Gündem

Bakan Müezzinoğlu: İşsizlik Tek Haneleri Görebilir

15 Temmuz darbe girişimi ülkemizi krizin eşiğine getirerek işsizlik oranını da giderek arttırmıştı.

Ocak 2017 tarihi itibariyle yüzde 13’üleri gören işsizlik oranı yapılan tedbirlerle birlikle yeniden eski haline dönmeye başladı. İstihdam seferberliğinin de etkisiyle düşüşe geçen işsizlik oranı kademeli olarak düşüşün hızlanmasıyla birlikte Nisan ayı itibariyle düşünüleninde altına inerek yüzde 10 seviyelerinde görüldü.

İstihdam Seferberliğinin İşsizlik Oranına Etkisi

2016 sonunda başlayan istihdam teşviklerinin bir sonucu olarak işsizlik oranı yılın ilk aylarından sonra düşüşe geçti. İşsizlik oranı piyasa beklentisi olan yüzde 11’in altında gerçekleşti. Analistler, gerilemede öne çıkan faktörleri sıraladı. İstihdam seferberliği 2017’nin ilk aylarıyla birlikte işe alımların artmasına yol açtı. Hükümet bu sayede 1.1 milyonu aşkın kişinin işe alındığını bildirdi. İşsizlikteki gerilemenin çoğu mevsimsel etkilerden ve büyümeden kaynaklı olduğu belirtildi.

İşsiz Sayısındaki Değişiklikler

İşsiz sayısı 2017 yılı nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 463 bin kişi artarak 3 milyon 287 bin kişi oldu. İşsizlik oranı geçtiğimiz aylara göre düşüş kaydetmesine karşılık, geçen yıla göre 1.2 puanlık artış ile yüzde 10.5 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde, tarım dışı işsizlik oranı 1.4 puanlık artış ile yüzde 12.4 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 3.8 puanlık artış ile yüzde 19.8’a işaret etti. İstihdam edilenlerin sayısı 2017 yılı Nisan döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 519 bin kişi artarak 28 milyon 157 bin kişi, istihdam oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 47.2 oldu.

Bakanların İşsizlik Konusunda Düşünceleri

Başbakan Yardımcısı Canikli: ”Ekonomimizin güçlü büyüme performansı istihdam üreten bir büyümedir. İşsizlik düşmeye devam edecek.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu: ”Yıl sonu hedefimiz tek haneli rakamlara inecek ve belki daha erken bunu yakalayacağız.”

Maliye Bakanı Ağbal: ”İşsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması hükümetimizin en önemli önceliklerinden biri olmaya devam edecek.”

Kalkınma Bakanı Elvan: ”Milli istihdam seferberliğinin bundan sonraki dönemde yapacağı olumlu katkı iyileşmeyi güçlendirecek.”

Kamupersoneli.net – ANKARA

Bir Yorum

  1. 180 günlük(temmuz-aralık) eylem planı açıklanacaktı hani ne oldu temmuzda çıktı çıkacak artık 2018in ilk altı ayına kalır bu gidişle çıkması