Gündem

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak: " Çanakkale Ruhu ve 15 Temmuz Aynıdır"

 Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, “PYD ile kol kola DAEŞ’i temizleme bahanesiyle Suriye’de yeni bir bölge, yeni bir kanton oluşturma girişimine, geçen hafta başlayan Cerablus harekatıyla son verilmiştir.” dedi.

Kaynak, AK Parti’nin batı ve doğu illeri arasında diyalog ve iş birliği sağlanması amacıyla başlattığı “Gönül Köprüsü Projesi” kapsamında eski Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, AK Parti milletvekilleri Nursel Reyhanlıoğlu, Mehmet Uğur Dilipak, Mehmet İlker Çitil ve İmran Kılıç, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un da bulunduğu heyet ile Bingöl’e geldi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, Ak Parti Bingöl Milletvekili Enver Fehmioğlu, Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun ve Belediye Başkanı Yücel Barakazi tarafından karşılanan Kaynak ve beraberindekiler, Şelale Park’ta düzenlenen istişare toplantısına katıldı.

Toplantıda konuşan Kaynak, AK Parti Genel Merkezi tarafından organize edilen Gönül Projesi kapsamında cesur Bingöl ile Kahramanmaraş’ın bir araya geldiğini belirtti.

“Bingöl-Kahramanmaraş, Muş-Mersin ve Erzurum-İzmir gibi kardeş şehirlerle tüm Anadolu hep birlikte Türkiyeyiz.” diyen Kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz bu gönül köprüsünü, aslında Anadolu’yu bize vatan yaparken 1071’de Sultan Alparslan’la Anadolu’da başlattık. Büyük zaferler kazandığımız, büyük fetihler yaptığımız, büyük mücadele gösterdiğimiz Anadolu’yu, Ortadoğu’yu, Balkanları, Kafkasları bir medeniyet coğrafyası haline getirirken bu gönül köprüleri aslında inşa edilmişti. Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda gönül köprümüz kurulmuştu ve son 15 Temmuz bizim gönüllerimizin aslında zaten ayrılmaz bir bütün olarak birlikte kurulduğunu gösterdi.”

– FETÖ’nün darbe girişimi

Kaynak, 15 Temmuz’un, hiçbir batılı düşüncenin anlamayacağı, anlayamayacağı bir şekilde bir millet tasavvuruna nasıl evrildiğimizi gösteren bir duruş olduğuna işaret ederek, dünyanın hiçbir yerinde böyle hain bir darbe girişiminde bulunulmadığını kaydetti.

“Sapık bir din anlayışı kullanılarak bir sapkının peşine giden, 40 yıllık bir emek sonucunda oluşturulan yapı, kendi milletinin üzerine tanklarla ateş etti. F-16’larla kendi parlamentosunu bombalayan başka bir darbe görülmedi.” ifadelerini kullanan Kaynak, şunları söyledi:

“O gün bunu planlayanlar, bu milletin ne zamandan beri o cesareti o kahramanlığını gösterdiklerini, tekrar gösterebileceklerini hesap edemediler. O gün bu millet sadece bayrağı ve kalbindeki imanıyla savaş uçaklarına, tanklara, toplara, silahlara, mermilere karşı göğsünü siper etti ve kendi geleceğini ve iradesini sahiplendi. Türkiye bir yandan DAEŞ ile mücadele ederken, bir yandan da başka sapkın zihniyet Türkiye’nin başına 15 Temmuz hadisesini açtı. Hainlerin 40 yılda işleyerek oluşturduğu örümcek ağı milletin bir fiskesiyle 20 saatte yerle bir edildi.”

– “Bize terör ihraç ettiler”

Cerablus’taki Fırat Kalkanı Harekatına da değinen Kaynak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Şimdi de aynı şeyi 2012’den beri sapkın bir din anlayışını esas alarak adına ‘İslam devleti’ diyecek kadar dinimizi yanlış bir mecrada kullanan DAEŞ’e karşı mücadeleyi Türkiye yapıyor. Onlar da sapkın niye? İslam ile canilik bir arada olmaz, onun için. Bir insan İslam adına bir başkasının boğazını kesemez. Besleyip büyüttükleri o DAEŞ, Irak’ın Suriye’nin neredeyse, üçte birini hakim oldu. Irak’taki Suriye’deki petrol kaynaklarının neredeyse, dörtte birine hakim oldu ve bunların elinde makineli silahlar, roketatarlar uçaksavarlar var. Irak’ın Suriye’nin çöllerinde, topraklarında herhalde bu silahlar ekilip, biçilip, hasat edilmiyor. Bu silahları onlara verenler sonra da onları gerekçe göstererek sınırımızın dışından bize terör ihraç ettiler.”

