Gündem

Bakan Pakdemirli duyurdu: Mazot kullanımı azaltılacak!

“Türk çiftçisi dünyanın en rekabetçi ürünlerini üretebilecek güce sahiptir.” açıklamasında bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bu gücü uluslararası pazarda daha fazla değer görecek ürünler için kullanmalıdır. Bu da ancak uzun vadede sürdürülebilir bir iş modeli, doğru fiyatla, doğru girdi temini ve ürünün doğru pazarlara ulaştırılması ile mümkündür. Bunun için örgütlenme konusunda dünyanın gelişmiş ülkelerinin seviyesine gelmek, bizim için artık zarurettir.” ifadelerini kullandı.

MAZOT KULLANIMI AZALTILACAK

Mazot kullanımının azaltılacağını bildiren Bakan Pakdemirli, “Üreticimizin en önemli sorunu olan mazot kullanımını azaltmak ve çevreci yaklaşımları benimsemek için yüzde 100 yerli ve milli, 45 dakika şarj ile 7 saat aralıksız çalışabilen çevre dostu ve sessiz elektrikli traktör prototipini geliştirdik. Hayvancılıkta her türlü hayvan kayıtlarının tutulması için hassas tarım tekniklerinden faydalanıp verimliliği artıracak akıllı küpe (Hayvan Takip Platformu) geliştirme çalışmalarına başladık. Sadece bu küpe sayesinde Türkiye’de döl verimliliğinin yüzde 10 artması mümkün. Bu da yüzde 5’e varan bir hayvan varlığı artışı demektir.” dedi.

SÖZLEŞMELİ ÜRETİM YAPAN ÜRETİCİ ÖRGÜTLERİ DESTEKLENECEK

Çiftçilikle uğraşanları yakından ilgilendiren açıklamalar yapan Bakan Pakdemirli, “Yeni dönemde Bakanlık olarak sözleşmeli üretim yapan üretici örgütlerini destekleyeceğiz. Yani çiftçimiz örgütü aracılığı ile sözleşmeli üretim yaparsa, tohuma gübreye para vermeden tarlasını ekecek. Ayrıca çiftçimizin malını pazarlama derdi de ortadan kalkacak. Girdileri hasadından sıfır faizle mahsup edilecek. Bu modelin samimiyetle tartışılmasını arzu ediyor, şuramızın ilk somut çıktısı olmasını diliyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Pakdemirli, şuranın tavsiye kararları sonrasında ilk 2 aylık süreçte yol haritasının ortaya çıkacağını aktararak, “Ardından uygulama aşamasında, mevzuat, bütçe, zaman, insan kaynağı ve etkin iş birliği kıstaslarını dikkate alarak bir eylem planı ortaya koyacağız. Böylece başta çiftçilerimiz olmak üzere önümüzdeki çeyrek asrın yol haritasını birlikte çizmiş olacağız.” dedi.

İLK KEZ BU KADAR GENİŞ KATILIM SAĞLANDI

Yeni sistem olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin sinerjisiyle ilk kez bu kadar geniş katılımlı ve verimli bir şurayı yaptıklarını bildiren Bakan Pakdemirli, “Bu şurayla vatandaşlarımızla beraber çözüm üretmenin ve kararlar almanın bir örneğini birlikte oluşturma başarısı gösterdik. İnşallah her beş yılda bir halkımızın yine büyük teveccüh gösterdiği şuralarda buluşmayı hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.