Gündem

Başbakan Yıldırım'dan Varlık Fonu Açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım, Bloomberg News’e verdiği röportajda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı. Başbakan Binali Yıldırım burada yaptığı açıklamalarında varlık fonu stratejilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Binali Yıldırım’ın konu ile ilgili olarak açıklaması şöyle oldu;

“VARLIK FONUNUN STRATEJİK PLAN ÇALIŞMASI VAR”

“Varlık Fonunun bir kısa-orta-uzun vadeli stratejik plan çalışması var. Bir tane ön çalışmayı tamamlayıp getirdiler. Şimdi onu arkadaşlarımız inceliyor. Ona göre bu planın hayata geçirilmesine olur vereceğiz.

Varlık Fonu, hemen üç-beş ayda, bir-iki senede sonuç almak üzere kurulmuş bir fon değil. Yani fonunun amacı, Türkiye’nin özellikle kaynak ihtiyacı duyduğu, uzun vadeli dönüşü olan projelere destek vermek esas itibariyle. Yani bütçeye yüklenmeden, maliyeti daha makul projelere destek vermek. Kamunun elindeki varlıkları çok daha iyi şekilde yönetmek ve oradan oluşturulan ilave kaynaklarla açığı kapatmak. Ayrıca iç ve dış ortaklıklara da gidebilir. Her türlü firma alım satımı, parasal işlemler, tahvil çıkarma gibi bütün bu işlemleri yapabilir.

Varlık Fonu bir anlamda Türkiye’nin yatırımla ilgili konular öncelikli olmak üzere finansal işlemlerde faiz yükünü azaltmaya yönelik ülkeye katma değer sağlayacak her türlü fırsat sağlayan işlemlere girmesini öngören bir yapı. Dünyada bunun örnekleri var. O örnekler gibi çalışacak ama daha çok yeni, zannediyorum şu anda 3 ülkeyle iyi niyet anlaşması imzaladılar, birtakım görüşmeler yapıyorlar.

Bazı projeler, o projelerin finansmanı, mesela geçmişte kaynak kullanılarak yapılmış projeler var. Onların maliyetlerini düşürücü bir destek de verebilir. Böylece o bankaların elindeki kaynaklar yeni projelere aktarılır, bu da ciddi bir imkan. Tabii ki sıradan rastgele alanlara yatırım yapmayacak, stratejik yatırım. Stratejik yatırım demek ülkeyi daha yukarılara taşıyacak ve bir mukayeseli üstünlük sağlayacak yatırımlar. Tamamen Başbakan sorumludur. Başbakanın sorumluluğunda yönetiminin oluştuğu ve profesyonellerin atandığı, uluslararası test edilmiş kuruluşların denetlediği bir yapı.”

Kamupersoneli.net – ANKARA