Gündem

Anlaşma Gerçekleşmezse Eczaneden İlaç Alamayabilirsiniz

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Eczaneler arasındaki sözleşme Perşembe günü (31 Mart 2016) sona eriyor.

Eczanelerin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan talep ettikleri maddelerin kabul edilmemesi halinde yeni sözleşmeye imza atmayacakları ve SGK reçetelerinin bedelini karşılamayacakları uyarısı yapıldığı öğrenildi.13 Maddelik paket Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kabul edilmez ve yeni sözleşme imzalanmazsa vatandaş eczanelerden reçeteleri karşılığında ilaçlarını alamama riski ile karşı karşıya.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Sarıalioğlu konu hakkında görüşlerini belirtti. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıaliooğlu,  son 3.5 senede eczanelere yönelik ekonik iyileştirme yapılmadığını dile getirdi.

Bilindiği üzere Genel Sağlık Sigortası (GSS) zorunlu hale getirildiği için tüm türkiye nüfusu SGK kapsamı altındaydı. 1 Nisan’dan önce SGK ve Eczacılar arasında 13 maddelik iyileştirme planına imza atılmaz ve sözleşme yenilenmezse vatandaşlar ilaç alamama tehditi altına girdi. İStanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte bir toplantı düzenleyen İstanbul Eczacı Odası Başkanı Sn. Sarıalioğlu konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’ya durumu ilettiklerini ve SGK ile yapılan görüşmeler hakkında bilgi verdiklerini dile getiren Sarıalioğlu, Eczacıların taleplerini de konuşması sırasında belirtti.

Türkiye’de eczacıların büyük bir bölümünün yoksulluk altında olduğunu belirten İstanbul Eczacı Odası Başkanı açlık sınırının altındaki eczanelerin bulunduğunu ve sadece geçen sene içerisinde 700 eczanenin tasviye olduğunu dile getirdi. 13 bin eczanenin batma noktasına geldiğini dile getiren  Zafer Cenap Sarıaliooğlu, ekonomik iyileştirme taleplerinin bir lütuf değil artık ihtiyaç haline geldiğini dile getirdi.

Eczaneler Ne Talep Ediyor?
Eczaneler Muayene ücretlerinin kendileri üzerinden tahsilatının kaldırılmasını , Reçete başına varolan hizmet bedelinin arttırılmasını, Sosyal Güvenlik Kurumu iskontolarının toplam ciro üzerinden yapılmamasını, SGK cirosu üzerinden olmasını, Hali hazırdaki satış hasılatı baremlerinin arttırılması, el yapımı ilaç tarifede yer alan fiyatların güncellenmesini,  enjektör bedelinin arttırılması, mobil reçeteler için reçete başı hizmet bedeli ödenmesini, eczacıların talepleri arasında mesai saatleri dışında yazılmış nöbetçi eczaneler tarafından karşılanan reçeteler için hizmet bedelinin %50 oranla arttırılmasını talep ediyor.
Kamupersoneli.net