06.36 sularında yol kontrolünden dönen lokomotifle kafa kafaya çarpışmasıyla elim kaza meydana geldi. Kaza yerinde saat 10.00 itibariyle yapılan tespitlerde 3 makinist arkadaşımız 5 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hastaneye 48 yolcu sevk edilmiş, bunlardan 1’i de hastanede hayatını kaybetmiştir. Toplam 9 vatandaşımız şu anda bu kaza sonucunda hayatını kaybetmiştir” dedi.

KAZADA ÖLENLER ARASINDA DOKTOR DA VAR

Zafer Samancı’nın haberine göre, Ankara’daki Tren kazasında hayatını kaybedenler arasında Konya Medicana Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Doktoru Uzm. Dr. Tahsin Ertaş’ın da bulunduğu öğrenildi. Evli olan Ertaş’ın Ankara’da ikamet ettiği ve sabah Konya’daki mesaisine her zaman olduğu gibi YHT ile gitmek üzere yola çıktığı öğrenildi.

KAZADA YARALANANLARDAN 5’İ AKADEMİSYEN

Ankara’da Yüksek Hızlı Tren ile yol kontrolü yapan kılavuz trenin çarpışması sonucu meydana gelen kazada trende bulunan KTO-Karatay Üniversitesinde görevli 5 akademisye yaralanırken, yaralı akademisyenlerden 2’si ameliyata alındı.

Zafer Samancı’nın Konya’dan aktardığı bilgilere göre, kazada yaralananlar arasında KTO-Karatay Üniversitesinde görevli 5 akademisyenin de olduğu öğrenildi. Yaralanan akademisyenlerden 2’sinin kaldırıldıkları hastanede ameliyata alındığı diğer 3’nün ise ayakta tedavilerinin devam ettiği bildirildi.

Yaralanan 5 akademisyenin Doç. Dr. Ayşe Derya Kahraman, Prof. Dr. Nurgün Platin, Doç. Dr. Bülent Elbasan, Dr. Öğr. Üyesi Bülent Bingöl ve Dr. Öğr. Üyesi Özlem Tekdemir Dökeroğlu olduğu öğrenildi.

Konya Ticaret Odası Başkanı ve KTO Karatay üniversitesi mütevelli heyeti başkanı Selçuk Öztürk sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Yüksek Hızlı Treninin Konya seferinde meydana gelen kazada vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Kazada KTO Karatay Üniversitesi akademisyenlerimizle birlikte yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar temenni ediyorum” dedi.

HDP BELEDİYE BAŞKAN ADAY ADAYI HAYATINI KAYBETTİ

Kazada hayatını kaybedenlerden birinin HDP Bozova Belediye Başkan Aday Adayı Yusuf Yetim olduğu öğrenildi. Yetim’in HDP 27. dönem Şanlıurfa milletvekili adayı da olduğu fakat seçimleri kazanamadığı bildirildi.

ADALET BAKANI’NDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren’in (YHT),kılavuz lokomotifle çarpışması sonucu meydana gelen kazada yaşamını yitirenler için başsağlığı mesajı yayımladı.

Gül, Twitter’dan paylaştığı mesajda, “Ankara’da meydana gelen elim tren kazasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır niyaz ediyorum. Başımız sağ olsun. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.” ifadesini kullandı.

VALİ VASİP ŞAHİN VE VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Ankara Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Yüksek Hızlı Tren banliyö treniyle çarpıştı” denildi. 

Ankara Valisi Vasip Şahin yaptığı açıklamada, “06.30’da Ankara’dan Konya’ya giden Hızlı Tren ile aynı yöndeki kılavuz trenin çarpışması sonucu kaza meydana geldi. 43 yaralı 4 vefat var. Bir yandan ekiplerimiz kurtarma çalışmalarına devam ediyor. İnşallah umudumuz daha fazla vefat olmaması. Çalışmalarımız bittikten sonra çok daha net sayı verebileceğiz. Ekiplerimiz dört bir koldan süratle çalışıyorlar. Teknik ve titiz bir çalışma yürütülüyor.” dedi. 

VALİLİKTEN YENİ AÇIKLAMA: 7 ÖLÜ, 46 YARALI

Ankara Valiliği’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ankara’da sabah saatlerinde Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Trenin, Marşandiz istasyonuna girişi esnasında raylarda bulunan kılavuz tren ile çarpışması sonucu meydana gelen kaza ile ilgili olarak yürütülen çalışmalarda yapılan son tespitlere göre 1’i makinist 7 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 3’ü ağır olmak üzere 46 vatandaşımız da yaralanmıştır. Yaralı vatandaşlarımız ilimizdeki çeşitli hastanelerde tedavi altına alınmıştır.

Kaza yerinde arama kurtarma çalışmaları devam etmekte olup gelişmelerden kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir.”

YARALI YOLCU KAZAYI ANLATTI

Kazayı yaşayan yolculardan biri olayı şöyle anlattı:

“06.30 Konya trenine binmiştim. Tren daha hızlanmamıştı. Birden büyük bir sarsıntı yaşadık. 6. vagonda trenin raydan çıktığını fark ettik. Kapılar tamamen kilitlenmişti. Diğer vagona geçemedik. Birinci ve ikinci vagonların koparak ters döndüğünü, üzerine üst geçidin çöktüğünü gördük.”

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, başkentte meydana gelen Yüksek Hızlı Tren (YHT) kazasıyla ilgili soruşturma başlattı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “Ankara-Konya seferini yapan YHT’nin Yenimahalle’deki Marşandiz istasyonunda yapmış olduğu kaza ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmıştır.” ifadesi kullanıldı.

Başsavcılık, olaya ilişkin 3 cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini bildirdi.

TREN SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

Ankara’da tüm tren seferleri iptal edildi, bilet paralarının yolculara iade edildiği açıklandı.

TREN SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

Ankara’da tüm tren seferleri iptal edildi, bilet paralarının yolculara iade edildiği açıklandı.

HIZLI TREN HATTININ TAMAMI SİNALLİ

2017 yılı sonu itibariyle 11 bin 395 km konvansiyonel hat ve bin 213 km yüksek hızlı hat olmak üzere toplam 12 bin 608 km ulusal demiryolu altyapı ağı üzerinde tren işletmeciliği yapılıyor. Konvansiyonel hatların yüzde 30’u elektrikli ve yüzde 38’i sinyalli. Yüksek hızlı demiryolu hatlarının ise tamamı elektrikli ve sinyalli.