Gündem

Avrupa'ya Sığınmacı Girişi Azaldı

Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı (Frontex) Başkanı  Fabrice Leggeri, AB’nin nisan ayında Türkiye ile vardığı mutabakattan bu yana Avrupa’ya yasa dışı yollardan gelen sığınmacı sayısının azaldığını bildirdi.

Europe-1 radyo kanalına konuşan Leggeri, 2016 yılının ilk altı ayında Avrupa’ya yasa dışı yollardan 360 bin sığınmacının geldiğini belirterek, ”Sığınmacı akını nisan ayından bu yana düşüyor” dedi.

Leggeri, ‘Türkiye ve AB arasında varılan mutabakatın ve Yunanistan ile Makedonya sınırının kapatılmasının Avrupa’ya gelen sığınmacı sayısındaki düşüşün en önemli iki nedeni olduğu değerledirmesinde bulundu.  

Avrupa’ya şu anda en çok kaçak sığınmacının Afrika ülkeleri üzerinden İtalya’ya geldiğini söyleyen Leggeri, bu ülkenin Yunanistan’nın ilk sıradaki yerini aldığını dile getirdi. Leggeri, ”İtalya’ya her gün büyük çoğunluğu Afrika’dan 750 sığınmacı gelirken, Yunanistan’a gelen sığınmacı sayısı 50 civarında” diye konuştu. 

Avrupa’ya geçen yıl yasa dışı yollardan 1,5 milyon sığınmacı gelmişti. Bu sığınmacıların önemli kısmı Yunanistan üzerinden Avrupa’ya girmiş, daha sonra Almanya ve İsveç gibi kuzey Avrupa ülkelerine yönelmişti.     


Kamupersoneli.net / AA