Gündem

Bakan Ahmet Arslan "Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün En Önemli Özelliği…"

 Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışına bilindiği gibi sadece 3 gün kaldı. Açılışa Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’da katılacak.

 Yapım aşamasının 36 aydan daha kısa sürmesi hakkında kendisine sorulan soruya  Sn. Ahmet Arslan : ” Böyle büyük bir projenin bu kadar kısa sürede 27 ayda bitirilmesi sadece bizim açımızdan değil , dünya açısından çok önemli bir projedir. İstanbul’lu vatandaşlarda bu projenin bir an önce bitmesi ve hayatlarının kolaylaşmasını istiyordu,  Biz sadece bakanlık olarak değil ,Sayın Cumhurbaşkanı’mız, Sayın Başbakanı’mız sürekli takip ediyorlar bu tür büyük projelerin bir an önce bitmesini. Hem Bakanlık olarak , hem karayolları gn. müdürlüğü ve çalışma arkadaşlarım olarak, hemde diğer çalışma arkadaşlarım olarak herkesin çok mutlu olduğunu dile getirebiliriz.”  

Yavuz Sultan Selim Köprüsü Dünyada Bir Çok İlke İmza Atıyor

Köprünün teknik özellikleri ile ilgili olarak Ahmet Arslan: ” Tabi İstanbul gibi içinden deniz geçen bir şehirde Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlıyorsanız bu başlı başına bir özellik zaten. Ancak bu köprünün en önemli özelliği Dünyada hem otomobillerin, hem trenlerin geçtiği bir çok köprü var fakat onlar genellikle iki katlı olarak yapılıyor. Bu köprü aynı platformda tek katta 4 gidiş, 4 geliş araçlar, 1 gidiş , 1 geliş tren düşündüğünüz zaman 10 şeritli bir proje, buradan hareketle genişlik 59 metre ki , 59 metre dünyadaki en geniş köprü ki bu en önemli özelliği. İkinci özelliği kule yüksekliği 322 Metre ki bu da yükseklik anlamda dünyanın en yüksek kulesi.  Yine bu yükseklikte olan ve üzerinde hem raylı sistem olan hemde iki ayak arasının açıklığı 1408 metre olması özelliği nedeniyle de bir ilk. Proje bir çok ilki barındırıyor.Bağlantı yolları ile birlikte 27 ayda bitirilmiş olması da bir ilk” dedi.

Biz Hiç bir Para Vermedik

Köprünün kamuya herhangi bir yükü olacak mı? maaliyet konusunda devlet kasasından herhangi bir harcama yapıldı mı? şeklinde kendisine yöneltilen soruya Bakan Ahmet Arslan: ” Vatandaş şunu bilsin, yap işlet devret modeli  Türkiye’nin geliştirdiği ve dünyada çok beğenilen bir modeldir. Kamu hiç bir maaliyet koymadan özel sektörün marifeti ile bunun yapılmasıdır ki biz herhangi bir para ödemedik.Köprü ve otoyolları birlikte 3 milyar dolara mal oldu. Vatandaşımız bilsinki biz hiç bir para vermedik. İşletme hakkı dolduktan sonra bize devredilecek. Havalimanlarında olduğu gibi biz bu sefer işletmesini kiraya çıkararak ayrıca bir gelir elde etmiş olacağız.” dedi.