Gündem

Ankara-Niğde Otoyolu ücret tarifesi belli oldu mu?

Ankara-Niğde Otoyolu Projesi 275 km otoyol 55 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 330 km uzunluğunda olup Ankara – Niğde Otoyolu yarın açılıyor. Proje güzergâhı Ankara ili Gölbaşı, Bala, Şereflikoçhisar, Evren İlçeleri; Konya ili Kulu ilçesi; Kırşehir ili Merkez ilçesi; Aksaray ili Ortaköy, Sarıyahşi, Gülağaç, Ağaçören, Merkez ilçeleri; Nevşehir ili Acıgöl, Derinkuyu ilçeleri ve Niğde ili Merkez ilçesi sınırları içerisinden geçmektedir. Peki, Ankara-Niğde Otoyolu geçiş ücretleri ne kadar? İşte detaylar…

ANKARA-NİĞDE OTOYOLU GEÇİŞ ÜCRETLERİ

Ankara Niğde otoyolunu kullanmak isteyenler, geçiş ücretlerini merak ediliyor… Geçiş ücretleri henüz Resmi Gazete’de yayınlanmadı ama yapılan resmi olmayan bilgilere göre Ankara-Niğde otobanının Km’si 0,05 Euro yani bağlantı yolu hariç 275 Km ‘lik Ankara-Niğde otoyolu ücret tarifi 13,15 Euro olması tahmin ediliyor.

ANKARA-NİĞDE OTOYOLU PROJESİ KAMPSAMI

Proje Bünyesinde; 19 adet kavşak köprüsü, 10 adet bağlantı yolu kavşak köprüsü, 12 adet otoyol köprüsü, 8 adet bağlantı yolu köprüsü, 3566,60 m uzunluğunda 5 adet viyadük, 75 adet üst geçit köprüsü, 121 adet alt geçit, 670 adet kutu menfez, 2 adet bakım işletme merkezi, 3 adet bakım merkezi, 1 adet ana kontrol merkezi, 10 adet Otoyol hizmet tesisi ve 14 adet de ücret toplama istasyonu bulunmaktadır.

Ankara-Niğde Otoyolu ile özellikle ağır vasıta ağırlıklı yoğun trafiğe hizmet eden yolda trafik güvenliği, can ve mal emniyetinin sağlanması, seyahat süresinin kısaltılması ve yöredeki turizm ve sanayinin gelişmesine katkıda bulunması amaçlanmaktadır. Projenin tamamlanması ile birlikte ülkemizin gelişimiyle her geçen gün artan trafik hacminin mevcut yolların kapasitesine yaptığı olumsuz etki giderilerek, trafik güvenliğiyle bakım hizmetlerinin sürdürülebilir olması sağlanacaktır.

275 km uzunluğundaki otoyol ve 55,0 km uzunluğundaki bağlantı yolları dahil toplam 323,77 km uzunluğunda olan Ankara – Niğde Otoyolunun ilk 30 km’si 2 x 4, geri kalan 245 km’si 2 x 3, bağlantı yolları 2 x 2 ve kavşak kolları 2 şeritli olarak projelendirilmektedir. YİD modeli ile ihale edilen Ankara – Niğde Otoyolu Proje ve Mühendislik Hizmetleri, toprak işleri, büyük ve küçük sanat yapıları, üstyapı, trafik güvenliği, drenaj ve peyzaj işleri ile ikincil işleri kapsamaktadır.

Ankara-Niğde Otoyolu, Edirne’den başlayıp, İstanbul’dan geçen ve devamında Bolu, Ankara, Pozantı üzerinden Adana ve Gaziantep’e ulaşarak Şanlıurfa’da tamamlanan ve ileride yapılması planlanan Şanlıurfa-Habur kesimini de kapsayan TEM (Trans European Motorway) Otoyolunun henüz tamamlanmamış kesimidir.

Söz konusu güzergahın tamamlanması ile Türkiye Kuzeyden Güneye kesintisiz olarak erişim kontrollü olarak bağlanmış olacaktır. Bu sebeple arada kalmış olan bu kesim, hattın kesintisiz olarak devam etmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bunu yanı sıra güzergah boyunca turizm noktalarının da (Tuzgölü, Nevşehir Derinkuyu, Göreme, Kapadokya vb.) erişim kolaylığı sağlayacak olması da ayrıca önem arz etmektedir.