Gündem

Başbakan Yıldırım'dan Son Dakika IKBY Referandumu Açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin referandumuna ilişkin açıkamalarda bulunuyor.

Posta’nın haberine göre; Başbakan Yıldırım’ın ortak yayınından açıklamaları şöyle;

Hoş Olmayan Gelişmeler Olacak

“Bu referandum dünyanın tüm uyarılarına rağmen yapılıyor. Biz açıkça ifade ettik bu referandum gayri meşrudur. Sonuçları tanınmayacaktır. Barış ve istikrara katkısı olmayacak sorunları daha da artıracaktır. Türkiye elini kolunu bağlayıp bekleyecek değil. 3 boyutta çalışmalarımız olacak. Biri ekonomik boyutta, ikincisi siyasi diplomatik alanda çalışmalar, üçüncüsü güvenlik ve askeri boyutta yapacağımız çalışmalar. Hoş olmayan gelişmeler olacak.

Bizim Muhattapımız Bağdattır

Anayasayla tanınmış sınırlar dışında da bu referandumu yapma inadı sıcak bir çatışmaya zemin hazırlamıştır. Bizim hedefimiz bölgede yaşayan insanlar değil. Ulusal güvenliğimize karşı tehdit olarak gördüğümüz referandum konusunda inat edenlerdir. Kürtlerle bunları birbirinden ayrı tutalım. Kimse zannetmesin ki biz Kürtlere karşı bir tutum içindeyiz. Biz 40 yıldır bunun bedelini ödüyoruz. PKK ile mücadeleyi biz niye yapıyoruz? Bir ayrımcı bölücü hareket. Bu mücadele bir ülke egemenliğinin korunması milletin birlikte tutulma mücadelesidir. Bu konuda attığı adımların ne kadar yanlış olacağını görecek ama iş işten geçecek. Sınır kapıları havaalanları bundan böyle merkezi hükümetin sevk ve idaresindedir. Petrol boru hattı buna dahil iletişim hattı buna dahil. Bizim muhatap alacağımız idare Bağdat’tır merkezi hükümettir.

Askeri Ayak Meselesi Nedir?

40 yıldır terörle mücadelemiz var. Biz sınırlarımızın güneyindeki PKK terör kamplarına her zaman hava harekatı yapabiliriz yapıyoruz da.Bundan sonrası bizim aldığımız kararlara karşı, diyelim ki hudut kapısından Bağdat’a geçiş yapacağız, buna engelleme oluşursa gerekli güvenlik tedbirlerini almak zorundayız. Bunu da Irak Merkezi hükümetin koordinasyonuyla yapacağız. Durup duruken maceraya girmeyiz ama tehdit olursa karşılığını veririz. Vatandaşlarımıza buralara gidişlerle ilgili seyahat uyarısı yaptık. Sınırdaki tatbikata Irak da katılacak. Bunu Irak’la beraber yapmamız lazım. Nihayet Irak’ın toprağıdır. İran’la farklı bir işbirliği var, tatbikata katılma şeklinde değil.

İsrail’in Kendi Hesapları Var

Bizim için güney kara hudutlarımızda bir statü değişikliği ister Irak’ta ister Suriye’de kabul edilemez. Bunu sınırlarımıza tehdit olarak görüyoruz. Hiç bir şekilde böyle bir referandum bizim açımızdan meşru değildir, yapılmamalıdır. İsrail’in kendi hesapları var. Bölge İsrail konumunu güçlendirmek için konjonktürel açıklamaları yapıyor.”

Barzani’den Türkiye Bizi Anlasın Çağrısı

Ayrıca Yıldırım bu açıklamaları yaparken IKBY Lideri Barzani’den de Türkiye’ye ilişkin bir açıklama geldi. Mesut Barzani şu ifadelere yer verdi;

“Türkiye’ nin bizi anlamasını bekliyoruz. Referandum asla 26 Eylül’ de Kürdistan devletini ilan edeceğimiz anlamına gelmiyor”

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA