Gündem

Anne ve Babalar Dikkat Bu Haber Sizi İlgilendiriyor! Çocuğunuzun Gelişimi İçin Bunu Kesinlikle Yapmayın

Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Özellikle bebeklik döneminde, ülkemizde ve dünyada televizyon maalesef bir bebek bakıcısı gibi kullanılıyor. Yani ‘çocuk bir şeyle ilgilensin, bizi rahatsız etmesin’ mantığı ile çocukları ekranla tanıştırdık” açıklamalarında bulundu.

Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun da katılımıyla üçüncüsü gerçekleştirilen “Teknoloji Bağımlılığı Kongresi”ninde açıklamalarda bulundu.
Öztürk, kongrenin genel anlamda tüm dünyada ilgi çeken bir konu üzerinde durduğunu ve farklı ülkelerden gelen bilim insanlarının, katılımcıların kongreden memnun ayrıldığını söyledi.

Kongrede, anne ve babaların da bulunduğunu ifade eden Öztürk, bu anlamda da amaçlarına ulaştıklarının belirtti.

Teknoloji bağımlılığı konusunda, riskli grupların çocuklar ve gençler olduğunu vurgulayan Öztürk,şu açıklamalarda bulundu:
“Belli bir yaşın üzerindekiler teknolojiyle geç haberdar olduklarıı için onların da mutlaka teknolojiyle ilgili kullanım problemleri oluyor fakat özellikle erken dönemde, teknolojik aletlerle ve ekranlarla tanışan çocukların, gençlerin hem bağımlı olma hem de bağımlılıktan ötürü yaşam kalitelerinin bozulma riski daha yüksek oluyor. Bu kapsamda çocukları 3 farklı grupta inceleyebiliriz; ilki erken bebeklik dönemi, ikincisi okul dönemindeki ve üçüncüsü de gençlik çağı. Her alanda teknolojinin yarattığı birtakım problemler var, yani eğer bilinçli kullanılmaz, zamansız kullanılırsa birtakım problemler meudana geliyor. Özellikle bebeklik döneminde, maalesef ülkemizde ve dünyada televizyon, bir bebek bakıcısı gibi kullanılıyor. ‘Yani çocuk bir şeyle ilgilensin bizi rahatsız etmesin’ mantığı ile çocukları ekranlarla tanıştırdık. Bu bazen akıllı telefon, bazen tablet olur ve sonunda çocuklar bu dünyaya adım atıyor. Özellikle erken dönemde çok fazla haşır neşir olan çocukların duygusal gelişimlerinde sosyal gelişimlerinde ciddi problemler oluştuğu gözlemleniyor. Bunun sonuçları ise çocukların konuşmaları gecikmesi, sosyal iletişim becerileri diğer çocuklara göre daha geriden gelmesi gibi sonuçlar meydana geliyor. Yani biz diyoruz ki lütfen çocukları erken yaşta ekranla tanıştırmayalım.”


“Çocuklar, uygun olmayan içeriklerle karşılaştıklarında ruhsal bozukluklar yaşayabiliyorlar”


Mücahit Öztürk, düzenlenen kongrede amaçlarının, teknoloji karşıtlığı olmadığını, bilakis teknolojiye karşı durmanın anlamsız olduğunu, teknolojinin bilinçli bir şekilde kullanılması gerektiğini savunduklarını aktardı.

Teknolojinin bilinçli kullanılabilmesi için iki önemli noktaya dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, “Bunlardan biri içerik yani içerik bize zarar vermeyecek, çocuğumuza zarar vermeyecek duygu ve ruh dünyamızdan bir şeyler alıp götürmeyecek. Bizi sohbetin tadına varmaktan uzak bırakmayacak içerikte olmaları gerekiyor. en önemliside çocuklarda dikkat edilmesi lazım çünkü uygun olmayan içeriklerle karşılaştıklarında ruhsal bozukluklar yaşayabiliyorlar. Sürede kesinlikle ayarlanmalı, çünkü uzun süre ekran başında kalmak sakıncalı oluyor. Çünkü insanın temel gereksinimi olan iletişim ve ilişkiyi bitiriyorsunuz, artık kimseyle konuşmayıp yazışır hale geliyorsunuz. Bu iki hususa çok ama çok dikkat edilmeli” dedi.

Teknolojinin farklı şeyler için kullanılabildiğini anlatan Öztürk, konuşmasına şöyle devam etti:

“Mesela kumar, bazı oyunlardan elde edilen puanların paraya dönüştürülmesi bunlar çok riskli durumlar. Normalde kumar ortamı oluşturmak çok zordur ama orada tek bir basımla kumar grubu çok rahat oluşturulabiliyor. Bir diğer büyük sorun pornografi. Burada sorun çocukların uygunsuz görüntülere maruz kalmaları çocuğun ruhsal ve cinsel gelişiminde çok büyük sorunlar oluşturabiliyor. Yetişkinlik döneminde de bağımlılık olarak karşımıza çıkıyor. Yetişkinlerin evlilik ve sosyal hayatlarında cinsel hayatlarında çok ciddi sorunlar doğuruyor. Bugünkü evliliklerin en büyük sorunlarından biri ise budur. İkincisi de şiddet unsuru, bugünlerde bize gelen şikayetler var yaptırım uygulatma konusunda neler yapabiliriz diye. Şiddet oyunlarının biraz da kültürel ve siyasi alanlara taşınması için, mesela birtakım isimler kullanılarak, terör örgütü isimleri kullanılarak öldürme işlemleriyle oyunlarda birtakım mesajlar veriliyor. Bu mesajlar karmaşık ve çocukların ayırt edemeyeceği durumda, bu hususta ailelerin dikkatli davranması gerekli.”dedi.

Öztürk, Yeşilay olarak, oyun içeriklerini daha kontrollü hale getirilmesi için yasal düzenlemeler yapılması konusunda yoğun bir şekilde çalıştıklarını sözlerine ekledi.

AA