Gündem

Bakan Akar'dan Yeni Askerlik Sistemi Hakkında Mecliste Açıklama!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Meclis’te yaptığı açıklamasında;

“Gençlerimiz ve vatandaşlarımızın bulundukları yerlerde askerlik hizmetini yerine getirmelerine imkan sağlanmıştır.

Vatandaşlarımızın eğitim durumlarıyla ve mesleki meşguliyetleri dikkate alınarak herkesin en uygun zamanda askerlik görevini yapması sağlanacak şekilde askerlik süresinin kısatılması dahil yeni askerlik sistemi çalışmaları ilgili Bakanlık ve kurumlarla yoğun bir şekilde devam etmektedir.” dedi.

GEÇTİĞİMİZ GÜN TOPLANTI YAPILMIŞTI

Bakanlık, toplantının görüntüleriyle birlikte “Askerlik süresinin kısaltılması dahil yeni askerlik sistemi ayrıntılı bir şekilde görüşüldü” açıklaması yaptı.

Plana göre halen 12 ay uzun dönem ve 6 ay kısa dönem olarak uygulanan zorunlu askerlik her yükümlü için aynı sürede, yani 9 ayda tamamlayacak.

Bedelli askerliğin kalıcı hale getirilmesine yönelik yapılan çalışmaya göre üç aylık zorunlu temel eğitiminin ardından yükümlüler belli bir bedel karşılığında geri kalan süre için askerliği yapmış sayılacak.

Çalışmada, öğretmen, hakim, doktor, akademisyen ve sporcular da gündeme geldi. Yükümlüler, kendilerine uygun zaman dilimlerinde askerlik yapabilecek.

ASTEĞMENLİKTE 12 AYA DEVAM EDİLECEĞİ İFADE EDİLMİŞTİ

Şu ana kadar yürütülen çalışmalarda, normal askerlik yükümlülüerri için 9 ay erlik süresi öne çıktı.

Üniversite mezunları arasından ihtiçay durumuna göre belirlenenn asteğmenlikte ise sürenin 12 ay olarak konurması eğilimi ağırlık kazandı. Orduda profesyonelleşme kapsamında kısa ve uzun dönem askerlik süreleri yeniden belirlenecek.

Ayrıca dövizli askerliği de kapsayacak şekilde temel eğitim şartını içeren bedelli askerliğin seçeneklere eklenmesi gündemde.

Bedelli askerlik konusundaki uygulamanın ihtiyaç fazlası halinde otomatik devreye girmesi, askerlikte yığılma sorununu çözebileceği yöntemler arasında öne çıkıyor.