Gündem

Bakan Selçuk: Öğretmen ve yönetici eğitimi olmazsa olmaz dediğimiz şeyler

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk  katıldığı televizyon programında gündeme  ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.  Bakan Selçuk  2023 Eğitim Vizyonu’nun 3 yıllık bir eğitim sürecinde  ele alınacağını ifade etti. Altyapının 3 senede bir döngüye girebileceğini dile  getiren Selçuk, çalışmalarının bir takviminin bulunduğunu söyledi.

Selçuk, vizyon kapsamında, en çok vurgulanan hususların dijital ve  organizasyonel altyapının inşası ve mesleki teknik eğitim olduğunu bildirdi.Mesleki teknik eğitimin çok önemli bir mesele olduğuna işaret eden  Selçuk, ” Eğer biz mesleki teknik eğitimi bir yola koymazsak bu sefer toplumdaki  gelir dağılımındaki eşitlikler, eşitsizlikler ya da toplumdaki rol ve görevlere  dair bazı problemler daha da büyüyecek. Herkes yüksek öğretim mezunu olmak gibi  bir hedefe kilitlenecek ki şu anda öyle zaten. Bunun önüne geçebilmek için  insanlara sahici, işe yarayan birtakım somut çözümler üretmemiz gerekiyor.”  değerlendirmesinde bulundu.

“Türkçenin söz varlığına ilişkin bir çalışma yapıyoruz”

Öğretmen eğitimine de önem verdiklerini kaydeden Selçuk,  “Öğretmen ve  yönetici eğitimi olmazsa olmaz dediğimiz şeyler. Yönetici eğitimi ve  yöneticilerin atanmasına ilişkin hususlar konusunda geçen hafta bir yönetmelik  çıktı. Bunun doğrultuda nisan ayında bir yöneticilik sınavı yapılacak. Güzel ve  nitelikli bir sınav, ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek.” dedi.Selçuk, Türkiye’de kelime ve söz varlığının bütünsel olarak bir  çalışmasının olmadığını, Türkçe’nin söz varlığına ilişkin bir çalışma yapıldığını  anlatarak, bunun tarihi bir önem taşıdığını, 1 yıl içinde bu konuda mesafe  alacaklarını umut ettiğini kaydetti.

“Ders sayıları kesinlikle azaltılacak, alan seçimi daha aşağı  inecek”

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, ders sayılarına ilişkin birkaç aydır  değişik taslaklar üzerinde çalıştıklarını belirterek, hatta bazı yerlerde bu  konuya ilişkin yayımlanan bilgilerin geçerli olmadığını vurguladı. Selçuk,  “Önümüzdeki 1-2 ay içerisinde ortaöğretimde ders sayıları, derslerin nitelikleri  gibi konularda bir resmi açıklama yapacağız, lansman gibi bir çalışma yapacağız.”  diye konuştu.

Zorunlu eğitim sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Selçuk, şunları  kaydetti: “Bir çocuğun 15-16 dersi alması, anlaması, derinleştirmesi ve  içselleştirmesi asla mümkün değil. Sınıfta kalmanın hemen hemen hiç mümkün  olmadığı bir ortamda, öğrenci diyor ki ‘Siz ne yaparsanız yapın, ben zaten  geçeceğim’ diyor. O zaman da 4 işlemi bilmeden lise bitirilebiliyor ve çocuklar  üniversitede zayıf olmaya başlıyorlar.

Biz de belki 5-6 ders yapamayız şu anda çünkü her branş ‘Bizim  dersimiz çok önemli, asla bundan vazgeçmeyin’ diyor. Bunu yaparken, bilimsel  gereklilikler mi, çocukların gerçekten ihtiyaçları mı, hayatın bizden  bekledikleri mi diye bakmamız gerekirken, ‘sadece bizim branştan daha fazla ders  olsun’ beklentisi var. Biz, burada orta yol bulup, çocukların menfaatini,  Türkiye’nin iktisadi menfaatini dikkate alarak bir yol almak istiyoruz.

 Ders sayıları kesinlikle azaltılacak, alan seçimi daha aşağı inecek.  Şu an 15-16 ders var liselerde. Çok net bir şey söylemeyeyim şu anda ama oldukça  düşecek. Mart içinde açıklayacağız.”