– Fırat Kalkanı Harekatı

“Türkiye’nin bütün itirazlarına rağmen Fırat’ın doğusunda Hatay’a kadar o sınırdan Türkiye’ye terör ihraç ediliyor diye 3 yıldan 4 yıldan 5 yıldan beri yapılan bütün ikazlara rağmen bunu dinlemeyenler Türkiye’nin içinde biz PKK ile mücadele ederken, Türkiye’nin dışında PKK’nın Suriye kolu PYD’ye destek, silah, asker ve tanksavar verenler şimdi düşünebiliyor musunuz, tanksavar bir terör örgütüne neye verilir? Yani terörist terör faaliyeti yapacaksa tanksavar niye verilir demek ki bir şey amaçlanmış, planlanmış onun için verilir.” diyen Kaynak, sözlerine şöyle devam etti:

“PYD ile kol kola DAEŞ’i temizleme bahanesiyle Suriye’de yeni bir bölge, yeni bir kanton oluşturma girişimine geçen hafta başlayan Cerablus harekatıyla son verilmiştir.”

Kaynak, bugün Bingöl’de kurdukları gönül köprüsünün zaten tarihten bu yana var olduğunu, Cerablus ve Münbiç ile içten gönül köprüsünün şu anda orada tekrar kurulduğunu aktardı.

– Dünyada kurulan gönül köprüsü

Türkiye’ye 3 milyon Suriyelinin sığındığını anımsatan Kaynak, dünyada en fazla mülteci barındıran ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.

Gönül köprüsünün sadece Suriyelilerle, Filistinlilerle sınırlı olmadığını vurgulayan Kaynak, Türkiye’nin şu anda Cumhurbaşkanının talimatlarıyla dünyanın 150 ülkesine insanı yardımlar yaptığını kaydetti.

Kaynak, Türkiye’nin bayrağıyla, logosuyla dünyada aç ve perişan olan ülkelere her türlü insanı yardımı yaptığına işaret ederek, aldıkları direktifin, ‘dünyanın her neresinde bir mazlum bir muhtaç varsa, Türkiye orada olacaktır.’ sözü olduğunu anlattı.

Kaynak, “Bizim gönül köprüsü kurmamız, o yüzden çok kolay o yüzden çok doğru.” diye konuştu.

– Başbakan’ın Diyarbakır ziyareti

Başbakanı Binali Yıldırım’ın yarın Diyarbakır’ı ziyaret edeceğini hatırlatan Kaynak, bu ziyarette Başbakan’ın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için yeni bir kalkınma hamlesi ilan edeceğini aktardı.

Kaynak, “Diyarbakır’da Başbakanımızın açıklayacağı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Kalkınma Hamlesi Projesi’nin maliyeti tam 70 milyar lira. Bu rakam Türkiye’nin bu yıl ki bütçesine neredeyse yakın. İstiyoruz ki kamu imkanlar sağlasın, özel sektör de yatırım yapsın.” diye konuştu.

Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde cazibe merkezleri oluşturacaklarını, bu kapsamda fabrika binalarını yaparak, yatırımcılara tahsis etmek istediklerini anlatan Kaynak, kredileri çıkararak, faizleri ödemek, üretilen mala alım garantisi vermek istediklerini belirtti.

Kaynak “Dünyanın en güzel coğrafyasında yer alan Anadolu’nun doğusu, güneydoğusu göçlerle boşalmasın istiyoruz.” ifadesini kullandı.

– “Çanakkale ruhu ne ise 15 Temmuz da aynısıdır”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz da proje kapsamında Kahramanmaraşlıları ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Her şeyin esasının gönüllerde olduğunu anlatan Yılmaz, “Gönüller sağlamsa, geride her şey onun üzerinde inşa ediliyor.” dedi.

Yılmaz, FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin, şöyle konuştu:

“Çanakkale ruhu ne ise 15 Temmuz da aynısıdır. O gece şehit olan kardeşlerimiz belli bir vilayetten, belli bir etnik yapıdan değildi. Ülkemizin dört bir yanından insanlarımız şehit oldu. Onlar boş yere değil, bu ülkede birlik beraberlik ve huzur olsun, güçlü bir ülkemiz olsun, onurlu bir ülkemiz olsun diye şehit oldular. Bu vatana sahip çıktıkları için şehit oldular. Bizim de o şehitlerin anısını, emanetini en yüksek yerde tutmamız ve yere düşürmemiz lazım. Şimdi o 15 Temmuz’dan getirdiğimiz ruhla, daha fazla çalışmamız, üretmemiz ve birbirimize daha fazla kenetlenmemiz lazım.”

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal da Türkiye’de herkesin özgür ve eşit olduğunu belirtti.

“HDP Genel Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Almanya’da bir dergiye verdiği röportajda PKK’nın terör örgütü olmadığını söyledi. Demokrasilerde silahın, ölümün ve şiddetin yeri var mı?” diyen Ünal, şunları kaydetti:

“Buna hiçbir çağdaş devlet sistemi evet demez ve kabul etmez. Demokrasilerde sorun çözmek için siyaset kurumunun kullanıldığı, milletin temsilcileri eliyle kendi iradesini parlamentoya yansıtıp, kendisini yönettiği ve sorunları çözdüğü bir ülkede sorun çözmek için silahı ve ölümü araç olarak kullanacaksınız, sonra diyeceksiniz ki terör örgütü değiliz. Siz bir terör örgütüsünüz.”