Gündem

Astana'da Görüşmeler Başladı… 25 Bin Türk Askeri İdlib'e Giriyor

İdlib için Kazakistan’ın başkenti Astana’da önemli kararlar alındı.

Alınan karara göre bu ay içinde İdlib’e gerçekleştirilecek operasyonlarda Türk askerleri Hatay’ın Yayladağı ve Reyhanlı İlçelerinden İdlib’in 50 km derinlerine kadar inecekler.

Yeni Şafak’ın haberine göre; Türk Birlikleri yapılan görüşmeler sonucunda en az 35 km derinliğe ve 130 km uzunluğu sahip olacağı, operasyonlarını gerçekleştireceği bölge haritada İdlib’in Batı bölgesi olarak geçiyor.

Operasyonlar Her An Başlayabilir

Haritada 3 bölge olarak ayrılan İdlib’de Türk Birlikleri ve Özgür Suriye Ordusu’na düşen kısım ‘3. bölge’ olarak belirtiliyor. İdlib’in güvenliğini sağlayacak olan Mehmetçik için operasyonların her an başayabileceği belirtildi. Operasyonlar gerçekleştirecek Mehmetçik sayısının 25 bini bulabileceği belirtiliyor.

PKK’nın Olduğu Bölgelerde Mehmetçikte Olacak

PKK/PYD işgali altında bulunan Afrin sınırından Türkmendağı’na uzanan operasyon bölgesi içinde çok önemli stratejik noktalar bulunuyor. Bu bölgelere hakim olacak olan Türk Birlikleri Afrin ve çevresinde yer alan PKK’lı teröristleri yakından takip etme fırsatı bulacaklar. Türk Birliklerinin kontrolü altında olacak olan noktalar söyle:

Cebel Erbain, Taftanaz, Cisr’eş Şuğur, Eriha, Mar’at Numan, Han Şeyhun noktalarında Mehmetçik hakimiyetini kuracak.

Bakan Sedat Önal Başkanlık Ediyor

6. Astana toplantısı Türkiye, Rusya ve İran arasında Suriye’de yaşanan olayları ele almak adına başladı. Türk heyetine başkanlık eden isim Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal oldu.

Çatışmasızlık Bölgeleri Belirlenecek

Rus heyetinin başında Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev, İran ekibinin başında da Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari bulunuyor. Toplantıda gözlemci olarak bulunan ABD’yi ise David M. Satterfield temsil ediyor.

Bugün Astana’da gerçekleşecek olan toplantıda Suriye’nin çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulması yönünde kararlar alıncak.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA