Gündem

Başbakan Merkel Açıkladı ! Türkiye İle Gümrük Birliğini Güncellemeyeceğiz

YouTube canlı yayınında soruları yanıtlayan Merkel, Türkiye ile ilişkilerin zor bir dönemden geçtiğini, bu nedenle bazı tedbirler almak zorunda kaldıklarını belirterek şunları söyledi:

“Biz farklı konularda çok farklı görüşlere sahibiz. Öte yandan bu görüş ayrılığını ifade etmekten de çekinmiyoruz. Biz birbirimizle diyalog içindeyiz. Uzun süre birlikte görüştük. Ama birçok soruda birbirimizi ikna ettiğimiz de söylenemez. Maalesef bunlara daha fazla sorunlar da eklendi. Bu nedenle biz artık ilişkilerimizi böyle sürdüremeyiz dedik. Bizim işverenlerimizin kısmen zor duruma sokulduğunu gördük. İlişkilerimiz zor bir dönemden geçiyor. Bazı yerlerde sınırlamalara gitmek zorunda kaldık. Diyaloğa da devam etmeliyiz.

“TÜRKİYE’Yİ DÜŞÜNDÜRDÜ”

Alman işverenler konusunda Türkiye’den sinyal geldi. Turistlere uyarıları da yapmak zorundaydık. Bunlar Türkiye’yi biraz düşündürdü, ama elbette yeterli değil. Şimdi üyelik müzakerelerinde yeni bir fasıl açmıyoruz. Üyelik hazırlık yardımlarını da en düşük seviyeye çektik. Biz ama şunu da gözardı edemeyiz. Türkiye, sadece (Cumhurbaşkanı) Erdoğan ve hükümetten ibaret değil. Neredeyse yüzde 50’si anayasa referandumuna ‘Hayır’ dedi. Onların da bizden beklentisi var. Sert pazarlıkları sürdürmemiz, yanlış uzlaşmaya girmememiz lazım. Biz bizden umutlanan ve bizimle diyalog isteyen bu yüzde 50’ye yanlış sinyal de vermemeliyiz. Türkiye’yle Gümrük Birliği her halukarda şimdilik genişletilmeyecek ve güncellenmeyecek. Herhangi bir derinleşme olmayacak. Üyeliğe hazırlık yardımını da paranın nereye gittiğini çok iyi bildiğimiz durumda veriyoruz.”

GÜMRÜK BİRLİĞİ TARTIŞMASI GÜNDEME GELMİŞTİ

Türkiye ile Almanya arasında kriz devam ederken geçen ay Alman Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü Katharina Dubel “Türkiye ile ilgili alınacak başka önlemler hala değerlendiriliyor” demişti. Sözcü Dubel açıklamasının devamında “AB ortaklarımız ile Türkiye’nin Gümrük Birliği anlaşmasını genişletmenin mevcut durumda anlamlı olup olmadığını tartışıyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005’te başlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına ilişkin kararı geçen kasımda 37 oya karşı, 479 oyla kabul etmişti. Kararda, Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin Türkiye için önemli olduğu da not edilmiş ve bu doğrultudaki çalışmaların askıya alınmasının ülke için ciddi ekonomik sonuçlar doğuracağının altı çizilmişti.

Türkiye, Gümrük Birliği anlaşmasını güncellemek istiyor. Hürriyet’in haberine göre; Mevcut anlaşmada AB ülkelerinin yaptığı her serbest ticaret anlaşmasına Türkiye tek taraflı kapılarını açmış oluyor ve ucuz ithal mallar nedeniyle dış ticaret açığı artıyor. Türk sanayiciler, Gümrük Birliği’nin Türkiye ekonomisine katkısı olduğunu kabul etmekle birlikte, anlaşmadaki bazı maddeler nedeniyle oluşan haksız rekabeti gidermek için güncelleme talep ediyordu.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA