Gündem

Atatürk Havalimanı'na İniş Hazırlığındaki İki Uçağa Yıldırım Çarptı!

İstanbul’da sağanak yağış etkili olurken Atatürk Havalimanı’na iniş hazırlığındaki iki yolcu uçağına yıldırım çarptı. İstanbul’da öğlen saatlerinde etkili olan elektrik yüklü bulutlar (Cumulonimbus) Atatürk Havalimanı’na iniş için alçalan iki uçağa yıldırım isabet etmesine sebep oldu.

Yıldırımın isabet ettiği uçaklar olumsuz bir durum yaşamadı ve Atatürk Havalimanı’na sorunsuz iniş yaptı. Kötü hava koşulları ve yıldırımlara neden olan elektrik yüklü bulutlar, pilotların zor anlar yaşamasına neden oldu. Bulutlara yakalanmak istemeyen pilotlar, Atatürk Havalimanı’na iniş için yaklaşamadı. Elektrik yüklü bulutlardan dolayı inişteki uçaklar havada defalarca tur atmak zorunda kaldı. Uçakların yaklaşma hattı ve iniş pistleri CB bulutlarına göre düzenlendi.

Yıldırım çarpan uçakların pilotları ve Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrolörleri arasındaki diyaloglar şöyle:

Kule: “Bulunduğunuz bölgede CB var mı? 7 mil kuzeyde bir önceki uçakta yıldırım çarpması olmuş bilginiz olsun”

Pilot: “13 millerde yıldırım çarpması oldu”

Pilot2: “Bize de yıldırım çarptı” 

Kule: “Anlaşıldı efendim”

UÇAK YILDIRIMDAN NASIL KORUNUR?

Uçakların gövdesinde yüksek iletkenliği olan alüminyum malzeme kullanıyor. Yüksek iletkenliğe sahip alüminyum sayesinde yıldırımın elektrik yükü uçağın her tarafına yayılarak hızla dağılıyor. Oluşan elektrik yükü kanat ve yatay stablizelerde bulunan ’static discharger’ denilen küçük parçalar yardımıyla uçaktan atılıyor. 

Yolcu uçaklarında en çok yıldırım çeken noktaların burun kısmı olduğu biliniyor. İçerideki radarın ve diğer sistemlerin oluşturduğu akım ve dış malzemenin kompozitten oluşması yıldırımı bazen kendisine çekebiliyor. Radom diye adlandırılan burnun korunması için özel bir tasarım yapılıyor.

KAMUPERSONELİ.NET