Gündem

Balıkesir'de TOKİ Konut Taksitlerini Ödemeyenler Tahliye Edildi

BALIKESİR’de, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) H Blokları’nda oturan bazı kişiler, evlerin taksitlerini zamanında ödemedikleri için tahliye edildi. Burada oturanlar, polis eşliğinde yapılan tahliye işlemine tepki gösterirken,  işlemin yasal olduğunu savunan TOKİ avukatları kentte yaklaşık 100 konut hakkında tahliye kararı çıktığını açıkladı.

Balıkesir’de 2007’de hizmete açılan TOKİ H Konutları’nda oturanlar, ev taksitleri ve aidatlarını ödeyemeyince tahliye edildi. TOKİ avukatları, polis memurları ve çevik kuvvet eşliğinde Yeni Mahalle’de bulunan toplu konutlara gelip, taksitlerini ödemeyen daire sahipleri hakkında işlem yaparken, tepkiyle karşılaştı. Evini tahliye etmesi isteyenlerden Hakan Demirci, şöyle dedi:

“Burada yaşayan insanlar fakir. Zaten bu evler yeşil kartlı, gariban insanlara verildi. 3 aydan 3 aya özürlü maaşı alıyorum. Valilik ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı bize yardım etmiyor. Bu nedenle ev taksitlerini ödeyemiyoruz. Gelip bize ‘evi boşalt’ diyorlar. Nasıl boşaltacağım, nereye gideceğim bilmiyorum.”

Bir diğer TOKİ sakini Bayram Çelikkol ise şunları söyledi:

“Bu evler sosyal güvencesi ve bir geliri olmayan, yeşil kartlı insanlara verildi. Milletin zamanla döküleceği belliydi. Ben 4-5 yıl aksatmadan ödedim. Ancak hasta oldum. Akciğer ve kalp hastası olunca taksitlerimi ödeyemez duruma geldim. 10 yıldır burada oturuyorum. Şimdi ‘evleri boşaltın’ diyorlar. Sanki terör olayı varmış gibi bir çok polis geldi, her taraf polisle doldu. Ben zamanında askerlik yapmışım, vergimi ödemişim. Reis ‘sokaklara çıkın’ deyince sokağa çıkmışım, bir ay demokrasi nöbeti tutmuşum. Reis ‘insanı yaşat ki, devlet yaşasın’ diyor. Şimdi bayram öncesi beni çoluk çocuğumla sokağa atıyorlar. Bizim yerimize herhalde Suriyelileri yerleştirecekler zaten bina Suriyeli kaynıyor.”

2 YILDIR ÖDEME YAPMAMIŞLAR

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Vekili Avukat Mustafa Kurt ise basın mensuplarına tahliye işlemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kurt, şöyle konuştu:

“TOKİ, dar gelirlilerin konut sahibi olması için elinden geleni yapıyor. Vatandaşlarımız taksitlerini ödemiyor. Şimdi burada adını vermek istemiyorum. Bir konut sahibi ödemelerini geciktirdiği için 3 Eylül 2014 tarihi itibari ile tahliye davası açılmış. 2014’ün Kasım ayında  tahliye kararı çıkmış. 2014’den sonra açılan icra takibi dosyası tarihi 2016’dır. TOKİ, konutlarda oturanları tahliye etmek için değil, etmemek için olanca gayreti sarf etmektedir. Ödenen taksitlerin tutarı daire tiplerine göre değişmekle birlikte 150- 200 TL arasındadır. Yıllık taksitlerde 3 bin ile 4 bin 500 TL arasında değişiyor. Biz elimizden geldiğince emek sarf ediyoruz, onlara zaman veriyoruz. Maalesef devletimiz ‘insanlarımız kira öder gibi ev sahibi olsun’ derken, vatandaşlarımız taksitlerini ödememektedir. Dolayısıyla şu an burada yaptığımız işlem, mahkeme kararına dayanan bir tahliye işlemidir. Yapılan her işlem yasaldır. İşlemin muhatapları da daha önceden haberdar edilmiştir.”

100 KONUT İÇİN TAHLİYE KARARI

Balıkesir’de mahkeme kararlarına göre 100’e yakın konutun tahliye edilmesi gerektiğini açıklayan avukat Kurt, “Biz taksitler aşağı yukarı iki yıl aksadığında tahliye işlemini başlatıyoruz. Herhangi bir vatandaşımız X bankasından çektiği kredi ile konut alırsa, konutu üzerindeki ipotek nedeniyle en fazla 3 taksit sonra  takip yapılmakta, daire satılmakta ve borç tahsil edilmektedir. Biz ise elimizden geldiğince anlayışlı davranmaya çalışıyoruz” dedi.

TOKİ SAKİNLERİ DERTLİ

TOKİ sakinleri çok zor koşullarda yaşadıklarını, binayı kanalizasyon sularının bastığını, asansörlerin çalışmadığını söyledi. Bu vatandaşlardan Harika Fatma Oral da asansörde geçirdiği kaza sonrası tekerlekli sandalyeye mahkum olduğunu iddia etti. TOKİ H Blokların her birinde 96 daire bulunuyor.

KAMUPERSONELİ.NET – DHA