Gündem

Banka müşterisi izni olmadan işlem yapan bankaya idari para cezası kesilecek!

Meclis tarafından kabul edilen yasayla birlikte bankacılık sisteminde yanıltıcı bilgi ve işlemler ile izinsiz limit artışına para ceza gibi önemli yenilikler getirildi. Müşterinin bilgisi olmadan bankanın işlem yapması takdirde idari para cezası keseceğini belirtti. Buna göre tüzel kişilere, etkilediği mağdur sayısı dikkate alınarak  brüt satış hasılatının yüzde 1’i ile vergi öncesi karının yüzde 20’sinden yüksek olanına kadar idari para cezası verilebilecek. Müşterinin izni olmadan limit artışı yapan bankaya da ceza kesilecek. 

20 bin liradan 250 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak

Kurula gerçeğe aykırı, yanıltıcı nitelikte bilgi, belge vermek veya açıklamalarda bulunmak suretiyle gereksiz olarak denetim yapılmasına neden olan kişiler hakkında bin liradan 25 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

HAPİS CEZASI 2 YILDAN 3 YILA ÇIKARILDI

Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkileyebilecek nitelikteki, henüz kamuya duyurulmamış bilgilere dayalı olarak işlem yapanlar hakkında hapis cezası verilecek. Hapis cezasının alt sınırı 2 yıldan 3 yıla çıkarılıyor. Aynı şekilde sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla işlem yapanlar, yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi verenler için uygulanacak hapis cezasının alt sınırı da iki yıldan üç yıla yükseltiliyor. Mevduatın ve katılım fonunun çekilmesi ve müşteri hakları hükümlerine aykırılık halinde 500 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası kesilecek.

KARTTA İZİNSİZ LİMİT ARTIŞINA CEZA!

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’nda yer alan idari para cezası tutarları da güncelleniyor. Kart çıkaran kuruluşların, talepte bulunmayan veya sözleşme imzalamayan kişiler adına kart vermeleri, kart çıkaran kuruluşların, kart hamilleri talep etmedikçe kart limitlerini artırmaları halinde 25 bin liradan 50 bin liraya kadar ceza verilecek. Koruyucu hükümlere aykırılık halinde de bu tutar 250 bin liraya kadar çıkacak.

KREDİ YASAĞINA UYMAYANA CEZA GELİYOR

“Yurt içinde şube açma” ve “sınır ötesi faaliyetler” hükmüne aykırı şube ve temsilcilik açılması durumunda 100 bin liradan 200 bin liraya kadar para cezası uygulanacak. Yasada belirtilen hükümlere aykırı şekilde banka yöneticisi atama, imza yetki yasağına tâbi kişilerin çalıştırılması durumunda 500 bin liraya kadar ceza verilecek. Dâhil olunan risk grubu ve mensuplara kredi kullandırma koşulları kapsamında kredi yasaklarına uymayanlara 50 bin liradan az olmamak üzere verilen kredinin yüzde 5’ine kadar ceza uygulanacak.

CİDDİ YAPTIRIMLAR UYGULANACAK

Telafisi mümkün olmayan zararların önlenebilmesi için izinsiz faaliyetlerin işlenmesinde kullanılan internet sitelerine erişimin içerik ve yer sağlayıcılarının yurtiçinde olması halinde internet sitesine erişim engellenecek. BDDK tarafından savcılığa suç duyurusunda bulunulmasını takiben hakim kararı sonrasında internet sitesine erişim engellenecek. Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasası’nda yapılan değişiklikle, azami akdi ve gecikme faiz oranlarını tespit ve ilan yetkisi Merkez Bankası’na verildi. Talepte bulunmayan ya da sözleşme imzalamayan kişiler adına kart veren, yine talep etmedikçe kart limitlerini arttıranlara 25 bin liradan 50 bin liraya kadar, koruyucu hükümlere aykırılık halinde de 50 bin liradan 250 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.