Gündem

Başbakan: Kömür İşletmeleri İptal Ettiği İşçi Alımını Tekrar Yapacak

 Başbakan Binali Yıldırım, “Türkiye Kömür İşletmeleri iptal ettiği işçi alımını tekrar açmaya karar verdi. İlk etapta 100 kardeşimizi hemen işe alacaklar. Hayırlı uğurlu olsun. Yeni dönemde hedefimiz daha fazla kalkınma, daha fazla adalet, daha fazla hakça paylaşma olacaktır.” dedi.


Yıldırım, Tavşanlı Cumhuriyet Meydanı’ndaki konuşmasında, Kayaboğazı Barajı’nın ana kaynağından Tavşanlı’nın 50 yıllık su problemini çözdüklerini, 810 konutu Tavşanlı’da inşa edip hak sahiplerine teslim ettiklerini, 118 konutun da yapımının devam ettiğini söyledi.

Ayrıca 500 kişilik yüksek öğrenim yurdunu yapıp hizmete sunduklarını, 430 yataklı orta öğrenim yurdunu hizmete aldıklarını, 700 kişilik kapalı spor salonunu Tavşanlı’ya kazandırdıklarını vurgulayan Yıldırım, stadyumu yenilediklerini ancak Tavşanlıspor’u kurtaramadıklarını belirtti.

Yıldırım, Tavşanlıspor’un hak ettiği yerde olması içinde gerekli tedbirleri alacaklarını ifade etti.

“Türkiye istikrar içinde büyümeye devam ediyor”

Türkiye’nin yerli kaynaklarıyla gücüne güç katması için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini vurgulayan Yıldırım, “Kütahya’da sanatkarın, esnafın, maden işçisinin , çiftçilerin ne kadar ekonomiye katkı sağladığının farkındayız. 14 yıldan bu yana Tükiye’yi kalkındırırken bir yandan da esnafın, çitçinin emekçinin hak ve imkanlarını genişlettik. Sigortalı sayısı ülkemizde AK Parti iktidarının ilk yıllarında 12 milyon iken bugün 21 milyonun üzerine çıktı. İşte büyüyen, kalkınan Türkiye bu. Türkiye istikrar içinde büyümeye devam ediyor. Dünya büyüme rakamları açıklandı. Türkiye 2016’nın ilk 4 ayında dünyanın en hızlı büyüyen 5 ülkesi arasına girdi. 200 ülke içinde 5 ülke arasına girdi. Türkiye’ye, Türk milletine yakışan budur.” diye konuştu

Yıldırım, iş güvenliği ve iş sağlığı alanında da birbirinden önemli devrim niteliğinde düzenlemeler yaptıklarını, iş güvenliği yasasını çıkarıp yürürlüğe koyduklarını, madende çalışan vatandaşlar için bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçmadıklarını dile getirdi.

AK Parti iktidarının sosyal güvenlik alanında yaptığı reformlardan bahseden Yıldırım, “Artık 18 günde emekli maaşı bağlanıyor. Genel sağlık sigortasını hayata geçirdik. Sigortalı hastalarımız artık hastane kapılarında ömür tüketmiyor, istediği yerde muayene olup ilaçlarını istediği yerden alıyor. Bizim için siz önemlisiniz. Sizin sağlığınız bizim önceliğimizdir. Bütün bu düzenlemelerin işçi ve memurlarımızın hayatını nasıl da kolaylaştırdığını gayet iyi biliyorsunuz. Engelli çocuğu bulunan kadın çalışanların 5 yıla kadar erken emekli olmasını sağlayacak düzenlemeyi de bu süre içinde gerçekleştirdik. Asgari ücretteki 16 yaş ayrımını tamamen ortadan kaldırdık. Artık 16-18 yaş ayrımı yok. Herkes aynı şekilde asgari ücretten yararlanacak. Sosyal güvenlik alanında adeta bir devrim gerçekleştirdik” değerlendirmesinde bulundu.

“Madende çalışma sürelerini değiştirdik”

Yıldırım, Tavşanlı ve Kütahya’da madenciliğin önemini çok iyi bildiklerini, Tavşanlı’da bu sektörde 5 binin üzerinde doğrudan çalışanın olduğunu bildirdi.

Bölgede yaklaşık 56 bin kişinin dolaylı olarak madencilikten ekmeğini, aşını kazandığına dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu:

“Seyitömer-Tunçbilek’teki istihdam ile 7 bin kardeşimiz Kütahya’da madenden ekmeğini çıkarıyor. Yer altında çalışan kardeşlerimizde, bir yılda 6 aylık kıdem şartı aranmaksızın iş güvenliği kapsamına aldık. Yer altında çalışan işçilerimize, zorunlu nedenlerden dolayı fazla çalışma, olağanüstü haller hariç, yaptırılmasının önüne geçtik. Zorunlu hallerde yapılacak çalışma için saat başı ücret en az normal çalışma ücretinin iki katı olacak. Gerekçesiz işten çıkarmayı yasakladık ve böylece iş güvencesini tamamen sağladık. Madende çalışma sürelerini değiştirdik. Haftalık çalışma süresini 36 saate indirdik. Bu sayede işçilerimiz artık 5 gün çalışıp, 2 gün tatil yapabilecek.” 

