Gündem

Askerlik Süresi Ne Zaman Düşecek? İşte Muhtemel Tarih

En son yapılan açıklamada Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, zorunlu askerlikle ilgili “Tek tip askerlik ile ilgili 2-3 aydan beri çalışma yürütülüyor, henüz sonuçlanmadı. 2-3 ay içinde bedellidir, dövizlidir bunu gündemden çıkartıp, bir zemine kavuşturma gayretimiz sürüyor.” dedi.

ASKERLİK SÜRESİ KISALIYOR MU? ASKERLİK SÜRESİ DÜŞECEK Mİ, DÜŞÜYOR MU?

Basın mensupları tarafından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’a; “Tek tip askerlik tartışmalarıyla ilgili bir çalışma var mı?” şeklinde yönelttiği sorular karşısında cevap verdi. Yeni askerlik sistemi hususunda açıklamalarda bulunan İbrahim Kalın; “Zaman zaman Sayın Cumhurbaşkanımızın gündemine de getirilen bir konu bu.

Aslında nihai olarak varılmak istenen nokta profesyonel bir ordu. Böylece de zorunlu askerliğin yeniden formüle edilmesi, tek tip askerlik denilen şeyde sürelerin bir tek hale gelmesi konusu…

Şimdi bu tabii uzun vadeli bir proje. Bugün itibarıyla, yürüyen bir çalışma var diyemem ama Türk Silahlı Kuvvetleri aslında ordu mensupları itibarıyla yüzde 50 civarında profesyonelleşmiş durumda zaten. Oran olarak o noktaya geldik.

Bunun diğer boyutları tabii ki tartışılacak, müzakere edilecek. Kabine, Meclis ayağında bunlar konuşulacak” ifadelerini kullandı.

MUHTEMEL TARİH NE ZAMAN?

Tek Tip Askerlik uygulamasının ne zaman uygulanacağı sorgulanırken;

Savunma Bakanı Akar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına bakıldığında yeni sistem için yerel seçim işaret ediliyor.

Konuya yönelik olarak açıklama yapan Akar ise değerlendirmesinde 3 aylık bir süreden bahsederken ve bu süre  ise Şubat ayını gösteriyor…

Kısacası yeni askerlik sistemi için 2019 Yerel seçimler öncesini söylemek yanlış olmaz. Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğiz…

TEK TİP ASKERLİK NEDİR?

Yeni sisteme ilişkin kulislerde farklı seçenekler dillendiriliyor. Bu seçenekler arasında, uzun ve kısa dönem askerliğin yerine 9 ay süreli tek tip askerlik sistemi öne çıkıyor. Bu sistemde 3 aylık temel askerlik eğitiminin ardından 6 aylık süreye ilişkin ise isteyenlerin bedelini ödeyerek terhis olabileceği, isteyenlerin ise belirlenecek aylık ücret karşılığında askerlik hizmetine devam edebileceğinden söz ediliyor. Bunun asgari ücret üzerinden belirleneceği bildirilirken, temel askerlik eğitimi sonrasına ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda kamu hizmeti seçeneğinin gündeme getirilebileceği de konuşuluyor. Kulislerde buna ilişkin, “Kamu hizmeti seçeneği, öğretmenlik ve doktorluk gibi ihtiyaç duyulan alanlar için düşünülebilir” değerlendirmesi yapılıyor.

ASKERLİK SÜRESİ DÜŞECEK Mİ? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Gereken hazırlıkların ve planlamaların yapılmasının ardından Türkiye’yi bir daha bedelli kanunlarına ihtiyaç duyulmayacak bir askerlik sistemine kavuşturmuş olacağız” dedi. Bunun üzerine dikkatler yeni sistemin ayrıntılarına çevrildi.

Kulislerdeki yeni sistemle ilgili öne çıkan 9 ay tek tip askerlik fikri gerçek olursa hali hazırda devam eden 12 ay zorunlu askerlik süresi 9 aya düşmüş olacak. Ancak lisans mezunu erlerin 6 ay olan zorunlu askerliği ise 9 aya çıkmış olacak. Kulislerde konuşulan yeni sitem yasalaşırsa; bedelin ödenmesi halinde ise 9 aylık askerlik 3 ay temel eğitimden ibaret olacak.

ASKERLİKTE BAZI MESLEKLERE ESNEKLİK

Yeni askerlik sisteminde, bazı meslek gruplarına özel uygulamaların da olacağı belirtiliyor. Bu kapsamda öğretmen, hakim, doktor ve bazı akademik alanlarda görev yapan ile sporcular için esneklik getirilebileceği dile getiriliyor. Bu meslek gruplarına üye yükümlülerin mesleki yaşamlarının ve kariyerlerinin etkilenmemesi için onlara uygun zaman dilimlerinde askerlik hizmetinin yerine getirilmesi sağlanacak. Örneğin öğretmenlerin askerlik yükümlülüğünü çoğunlukla yaz aylarında yerine getirmelerine ağırlık verilecek.

