Gündem

Başbakan Binali Yıldırım: Sayın Bahçeli Çok Anlamlı Bir Açıklama Yaptı

Başbakan Binali Yıldırım, konuk olarak katıldığı  A Haber ve Atv ortak yayınında “Başbakan ile Gündem Özel” programında, gündeme ilişkin konuları değerlendirdi. Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklamalarından bazı satırbaşları ise şöyle:

Türk siyasilere, Avrupa Birliği ülkelerinin bazılarının düzenlenmesi planlanan toplantıları iptal etmesi anımsatılarak, “bu yasaklamaların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kendisinin olası Avrupa ziyaretleri için bir ön mesaj olup olmadığının, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin konuya ilişkin Erdoğan’a desteğiyle ilgili değerlendirmelerinin” sorulmasının ardından Başbakan Yıldırım, Bahçeli’nin açıklamasının çok anlamlı olduğunu ve bir dayanışma örneği gösterdiğini söyledi.

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kendilerinin konuya ilişkin açıklamalarının ardından, Bahçeli’nin Avrupa’ya güzel bir mesaj verdiğini ve daha önce bunu CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın da yaptığını söyleyerek, “Teşekkür ediyorum çünkü mesele memleket meselesi olunca diğer şeyler teferruat oluyor. Biz zor durumlarda, sıkıntılı durumlarda ne kadar ayrı düşünsek de birlikte hareket edebiliyoruz.” dedi.

15 Temmuz sonrasıda benzer bir durumun Yeni Kapı ruhuyla ortaya konulduğunu söyleyen Binali Yıldırım, “Bugün Avrupa’nın ülkemizdeki halk oylamasını yönlendirmeye yönelik bu maksatlı çıkışlarına karşı da böyle bir tutum güzel bir mesaj oldu. Avrupa’ya da güzel bir mesaj oldu ve Türkiye’nin milli meselelerde nasıl bir araya geldiğini göstermesi bakımından önemli diye düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.

Mevcut şartlarda Türkiye tarafından Münbiç’e bir operasyonun yapılıp yapılmayacağı sorulan Başbakan Yıldırım, “Oradaki Rusya ile ABD ile bir koordinasyon sağlamadan bir operasyon yapmanın anlamı yok, sonuç çıkmaz, olaylar daha karmaşık hale gelebilir. Onun için şu anda askeri, teknik düzeyde görüşmeler yapılıyor” yanıtını verdi.

Irak’ın Şengal ilçesinde (Sincar) terör örgütü PKK ile Peşmerge arasında çatışmaların yaşandığı belirtilip, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile yaptığı görüşmeler hatırlatılarak, ortak bir operasyonun gündemde olup olmadığının sorulması üzerine Yıldırım, söz konusu bölgenin Türkiye için önemli olduğunu belirtti.

Terör örgütü PKK’nın bölgede ikinci bir Kandil’i oluşturmaya çalıştığını ifade eden Başbakan Yıldırım, “Buna izin vermeyeceğimizi ve buradan teröristleri temizlemek ve uzaklaştırmak bizim gündemimizde olduğunu zaten söyledik ancak Peşmerge ve Bağdat yönetimi bize, ‘O işi Peşmerge ile ve Irak güvenlik güçleriyle birlikte halledeceğiz’ dediler. Şu anda biz onun gerçekleşmesini bekliyoruz. Eğer burada bir adım atılırsa ne ala, atılmazsa biz kendi başımıza gereğini yapacağız.” dedi.

Anayasa değişikliğine ilişkin muhalefetin yaptığı “Tek adam” eleştirisi anımsatılan Yıldırım, “Nasıl tek adam? Yani tek adam, eğer milletin oyuyla geliyorsa milletin oyuyla gidecek. Yani ‘tek adam’ dediğin kişi iki sandık arasında görev yapacak. Sandık kurulacak göreve gelecek, sandık kalkacak görevden alınacak veya devam edecek. En fazla iki dönem, padişahlık değil ki. Arkasında millet olan hiç kimse diktatör olamaz. Arkasından millet, milletin oyu varsa o milletin dediğini yapmak zorundadır. CHP’nin kafasındaki tek adam onların tek parti dönemindeki tek adam. Oradan bu tarafa daha gelemediler. Demokrasinin bu ülkeye neler kazandırdığının henüz farkında değil. Kemal Bey dağıtmış vaziyette. Bugün bir programda dedi ki ‘Bu sistem değişirse başbakan ile cumhurbaşkanı anlaşamazsa ne olacak memleketin hali’. Yani bu ne demektir biliyorsunuz? Bu neresinden bakarsan bak bir fecaat. Bir kere değişiklikten haberi yok, unutmuş neyi değiştiriyor. İkincisi de aslında şuur altındaki gerçek su yüzüne çıkıyor. Tam da bizim dediğimizi diyor. Yani cumhurbaşkanı, başbakan mevcut sistem devam ederse mutlaka arıza çıkar, söylemek istediği bu ama unutuyor değişiklik yaptığımızı. Bizim söylediğimizi bir başka yönden doğruluyor, dediği bu aslında. Tek adam olacak tabii canım iki tane cumhurbaşkanı onun hatırı için seçmez ki bu millet bir tane seçecek. Yardımcıları, bakanları var, Meclis var ensesinde. Yani böyle bir şey yok.” şeklinde açıklamasında bulundu.

MHP ile AK Parti’nin ortak miting planlaması olup olmadığına ilişkin sorulan soruya Başbakan Yıldırım, “Sayın Bahçeli’yle bu konuyu görüştük. Prensip olarak onlar kendi kampanyasını, biz kendi kampanyamızı yapacağız. ‘Olmayacak’ demedik ama ‘gelişmelere göre icap ederse yapabiliriz’ şeklinde bir mutabakata vardık. Nitekim Sayın Bahçeli açıkladı, ‘yurtdışına gidecekseniz ben de geleyim’ dedi. Bu bir tekliftir. Sayın Cumhurbaşkanımız mutlaka bunu değerlendirecektir.” dedi. 

Ortak bir etkinlik yapmaktan ziyade MHP ile bir amaç birliktelikleri olduğunun altını çizen Yıldırım, “Evet” için, bu değişiklik için beraber yola çıktıklarını, bu değişikliğin halk tarafından onaylanması için aynı doğrultuda ayrı ayrı programlar yapmaya karar verdiklerini aktardı. 

Bazı kapalı, akademik toplantıların AK Parti ve MHP milletvekillerinin katılımıyla yapıldığını bildiren Binali Yıldırım, açıkhava mitinglerini birlikte yapma düşüncelerinin olmadığını söyledi.

Kamupersoneli.net | ANKARA