Gündem

Bakan Özhaseki Açıkladı! 'Teröristleri Maaşa Bağlamışlar'

 Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kayyum atanan belediyelere ilişkin, ”Hiçbir belediye başkanı vatanı bölmek için uğraşmaz. Hiçbir belediye başkanı terör örgütüne para aktaracağım diye uğraşmaz, onlara yataklık yapmaz, onların yanında olup destek vermez. Ama bunu yaparsa ne olur, kanun da cezasını verir.” dedi. 


 Bakan Özhaseki, Malatya Valisi Mustafa Toprak’ı makamında ziyaret ederek, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Şehrin idari ve mülki amirlerinin bir ve uyumlu çalışmasının önemine değinen Özhaseki, bunun en güzel örneklerinden birinin Malatya’da yaşandığını belirterek, yetkilileri tebrik etti. 

Bir gazetecinin yeni anayasa ve başkanlık sistemiyle ilgili çalışmalara ilişkin sorusu üzerine Özhaseki, anayasa hususunda şu anda Türkiye’de yaşayan hiçbir vatandaşın “Eski anayasa ile idare edelim, çok güzel bu anayasa” dediğini duymadığını ve görmediğini aktardı.

Hiçbir partinin de “Mevcut anayasayla devam edelim” şeklinde beyanlarının olmadığını, yıllardır seçim meydanlarında ve seçim argümanlarında yeni anayasa konusunun bulunduğunu anlatan Özhaseki, ”Ama daha sonra anayasa yapma hususuna gelindiğinde herkes bir takım engeller çıkarır. ‘Şu madde olursa olmaz, bu madde burada durursa olmaz, benim bu maddeye kırmızı çizgim var’ gibi stopaj koyarak devam ettiği bir ortamda müşterek bir anayasa yapılması neredeyse imkansız. Bunu biz senelerdir deniyoruz. En azından müşterek olduğumuz, beraber düşündüğümüz maddeleri de oy birliği ile geçirelim diye de bir çırpınma içerisindeyiz fakat orada da başarılı olamıyoruz.” diye konuştu.

– “Başkanlığı gelecek için çocuklar için istiyoruz”

Anayasayı hazırlandıktan sonra milletin önüne sunabilmek, referanduma götürmek için her türlü çabayı göstereceklerini vurgulayan Bakan Özhaseki, Başbakan Binali Yıldırım’ın da bu konuda açık taahhüdü olduğunu, anayasayı değiştirecek sayıyı da bulsa yani 367 oyu da geçse yine milletin önüne sunacaklarını söylediğini hatırlattı.

Millete gitmekten kimsenin korkmaması gerektiğini ancak şimdiden yeni anayasanın “Kamuoyunun aleyhine” diye bir kampanyanın ortaya çıktığını ifade eden Bakan Özhaseki, şunları söyledi:

”Başkanlık hususunda herkesin şunu çok iyi bilmesi lazım, eskiden birçok siyasi lider bunu istiyordu ama iktidardan gittikten sonra istiyorlardı. Biz iktidardayken ve güçlüyken istiyoruz. ‘Yapamadığınız ne var?’ diyorlar. Evet yapamadığımız hiçbir şey yok. İstediğimiz her şeyi yapıyoruz ama biz kendimiz için istemiyoruz ki başkanlığı. Gelecek için istiyoruz, çocuklarımız için istiyoruz. Bugün varız, yarın yokuz ama gelecek nesiller böyle doğru bir sistemle idare edilsin diye istiyoruz başkanlık sistemini. Yoksa çoğunluğumuz da var, istediğimiz kanunu geçirebiliyoruz. Bir derdimiz yok bizim. Bir ülkede başkanlık varsa orada istikrar vardır, güven vardır. Orada yatırımlar, gelişme, büyüme artar. Bu çok önemli bir şey. Bunun tersi ise koalisyona kapı açan, kavgaların, didişmelerin ve orada bir sürü basit zaman geçirmenin hesaplarıyla doludur.”

– “Vatandaşa hizmet paraları, militanlara maaş olarak verilmiş”

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın gözaltına alınmasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine de Özhaseki, belediyelerin kanundaki tarifinin “Bir bölgede bulunan insanların mahalli, müşterek ihtiyaçlarını karşılayan kamu kuruluşu” olarak yer aldığını belirtti. 

Belediye başkanlarının kendilerine verilmiş işleri yaptıklarını, kabaca alt ve üst yapılarla uğraştıklarını, insanları mutlu edecek projelerle ilgilendiklerini bildiren Bakan Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:

”Hiçbir belediye başkanı vatanı bölmek için uğraşmaz. Hiçbir belediye başkanı terör örgütüne para aktaracağım diye uğraşmaz, onlara yataklık yapmaz, onların yanında olup destek vermez ama bunu yaparsa ne olur, kanun da cezasını verir. Şimdi kanuni süreçlerin işlediği bir süreçteyiz. Bakın 25 belediye başkanı PKK’dan, 5 tanesi de farklı sebeplerden görevinden alındı. Yerlerine vali yardımcısı veya kaymakam arkadaşlar kayyum olarak atandılar. Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanımız ile bir toplantı yaptık ve bu arkadaşlarımız da geldiler. Kendi ilçelerini anlattılar. Durum içler acısı. İl belediye başkanlığına gelen arkadaşımızın anlattığı içler acısı. Günahtır arkadaşlar. Ben bu belediyeleri tek tek incelediğim zaman şunu gördüm, bunlar devletten adlığı paranın en fazla yüzde 30’unu personele aktarmak zorundalar fakat bunun çok üzerindeler ve bu kaynakları kendi çağırdıkları militanlara maaş olarak aktarıyorlar. Sadece bütçenin belli bir kısmını personele aktarmakla kalmıyorlar, hizmet satın alma suretiyle ihaleler yapıyorlar, taşeronluk dediğimiz sistem. Örnek olarak, biz temizlik işlerine yüz kişi alacağız veya park ve bahçelerde 100 kişi çalıştıracağız diyerek ihaleler yapıyorlar yine kendi militanlarını dolduruyorlar, çuvalla adam çalışıyor sonra da buradan topladıkları paraları başka yerlere gönderiyorlar.”

– “Allah’a şükür hesapları tutmadı” 

Hizmet bütçelerine baktığını, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin de hizmet bütçesinin yüksek olduğunu ancak bununla orantılı yatırımlarının da yükseldiğini aktaran Özhaseki, kayyum atanan belediyelerde ise yatırımların bazen hiç, bazen ise yüzde 1 olarak görüldüğünü vurguladı. 

Bakan Özhaseki, ”Yahu siz niye oturuyorsunuz o zaman orada? Yatırım yapmayacaksanız niye oradasınız siz? İşleri güçleri bölücülük üzerine yoğunlaşma. Bunu zaten 7 Haziran seçimleri öncesi başlayan ortamlarda gördük. Devamında da zannettiler ki sanki koalisyonlar gelecek, Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinde zaaf olacak, kendileri de ‘bu çukurları kazıp terörü artıracağız arkasında da öz yönetim ilan edip, oldu bittiye getirip vatan topraklarını böleceğiz’ düşüncesindelerdi. Bütün hesapları bunun üzerindeydi. Allah’a şükür tutmadı. Güçlü bir hükümet var. Teröristleri yok etti. Şimdi orada olaya hakim zaten ve kayyum arkadaşların hepsi hizmet ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

KAMUPERSONELİ.NET – AA