Maden işçilerinin yıllık ücretli izin sürelerini dörder gün artırdıklarını anlatan Yıldırım, 1 yıldan 5 yıla kadar kıdemi olanların izinlerini 14 günden 18 güne, 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanların izinlerini 20 günden 24 güne, 15 yıl ve üzeri hizmeti olanların izin sürelerini ise 26 günden 30 güne çıkardıklarını aktardı.

Yıldırım, linyit kömürü ve taş kömürü çıkaran madencilerin en az iki asgari ücret seviyesinde ücret almalarını sağladıklarını, maden sektöründe çalışanların 55 olan emeklilik yaşını 50’ye indirdiklerini, yıpranma hakkıyla artık 43 yaşında madencilerin emekli olabileceğini vurguladı. 

“Hedefimiz daha fazla kalkınma, daha fazla adalet”

AK Parti’nin her zaman emekçinin, işçinin yanında olduğunu, bundan sonra da olmaya devam edeceğini anlatan Yıldırım, “Türkiye Kömür İşletmeleri iptal ettiği işçi alımını tekrar açmaya karar verdi. İlk etapta 100 kardeşimizi hemen işe alacaklar. Hayırlı uğurlu olsun. Yeni dönemde hedefimiz daha fazla kalkınma, daha fazla adalet, daha fazla hakça paylaşma olacaktır. 1 Kasım seçimlerinden önce ne söz verdiysek hepsini teker teker yerine getirdik.” dedi.

Yıldırım, 2002 den bu yana asgari ücrette artış oranının yüzde 127 olduğunu belirterek, işçi ve BAĞKUR emeklilerine ise 1 Ocak 2016’dan itibaren 1 yıl boyunca 12 maaş yerine 13 maaş verdiklerini, bunun 9,5 milyon emeklinin biraz daha rahat nefes alması demek olduğunu söyledi.

Memurlara da gerekli refah payını verdiklerini, muhtar maaşlarını da 950 liradan bin 300 liraya yükselttiklerini anımsatan Yıldırım, uzman ve erbaşların emeklilik şartlarını iyileştirdiklerini, polislerin hizmet tazminatlarını da yüzde 25 artırdıklarını, astsubayların özlük haklarını iyileştirdiklerini bildirdi.

Yıldırım, 2016 Şubat ayında 30 bin öğretmen ataması gerçekleştirdiklerini ve hükümet olarak gençlerin istihdamına da çok önem verdiklerini dile getirerek, “İş gücüne yeni katılan, iş bulup evine, ailesine katkı sağlamak isteyen gençlerimize her türlü desteği veriyoruz. Gençlerimiz geleceğimizdir, sevgili gençler, gençlerimiz büyük Türkiye’nin geleceğidir.” dedi.

“Türkiye’nin birliği, beraberliği, kardeşliği Kütahya’dan sorulur”

Kadınların çalışma hayatında daha etkin yer almalarını sağlamak için doğuma ilişkin izin ve haklarını artırdıklarını ve artırmaya devam edeceklerini söyleyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bütün bunları niye anlattım? Şimdi bazıları var, kilometrelerce laf konuşur, bir arpa boyu yol yapamaz ama AK Parti var, kilometrelerce yol yapar, bir arpa boyu konuşur. Laf üstüne laf koyanlardan değil, taş üstüne taş koyanlardan AK Parti’liler. ‘Kütahya’ deyince ay yıldızlı bayrak akla gelir, ‘Kütahya’ deyince tek devlet akla gelir, tek millet akla gelir, tek vatan akla gelir, tek bayrak akla gelir. Türkiye’nin birliği, beraberliği, kardeşliği Kütahya’dan sorulur. Değerli kardeşlerim, yolları böleriz ama Türkiye’yi böldürtmeyiz. Ekmeğimizi böleriz, milleti böldürtmeyiz.”

Kendilerine gösterilen ilgiden dolayı teşekkürlerini ileten Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da selamını getirdiğini ifade etti. Yıldırım, “Hiç ama hiç merak etmeyin, yarınımız bugünümüzden daha güzel olacak, her şey daha güzel olacak. Bu ülkeyi bölmeye çalışan gafiller, teröristler hak ettikleri cezayı alacaklar, bundan hiç endişeniz olmasın. Ülkemiz hakkında çeşitli tezgah kuranlar, desise peşinde olanlar da hak ettikleri cevabı bu yüce milletten er geç alacaklardır.” diye konuştu.

Notlar

Başbakan Yıldırım, konuşma yapacağı meydana gelişinde coşkuyla karşılandı. Cep telefonlarının ışıklarını, ellerindeki meşaleleri yakarak, Türk bayrakları sallayarak sevgi gösterilerinde bulunan vatandaşlara Yıldırım, platformdan el sallayarak karşılık verdi.

AK Parti bayraklarıyla süslenen meydana bakan binalara büyük boy Türk bayrakları asıldı. Binalarda Başbakan Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da posterlerine yer verildi. 

Başbakan Yıldırım’a Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da eşlik etti. 

Yıldırım, halka hitabının ardından beraberindekilerle AK Parti Tavşanlı İlçe Başkanlığı ile Tavşanlı Belediyesini de ziyaret etti.

AA
Kamupersoneli.net  | Ankara