Gündem

Askerlik Süresi Kısalacak Mı, Tek Tip Askerlik Gelecek Mi?

Askerlik görevini yapmak için gün sayan kişiler tek tip askerlik sistemi ve askerlik süresinin kısalıp kısalmayacağı konusunda bilgilere ulaşmaya çalışıyor. 

Askerlik Süresi Ne Kadar?

Şu anda uygulanan yasalar kapsamında celp alarak askere giden kişiler 12 ay zorunlu askerlik görevini yerine getirmekle yükümlü tutuluyor. Lisans mezunu olan erler ise isterlerse kısa dönem askerlik hakkından yararlanabiliyorlar. Kısa dönem askerlik süresi ise 6 ay olarak uygulanıyor. 

Tek Tip Askerlik Ne Demek?

Mevcut yasalarda lisans mezunu erler isterlerse 6 aylık kısa dönem askerlik yapma imkanına sahipken, lisans mezunu olmayan kişiler için ise askerlik 12 ay olarak uygulanıyor. Yapılan yasal düzenleme ile lisans mezunu ve lisans mezunu ayrımı ortadan kaldırılacak. 

Yapılan bu düzenleme ile tek tip askerlik gelecek ve askere giden tüm erler 9 ay askerlik hizmeti yapmakla yükümlü kılınıcak. Yeni sistem de yapılacak en büyük değişiklik ise 3 aylık temel askerlik eğitimi programının zorunlu tutulması ve kalan 6 ay için isteyen erlerin belirlenen ücreti ödeyerek terhis olmalarına izin verilmesi olacak. 

Askerlik Süresi 9 Aya Düşecek Mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından daha önce yapılan “Gereken hazırlıkların ve planlamaların yapılmasının ardından Türkiye’yi bir daha bedelli kanunlarına ihtiyaç duyulmayacak bir askerlik sistemine kavuşturmuş olacağız” açıklaması ile askerlik süresi ve tek tip askerlik sistemi kamuoyu gündemine taşınmıştı. 

Ekim ayında meclisin son derece yoğun bir gündemle çalışıyor olması düzenlemenin Ekim ayında gündeme gelmesini zorlaştırabilir gibi görünüyor. Ancak konu hakkında resmi makamlardan ve yetkililerden henüz yapılmış net bir tarih açıklaması bulunmuyor. 

Askerlik Süresi Ekim Ayında Kısalıyor Mu?

“Askerlik 9 aya düşecek mi?” soruları yanıt ararken yapılan yeni açıklamaya göre tek tip askerlik meclisin gündeminde bulunuyor. Ancak meclis görüşmelerinin yapılacağı tarih ve değişiklik kanununun ne zaman hayata geçeceği konusunda net bir bilgi bulunmuyor. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Tarafından Yapılan Tek Tip Askerlik Açıklaması 

“Zaman zaman Sayın Cumhurbaşkanımızın gündemine de getirilen bir konu bu. Aslında nihai olarak varılmak istenen nokta profesyonel bir ordu. Böylece de zorunlu askerliğin yeniden formüle edilmesi, tek tip askerlik denilen şeyde sürelerin bir tek hale gelmesi konusu…

Şimdi bu tabii uzun vadeli bir proje. Bugün itibarıyla, yürüyen bir çalışma var diyemem ama Türk Silahlı Kuvvetleri aslında ordu mensupları itibarıyla yüzde 50 civarında profesyonelleşmiş durumda zaten. Oran olarak o noktaya geldik. Bunun diğer boyutları tabii ki tartışılacak, müzakere edilecek. Kabine, Meclis ayağında bunlar konuşulacak”

Bir Yorum

  1. Ya var ya 12 ayı 15 milyara sığdırdılarda 9 aya düşürmeye gelince mecliste konuşulacak yok daha karar yok yok şöyle yok böyle lan paraya sattınız bizi 9 aya gelince de şort cevirdiniz ne kadar hain adamlarsiniz ama ne demişler yakarsa bu dünyayı garipler yakar biz bunu unutmayacağız hudutta askerlik yapıyorum vatana millete helal olsun hizmetim amma ve lakin meclisten bedelli cikaranlara 9 ay askerlik suresine mırın kırın edenlere hakkım helal degildir mademki bu 9 ay onlara kısa geliyor meclistekiler çocuklarınıda gondersin nasıl olsa kısa geçer gider dimi nasıl olsa Allah bizimle olsun size gerek yok.