Gündem

Bakan'dan Açıklama ! Asit Yağmuru Tehlikesi İçin AFAD Tetikte

 Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, “Hafta sonunda AFAD Başkan Vekilimiz gitti, Erbil’de Musul Konsolosluğumuz, Kuzey Irak Yönetimi’nin yerel bakanlarıyla muhtemel senaryoları çalıştı. Şu anda orayla ilgili çok acil bir göç beklemiyoruz.” dedi.


Kaynak, Kanal 24’te katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Başta Halep olmak üzere, Musul ve Irak’tan yeni bir göç dalgasının beklenip beklenmediğine ilişkin soruya Kaynak, göç dalgası olması halinde Türkiye’nin hazırlığının bulunduğunu bildirdi.

Kaynak, 2011’de başlayan göç dalgası gibi bir durumun özellikle Suriye bakımından pek muhtemel gözükmediğini belirterek, Suriye’de güvenli bölge oluşturma konusunda, Fırat Kalkanı Harekatıyla bin 300 kilometrekareye yakın bir alan oluşturulduğunu anımsattı.

Türkiye’nin sınırının güneyinde evlerinden uzakta 170 bin kişinin bulunduğuna işaret eden Kaynak, “Bunların 70 bini kamplarda, 100 bini gezer vaziyette. Türkiye daha önce orada 3 kamp yeri hazırlamıştı, üzerinde çadır ya da başka bir şey yok ama kampın yeri hazırdı. Bizim A planımız o. ‘Olmaz’ diye bekliyoruz ama olduğu takdirde yine Suriye topraklarında onları barındıracağız ve acil insani ihtiyaçların karşılayacağız. Dolaysıyla Suriye’den böyle bir göç dalgası beklemiyoruz.” diye konuştu.

Kaynak, Musul’a ilişkin ise Türk Kızılayı ile AFAD tarafından yapılan çalışmalara değinerek, “Hafta sonunda AFAD Başkan Vekilimiz gitti, Erbil’de Musul Konsolosluğumuz, Kuzey Irak Yönetimi’nin yerel bakanlarıyla muhtemel senaryoları çalıştı. Şu anda orayla ilgili çok acil bir göç beklemiyoruz. Suriye’de çok ihtimal görmüyoruz ama Irak’ta daha muhtemel.” ifadesini kullandı.

Irak’ın kuzeyinde Musul ile Türkiye arasında önemli bir saha olduğuna dikkati çeken Kaynak, oradaki planlarının insanların kendi köylerinde barınmalarını sağlamak olduğunu, sonraki muhtemel gelişmelere göre ise B ve C planlarının bulunduğunu bildirdi.

– “Bu çok vahim bir iddia”

Hem Suriye hem Irak’ta PKK ve YPG’nin kendine alan açma konusunda Türkiye’nin hangi noktada olduğuyla ilgili soruya ise Kaynak, “Alan açmaya çalışanlar var Türkiye de buna müsade etmiyor, özeti bu. Bugün gazetelerde de var. Eğer doğruysa, bizim 65 yıllık müttefikimiz, ‘hem Türkiye topraklarında hem de İncirlik Üssü’nde, PYD-YPG’yi koalisyon komutanlarıyla görüştürmüşler.’ Bu çok vahim bir iddia.” yanıtını verdi.

Kaynak bölgede, Türkiye’nin içinde bulunmadığı hiçbir operasyonun başarıya ulaşmasının mümkün olmadığını vurguladı.

Musul’da, koalisyon güçleri ve Türkiye’nin bir operasyon planında mutabakata vardığını kaydeden Kaynak, “Fakat bugün yine Amerika’nın sahadaki komutanı, Rakka için de ‘Biz, Rakka’da PYD-YPG ile operasyon yapmak istiyoruz, Türkiye olmasın’ diyor.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Kaynak, ABD’nin, DEAŞ ile mücadele adına kendisine kara gücü olarak bir başka terör örgütünü seçtiğine değinerek, şöyle devam etti:

“Ben, ilk bakan olduğumda, ABD’nin Ankara Büyükelçisi bir heyetle ziyaret etti. Konu bu değildi ama konuyu açtım. ‘Terör örgütüyle iş tutulmaz, terör örgütü terör örgütüdür. Yarın döner başka şey yapar, size de döner.’ Maalesef pişkin bir cevap vermişti. Diyorlar ki ‘Biz, DEAŞ’a karşı ortak mücadele ediyoruz, bunlar yetişmiş kara güçler.’ Bunu PYD-YPG ile halletmeyi düşünüyorlar, bunun Suriye’de mümkün olmadığını gördüler.”

“Bir terör koridoru ya da uyduruk bir YPG devleti kurulmayacağına izin verilmeyeceğini net söyleyebiliyor musunuz?” sorusuna Kaynak, “Bu kesinlikle böyledir. Türkiye’nin asla vazgeçemeyeceği ve gelecek yüzyılı için çok önemli bir hadisedir. Türkiye, aksi takdirde bu duruşu göstermezse dünyayı çok önemli bir hadise daha bekliyor o da mezhep savaşları.” yanıtını verdi.

– “Meteoroloji ile AFAD tetikte”

Sınırlardaki bütün sosyolojik hadiselerin Türkiye’yi etkilediğini belirten Kaynak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Düşünün, Musul’un 20-25 kilometre güneyinde DEAŞ çetesi, vahşi adamlar bir kükürt fabrikasını patlatıyorlar, şimdi hem Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz hem AFAD Başkanlığımızla bununla ilgili tetikteyiz. AFAD Başkanlığı ve Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz çok hassas birçok senaryo üzerinde çalışıyor.

Gökteki rüzgarın, bulutun hangi harekete dönüşeceği elimizde değil ama Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün öngördüğü en kötü senaryo da ‘Hakkari sınırlarımızdan, Hazar Denizi’ne doğru geçecek.’ Bunun yağmurla yere inmesi gerekiyor şu anda güney rüzgarları var ama yağmur yok. Yağmur başladığında da Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün yaptığı bilimsel çalışmaya göre, rüzgar yönünü değiştirecek. Çok acil bir tehlike gözükmüyor, inşallah öyle olur.”

Kaynak, acil bir tehlike oluşması halinde ise gerekli tedbirlerin alınacağını ve vatandaşların uyarılacağını aktararak, “Ama ölümcül bir hadise olduğunu da şahsen düşünmüyorum. Çünkü o yoğunluğunu yükseldikçe kaybeden, yağmurla beraber çözülen kimyasal bir materyal.” dedi.  

KAMUPERSONELİ.NET – AA