Gündem

Barış Pınarı Harekatı sonrasında Türkiye'ye silah satışını yasaklayan ülke sayısı arttı!

Türkiye’nin Suriye’de bulunan teröristleri imha etmek için yürütülen Barış Pınarı Harekatı sonrasında birçok ülke Türkiye’ye karşı cephe aldı.

Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı’na son vermesi için Kanada ile birlikte 9 ülke Türkiye’ye silah satışını durdurdu.

Kanada Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Kanada, Türkiye’nin Suriye’ye yaptığı askeri saldırıyı kesin olarak kınadı” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Barış Pınarı Harekatı’na ilişkin “Bu tek taraflı eylem, halihazırda kırılgan bir bölgenin istikrarını baltalıyor, insani durumun kötüleşmesine ve Türkiye’nin de üyesi olduğu DAEŞ karşıtı uluslararası koalisyon tarafından kaydedilen ilerlemenin boşa çıkmasına neden oluyor” denildi.

HANGİ ÜLKELER TÜRKİYE’YE SİLAH SATIŞINI YASAKLADI?

İNGİLTERE
İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab,”Türkiye’ye silah ihracatı lisanslarını sürekli ve dikkatli inceleme altında tutuyoruz” dedi.

İSVEÇ
İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, silah ambargosu kararı için çalışacaklarını açıkladı.

ALMANYA
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, “Türk ordusunun Suriye’nin kuzeydoğusuna yaptığı operasyon nedeniyle, Federal Hükümet, Türkiye’nin Suriye’de kullanabileceği bütün askeri teçhizatın satışına izin vermeyecek” ifadelerini kullanmıştı.

FRANSA
Barış Pınarı Harekatı’nın ardından Türkiye’ye silah satışına ilişkin bir açıklama gelmiş Fransa Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, yaptıkları ortak açıklamada Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye’ye tüm silah ihracatını askıya aldıklarını duyurmuştu.

ÇEKYA
İçişleri Bakanı Jan Hamacek, “Çekya, Türkiye’ye askeri teçhizat ihracatını derhal askıya aldı” ifadesini kullandı.

NORVEÇ
Norveç Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Soreide konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuş “Durumun karmaşıklığı ve hızla değişkenlik göstermesi göz önünde bulundurulduğunda dışişleri bakanlığı, ihtiyati tedbir olarak Türkiye’nin savunma malzemeleri ya da çoklu kullanım amaçlı yeni taleplerini karşılamayacak” ifadesini kullanmıştı.

FİNLANDİYA
Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen ise Twitter hesabından açıklama yapmış, “Finlandiya, savaş halinde olan ve insan haklarını ihlal eden ülkelere savunma malzemesi satmayacak” demişti.

HOLLANDA
Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye askeri ürünlerin ihracatını askıya alma kararı aldıklarını açıkladı.