Gündem

Bakan Pakdemirli Açıkladı! 23 Ve 24 Nisan'da Marketler Yarım Gün Açık Olacak

Tarım ve Ormancılık Bakanı Bekir Pakdemirli, ramazan ayında beklenen gıda talebi artışı için gerekli hazırlıkların yapıldığını ve vatandaşların sokağa çıkma yasağı öncesinde alışveriş yapabileceklerini aktardı.

Buna ek olarak da Pakdemirli, 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta 4 gün sürecek sokağa çıkma yasağında, perşembe ve cuma günlerinde marketlerin yarım gün açık olacağını ve böylece belirli saatler arasında alışveriş yapılabileceğini belirtti.

“GEREKİRSE İTHALAT VE İHRACATTA ÖNLEM ALINABİLİR” 

Pakdemirli, sözlerine şu şekilde devam etti: 

“Gıda sektörü, ramazandaki talep artışı için gerekli hazırlıklarını yaptı. Bugün ve yarın vatandaşlar istediği gibi alışverişini yapsın. Arz dengesine göre 50 kadar ürünü takip ediyoruz. Gerekirse ithalat ve ihracatta önlem alınabilir. Fırsatçılık görülürse tedbir alınır. (Hububat alım fiyatı) Mayısın ilk haftasında Sayın Cumhurbaşkanımız açıklayacak. Çiftçimizi doyuracak bir fiyat politikası oluşturulacak.”

RAMAZAN AYINA HAZIRLIKLIYIZ

“Ankara’dan aldığımız atık su numunelerinde Kovid-19 virüsüne rastlanmadı. İstanbul’dan da numune toplanıyor, ona göre tedbir alınacak. Ramazan ayına giriyoruz. 12 ayın satışlarının 4’te biri ramazan ayında olur. 50 yıldır bu böyle. Sofralara daha çok dikkat edilir. Bu anlamda Ramazan için zaten perakende sektörü hazırlık yapmıştı. Gıda sektörünün de üretim yönü Ramazan’a hazırlıklıdır. Kovid’e yönelik de gerekli hazırlıklar yapıldı. ramazana girerken alışverişler yapılacak. Bize bazı mecburiyetler ve sınırlamalar getiriyor.”

MARKETLER YARIM GÜN AÇIK OLACAK

“Tüketici için bir eksik olmaması için dün akşam İçişleri Bakanımızla görüştük. Perşembe ve cuma en yakın markete ulaşmak açısından adım atılmasının önemli olacağını söyledik. Olumlu karşılandı. Bugün ve yarın 20:00 ile 23:00 arasında Ramazan alışverişlerini yapsınlar. En yakın markete diğer iki gün ise saat 09:00 ile 14:00 arasında yapabilirler. Böyle bir düşünce içinde olduk. Pideyle ilgili çalışma İçişleri Bakanlığımız takip ediyor. Ramazan ayında istenmesi, kokunun duyulması neler yapılabilir bakıyorlar. Belki belli saat öncesi satılması satılmaması konusundaki çalışmayı yürütüyor. Açıklaması olacaktır.” 

ÖDENEK DESTEĞİNE BAŞLAYACAĞIZ

“Küçükbaş hayvancılıkta bir ilk olarak, 81 ilde koyun ve keçi yetiştiricilerimize 187 milyon lira desteğin ödemelerine cuma başlayacağız. Buzağı başvurularında desteklere 24 Nisan’da başlayacağımızı belirtmiştik. Küçükbaşta bir ilk mottosuyla çıktık. Her yaşayan vatandaşa bir küçükbaş olana kadar mücadele edeceğiz. Bu yıl 56 milyon gibi iddialı bir hedef koymuştuk. İlk kez söylemiş olalım sürü büyütmeyle ilgili ek destek ödemesini bu hafta başlatıyoruz. TC kimlik numarasının son hanesine göre ödemelerimizi başlatıyoruz. Yaş çay alım fiyatıyla ilgili çalışmalarımız hızla sürüyor. Çay müstahsilini memnun edecek formül üzerinde çalışıyoruz.”