Gündem

Bakan Dönmez duyurdu: Elektriğe yeni tarife gelecek!

2020 yılında hidrojen stratejileri üzerine etkinlikler düzenleneceğini açıklayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Sistemde daha fazla yenilenebilir kaynak barındırmanın en önemli noktalarından biri hidrojen sistemleri olabilir.” ifadelerini kullandı.

DOĞALGAZ ENERJİ MERKEZİDİRİ

Ayrıca Bakan Dönmez, dünyada kömür tüketiminin de artış gösterildiğini belirterek temiz kömür teknolojileri konusunda daha fazla Ar-Ge çalışması yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye, 3 yüzer sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminali, 2 kıyı terminali, depolama noktaları ve her noktadan doğal gaz girişiyle coğrafyasının doğal enerji merkezidir. Enerji merkezlerinin en önemli özellikleri yatırımcılara risklerini kontrol edebilecekleri araçları vermesidir.” değerlendirmesinde bulundu.

SADECE YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜKETİLEBİLECEK

Bakan Dönmez yenilenebilir enerji hakkında ise “Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modelimizle yerli bir sanayi inşa etmekte sonuna kadar kararlıyız. Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin yenilenebilir ve temiz enerji teknolojilerinde bölgenin merkez oyuncusu olması için yeni stratejilerimiz olacak. Enerji sektöründe çok önemli yeniliklerin merkezi olmaya adayız. Türkiye’de teknolojiyi alan ve kullanan değil, üreten ve ihraç eden bir ekosistemi inşa etmek zorundayız. Elektriğini tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından kullanmak isteyen tüketicilerimiz için yeni bir tarife modeli çalışmasını başlattık. Bu tarifeyle vatandaşlarımız istedikleri takdirde sadece yenilenebilir enerji tüketebilecek.” açıklamasında bulundu.

SON 10 YILIN EN KÖTÜ DÖNEMİ GEÇİRİLDİ

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol ise doğal gaz, kömür ve diğer kaynaklarla ilgili olarak, “Böyle bir dönemde, karar alıcıların enerjiyi makul fiyatlarla ve çevreye en az zararla nasıl vatandaşa ulaştıracağını belirmesi gerekiyor. Çünkü ucuz enerji kaynağı her zaman çevreye duyarlı olmuyor, çevreye duyarlı olan da pahalı olabiliyor. Karbondioksit emisyonları tarihi bir seviyede şu anda. 2018’de enerji verimliliği artışı son 10 yılın en kötü dönemini geçirdi. Sıcaklık artışının 2 derecenin altında tutulabilmesi için daha fazla yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, nükleer ve hidrojen yatırımının yapılması gerekiyor.” dedi.