Gündem

Bahçeli :" Kayyumu Darbe Olarak Düşünmek Doğru Değildir"

 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 28 belediyeye yönelik yeni görevlendirmelerle ilgili, “Bu belediyelere karşı eğer bir terörle mücadele esas alınmışsa yapılan doğrudur. İsterse Milliyetçi Hareket Partisi belediyesi de olmuş olsa yapılan doğrudur.” dedi.

Bayram namazının ardından merhum Alparslan Türkeş’in Beştepe’deki mezarını ziyaret eden Bahçeli, burada kendisini bekleyen partililerle tek tek bayramlaştı.

Okunan duanın ardından Bahçeli, Türkeş’in kabrine kırmızı ve beyaz karanfiller bıraktı ve bakır ibrikle mezara su döktü.

Mezarın başında nöbet tutanların bulunduğu kulübede bir süre oturan Bahçeli, buradan ayrılırken, basın mensuplarına açıklamada bulundu ve soruları yanıtladı.

– “15 Temmuz kara bir gün olarak tarihe kayıt düşecektir”

Türkiye’nin bu yıl iki dini bayram arasında çok acılı günler yaşadığını, çok sayıda vatan evladının hayatını kaybettiğini, güvenlik görevlisinin de şehit olduğunu belirten Bahçeli, şöyle devam etti:

“Ama bunlar içerinde 15 Temmuz vardır ki, Türkiye için kara bir gün olarak tarihe kayıt düşecektir. Burada da 240’a yakın vatandaşımız, şehidimiz olmuştur. Bin 600’e yakın vatandaşımız ise yaralanmıştır. Şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. 15 Temmuz’dan bugüne kadar geçen süre içerinde bu büyük darbe ve kalkışma teşebbüsünün yaralarını sarmakla meşgulüz. Türkiye istikrara bir an evvel kavuşmalı, toplumsal hayat kendine güven duyarak huzur içerinde varlığını sürdürmeli. Bu bakımdan önümüzdeki günlerin Türkiye için önemli günler olması gerekmektedir. Herkese düşen sorumluluk vardır. Bu sorumluluğu da yerine getirebilecek bir birlikteliği kurmak lazım. Eleştiri yapılabilir ama eleştirmenin, gelişigüzel olacak yerde, 15 Temmuz tahribatlarını ortadan kaldırabilecek bir çalışmaya da ön ayak olması lazım veya uyarıcı bir özelliği taşıması lazım. Yoksa 15 Temmuz ve sonrasındaki uygulamalardan büyük bir rahatsızlık duyulduğu ifade edilmektedir, bu doğrudur. Ama bunu ifade ederken farkında olmadan FETÖ’yü masum kılabilecek cümleleri, demokrasi adına, insan hakları adına ve buna benzer kavramlar adına kullanmak da doğru değil. Bu bakımdan sapla samanı birbirine karıştırmayalım derken, fikirdeki sapla samanı da birbirine karıştırmamak lazım. 15 Temmuz darbe teşebbüsünü de başka şeylerle karıştırmamakta yarar vardır.”

– “Kayyumu seçilmiş üyelere bir darbe olarak düşünmek doğru değil”

Bahçeli, 28 belediyenin yönetiminin değişmesiyle ilgili bir soruya, “Pozantı’da Belediye Başkanı MHP’dendir. Belediye başkanının gözaltına alınmasının sonrasında Pozantı Belediye Meclisi orada belediye başkanlığını kayyum olarak tekrar atanmış olan şahsa vermiştir. Diğerleri ise yeniden kayyum ataması şeklinde olmuştur. Tabii bu kayyumu herhangi seçilmiş üyelere karşı bir darbe olarak düşünmek doğru değildir. İki bayram arasında ne olmuşsa, biraz daha geriye giderek 20 Temmuz 2015 ile bugün arasındaki belediye hizmetlerinin nasıl olduğu hendekler nasıl kazıldı, PKK nasıl himaye edildiği dikkate alınarak değerlendirme yapmak lazım. O bakımdan bu belediyelere karşı eğer bir terörle mücadele esas alınmışsa yapılan doğrudur. İsterse Milliyetçi Hareket Partisi belediyesi de olmuş olsa yapılan doğrudur.” yanıtını verdi.

– “Anayasa değişikliğiyle ilgili çalışmalar sürüyor”

Yeni anayasa çalışmalarında gelinen son durumun ne olduğunun sorulması üzerine Bahçeli, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Çalışma üç partinin değerli temsilcileriyle bayram öncesine kadar sürdürülmüştür. Bazı konularda uzlaşma sağlanmıştır. Çalışmanın sonucunda bir prensip kararına daha varılmıştır. ‘Bu çalışmayı liderlere de sunalım, onların da görüşlerini aldıktan sonra Meclis 1 Ekim’de açılacaksa hazır hale getirelim’ denmiştir. Bu konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Basında, ana muhalefet partisinin Başbakanla görüşme talebi olmuştur şeklinde haberler yer alıyor. Gazeteler hemen yazıyor, acaba üç lider bir araya mı gelecek. Bu talebi ortaya koyan Sayın Kılıçdaroğlu, kabul eden Sayın Başbakan. Milliyetçi Hareket Partisi belki de aralarında özel görüşme olacak, buna niye gitsin ki?”

AA
Kamupersoneli.net