EN SON YAPILAN ASKERLİK SÜRESİ AÇIKLAMALAR NELERDİ?

“BİR ZEMİNE KAVUŞTURMA GAYRETİ SÜRÜYOR”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada tek tip askerliğe ilişkin “Bedelli askerlik, dövizli askerlik, klasik askerlik; 2 – 3 aydan beri çalışma yürütülüyor. Henüz sonuçlanmadı, pek çok bakanlığı ilgilendiriyor. 2, 3 ay içinde bedellidir, dövizlidir bunu gündemden çıkartıp, bir zemine kavuşturma gayretimiz sürüyor.” dedi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akar, tek tip askerliğe dair “Bedelli askerlik, dövizli askerlik, klasik askerlik; 2 – 3 aydan beri çalışma yürütülüyor. Henüz sonuçlanmadı, pek çok bakanlığı ilgilendiriyor. 2, 3 ay içinde bedellidir, dövizlidir bunu gündemden çıkartıp, bir zemine kavuşturma gayretimiz sürüyor. Daimi olacak ikide bir bedelli mi olacak, geliyor mu, çıktı mı ? Bu öngörülebilir, herkes bilecek ki bu budur. En iyisi en rahatı, her erkek askerlik görevini yapar deyip kapatmak, ama olmuyor. Ekonomik, siyasi, bireysel, modern hayatın getirdiği mecburiyetten dolayı çözüme gidiliyor. Kendi içinde tutarlı hale getirmek herkesin hesabını, kitabını, eğitimini işçiliğini buna göre getirsin.” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANIMIZA TAKDİM EDECEĞİZ”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yine geçtiğimiz haftalarda AA Editör Masası’na konuk olduğunda yeni askerlik sisteminin detaylarıyla ilgili konuşmuştu: İşte o açıklama:

“Herkesin en uygun zamanda askerlik yapmasını sağlayan bir sistemi umuyorum yakın bir gelecekte yürürlüğe sokmaya çalışacağız. Sosyal boyutu, siyasi boyutu dahil askerlik noktasından baktığınızda neler yapabiliriz, çalışmamızı bitirmek üzereyiz.

Öğretmen, hakim, doktor, akademisyen, sporcu gençlerimiz var. Onların meşguliyetlerin dikkate alarak en iyi çözüm ne olabilir diye çalışılıyor. Kısa sürede sayın Cumhurbaşkanımıza takdim edeceğiz. Yakın sürede yürürlüğe sokmaya çalışacağız.”.

ASKERLİK SÜRESİ NE KADAR?

Kanunlara göre Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek, 19 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırmak ve belirli bir yaşa kadar askerlik hizmetini tamamlamak zorunda. Günümüzde uzun dönem (tam dönem) zorunlu askerlik 12 aydır. Ekim 2013’te alınan karar ile 1 Ocak 2014’ten itibaren uzun dönem askerlik süresi 12 ay olmuştur. Yükseköğrenim görenlerde zorunlu hizmet süreleri tam dönem yedek subayların 12 ay, kısa dönem erlerin 6 aydır.

Bir Yorum

  1. Düşsün be artık şu askerlik 1 ayım kaldı, rahat rahat gideyim.

  2. Bu askerlik düşene kadar canımız çıkacak yaaaaaaa

  3. şu andaki kısa dönemler bu sistemden etkilenirler mi? bedel karşılığında erken terhis ya da direk 9 aya uzama gibi bir durum söz konusu olur mu? bi bilgisi ya da ön görüsü olan cevaplarsa çok sevinirim

  4. İnsallh 23 şubata kadar düşer de nisanlim yararlanır sizce ????

  5. Şubat'ta askerim inşAllah bize de vurur bu sistem düşünsenize gidiyorsunuz 2 gün sonra sistem çıkıyor ve askerde olanlara vurmuyor

  6. Askerlik 9 aya düşerse şuan askerde olan kişileri etkiler mi?
    9 aya düşmesi etkiler, 3 ay erken terhis olur deniyor fakat 3+6 lık sistemden faydalanabilecek mi? 3 ayı bittiğine kalan 6 ayı ücret karşılığı yapabilirler mi şuanda askerde olanlar?

  7. Bedelli yapmadığıma bin pişmanım tek tip çıksada parasını ödesem.karakolda gün geçirmekten başka birşey yapmiyoruz