“Bu, önümüzdeki sezondan itibaren uygulamaya geçecek mi?” sorusuna  Selçuk, “Geçecek” yanıtını verdi. Selçuk, tasarım beceri atölyeleri kuracaklarını  ve Şubat ayında pilot uygulamaya başlanacağını da bildirdi.

Selçuk, iyi bir Milli Eğitim Bakanının özellikle gelecek için  çalışacağına işaret ederek, bu dönemde de birçok somut projeyi açıklayacaklarını  söyledi. Her ay bir proje açıklayacaklarını belirten Selçuk, “Ocak’ta  açıklayacağız, şubat, mart, nisan, mayıs, haziranda her ay somut büyük bir  projeyi açıklayacağız.” dedi.

“Müfredatın değişmesi tek başına etkili değil”

Müfredatla ilgili çalışmalar hakkında da açıklamalarda bulunan Selçuk,  müfredatın değişmesinin kendi başına çok etkili olmayacağını söyledi. Selçuk,  “Müfredat değişti, artık sistem değişiyor” gibi önermelerden vazgeçilmesi  gerektiğini ifade etti.

Mesleki teknik eğitim müfredatını bütünsel ölçekte sessizce  değiştirdiklerini ve bu sene uygulamaya başlanacağını dile getiren Selçuk,  sözlerini şöyle sürdürdü:

“Genel müfredat için, bizim yeterli bir hazır olmaksızın bir çalışma  yapıp, halihazırdaki öğrencilerin de huzurunu bozacak, ‘Bu sene yine değişti, bu  benim müktesep hakkımdı niye değiştiriyorsunuz…’ Bunu yapmayacağız. İlk defa  Türkiye’de şöyle bir şey olacak, bir müfredat değişmeden önce öğretmen eğitimi  tamamlanacak.”

Performans sistemini çok benimsemediğini ifade eden Selçuk, “Anne  babaların performansına bakmıyoruz, öğretmenlerin performansına bakmıyoruz,  sadece çocuklarınkini ölçüyoruz. Bu anlamda, öğretmenin belirli notlar üzerinden  performansına dayalı bir sistem kurmak, şu an için gerekli şartlar hazırlanmadan  yapılacak bir şey değil bence.” değerlendirmesinde bulundu.

“Pedagojik formasyon kalkacak”

Pedagojik formasyona ilişkin de bilgi veren Selçuk, “Pedagojik  formasyon kalkacak. Bu kalktığı için biz sadece atamasını yaptığımız öğretmenlere  formasyon vereceğiz.” dedi.

Yeni öğretmen ataması olup olmayacağına ilişkin de Selçuk, bunun  tamamen Milli Eğitim Bakanlığının verdiği bir karar olmadığını, Hazine ve Maliye  Bakanlığı ile teknik çalışmaları sürdürdüklerini anlattı. Selçuk, “Bu konuyla  ilgili Hükümetimizin ve Maliye Bakanlığımızın teknik çalışmaları bitmek üzere,  çok kısa sürede bir açıklama yapılacak. Rakam şu anda belli değil.” diye konuştu. 

Selçuk, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan sınava ilişkin de şu bilgileri verdi:”Ben, sınavın adını ya da sistemini değiştirmenin, eğitimin bütünsel  olarak sistemini değiştirmek anlamına gelmediğini düşünüyorum. Bizim bu sene  değişiklik yapma ihtiyacımız yok, asıl hedef o değil. Biz sadece önceden söz  verdiğimiz gibi çocuklarımıza sürpriz yapmayacağız. Biz bunun bu şekilde  yürüyeceğini, fakat uygulamada aksaklıklar olduğunu, yerleştirmeye esas olan bazı  kriterlerde bazı sıkıntılar olduğunu ve bunların tümüyle düzenleneceğini ve çok  rahat bir yerleştirme olabileceğini söylüyoruz. Yoksa, ‘LGS sil baştan’ gibi  böyle bir şey kesinlikle yok. Aileler, çocuklarımız rahat olsun.” Bakan Selçuk, ayrıca sınavla öğrenci alan okulların sayısının  düşeceğini belirterek, imkanı zayıf olan okulların imkanlarının geliştirilerek  aradaki farkın da azaltılacağını bildirdi.