Gündem

Ankara'ya Lokman Hekim Üniversitesi Kuruluyor

TBMM’ye Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifleri kamuoyu tarafından bilinen adıyla torba yasa kapsamında Ankara’ya Lokman Hekim Üniversitesi Kurulmasına ilişkin kanun teklifi verildi.

Ankara’da, Sevgi Vakfı tarafından Lokman Hekim Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Söz konusu teklife göre, Sevgi Vakfı tarafından Lokman Hekim Üniversitesi adıyla yeni bir vakıf üniversitesi kurulması öngörülüyor.  Bu üniversite, Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Enstitüsünden oluşacak. 

KANUN TEKLİFİNDE YER ALAN GEREKÇE

Lokman Hekim Üniversitesi kurulmasının talep edildiği kanun teklifinde: “Türkiye’de üniversite çağında olan genç nüfusun yükseköğretime yoğun bir talebi bulunmaktadır. 2015-2016 eğitim öğretim yılında üniversitelerin açık öğretim, uzak öğretim ve diğer yükseköğretim kurumları hariç önlisans, lisans, ikinci öğretim ve lisansüstü, programlarında eğitim gören toplam 6.784.815 öğrencinin 552.120’si vakıf üniversitelerinde eğitim görüyor.

Vakıflar tarafından kendi imkanlarıyla kazanç amacı gütmeden, kanunla kurulan ve kamu tüzel kişiliğine sahip vakıf üniversiteleri, Türk yükseköğretiminin vazgeçilmez bir parçası ve önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu doğrultuda, teklif ile Türkiye’nin genç nüfusunun yükseköğretim talebinin karşılanmasına katkı sağlamak amacıyla Ankara’da Sevgi Vakfı tarafından Lokman Hekim Üniversitesi adıyla yeni bir vakıf yükseköğretim kurumu kurulması öngörülmektedir.” ifadelerine yer verildi.

ANKARA’YA LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ

Söz konusu kanun teklifinde Türkiye’nin genç nüfusunun yükseköğretime olan yoğun talebi olduğu belirtilerek 2015-2016 yıllarında üniversitelerde eğitim gören öğrenci sayısı 6.784.815 olduğu vurgulandı. Bu doğrultuda teklif ile Türkiye’nin genç nüfusunun yükseköğretim talebinin karşılanmasına katkı saplamak amacıyla Ankara’da Sevgi Vakfı tarafından Lokman Hekim Üniversitesi adıyla yeni bir vakıf Yükseköğretim Kurumu kurulması öngörüldüğü bildirildi.