Gündem

Asgari ücret için önerilen teklifler

2019 Asgari ücret için önerilen teklifler Chp, Disk ve Türk-iş’den geldi. CHP Meclise Asgari ücretin 2 bin 200 olması ve ayrıca Asgari ücretten vergi alınmaması yönünde teklif verdiğini açıkladı. Asgari ücretten vergi alınmaması yönünde veriln teklifte MHP çekimser oyu kullanırken AKP red oyu kullandı ve oy çokluğu ile bu teklif reddedildi. 

Disk Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 2019 asgari ücret için öderdiği teklif 2 bin 800 lira olması yönünde teklif verdi. Ayrıca Disk Başkanı Çerkezoğlu, Asgari ücretin yıllık hesaplanarak tamamen vergiden arındırılmasını savundu.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret için önerdiği teklif ise 2 bin artı enflasyon değeri olsun dedi. Türk İş Sendikası Başkanı Ergün Atalay asgari ücrete dair konuşmasında daha önceden de ile getirdiği enflasyon rakamlarına değinerek maaşların Ocak ayı beklenilmeden 2 bin TL olmasını istedi.

16 milyon asgari ücretle geçinmek zorunda olan vatandaş, artan enflasyon değerleri karşısında tam bir çıkmaza girmi durumda. Bin 603 lira maaş alan asgari ücret için önerilen tekliflerde;

CHP’nin öneri teklifi 2 bin 200 lira ve mevcut asgari ücret farkı yaklaşık 600 lira

Disk’in öneri teklifi 2 bin 800 lira ve mevcut asgari ücret farkı bin 200 lira

Türk-İş’in öneri teklifi 2 bin artı enflasyon yani yaklaşık 2 bin 230 lira ve 830 lira…

Burakamların hükümet tarafından pazarlamaya açık rakamlar olduğu aşikar.. Asgari ücret için önerilen tekliflerin en yüksek miktarı baz alınsa bile yani asgari ücretli bu günümüz şartların 2 bin 800 lira alsa bile, açıklanan eylül ayı yoksulluk sınırı olan 6.167 TL’nin yarı fiyatında bile değil.. Yani Disk’in 2019 asgari ücret için önerdiği bin 200 liralık artışın kabulünde bile, asgari ücretle geçinen bir aile yoksulunda yoksulu olması anlamına geliyor… 

2019 bütçe teklifinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maaşına yüzde 26 oranında zam yapıldı. 59 bin lira maaş alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yapılan yüzde 26 lık zam ile birlikte 74 bin 500 lira maaş alacak. Yani Cumhurbaşkanı Maaşına 15 bin 500 lira zam yapılmış olacak… Bu duruma yorum yapan bazı vatandaşlar Erdoğan’ın ”Bu Fakir” sözlerine atıflar yaparak ” O fakirse Bizler Fakfakiriz” sözleriyle içinde bulundukları durumu mizahla anlatmaya çalıştılar. 

Bir Yorum