Gündem

Bekçiler için kanun düzenleniyor! Köylerde de bekçi olacak mı?

Çarşı ve mahallelerde halkın huzurunu sağlamak için görevlendirilen bekçiler için yeni kanun düzenlenenmesinde bulunuluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği talimat ile mahalle bekçileri için günümüzün şartlarına uygun yeni bir kanun hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığında bulunduğu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da katıldığı bir toplantı düzenlendi.  Yaklaşık sayıları 30 bine yakın olan bekçiler ile ilgili kanun 1966 tarihli olduğu için, hem kanunun dili hem de uygulanması konusunda günümüzde sıkıntılar yaratması nedeniyle yeni bir  kanun çıkarılması gündeme geldi. Gerçekleşen toplantıda 54 yıllık kanunda düzenlemeye gidildi.Değiştirilmesi gereken hususlara karar verildi ve kanunun günümüze uygun şekilde derlemesi kararlaştırıldı.

BEKÇİLERE ‘MAKUL SEBEP’ GETİRİLİYOR
Bekçilere yönelik hazırlanan kanunda bekçilerin yetkilerine kısıtlama getiriliyor. Bekçilerin ‘keyfî uygulama’ yapmalarının önüne geçilmeye çalışılıyor. Araç durdurma ve kimlik kontrolü konusunda bekçilere ‘makul sebep’ şartı uygulaması getiriliyor. Yeni düzenlenen kanunda bekçilerin,vatandaşa kimlik sorma ve aracını durdurma yetkisi bulunuyor. Fakat araçta arama yapamıyor ve vatandaş istemediği takdirde kimliğine zorla bakma hakkı bulunmuyor. Bekçi karşılaştığı böyle bir durumda polis çağırıyor. Kimlik kontrolü gibi uygulamaların ‘makul sebep’ olmadan yapılamayacağı karara bağlanıyor. Ancak şüphelendikleri kişilere yönelik makul sebep şartı sunarak arama ve araç kontrolü yapabilecek.

KÖYLERDE DE BEKÇİYE İHTİYAÇ DUYULABİLİR

Bekçilerin göreve başlamadan alacakları eğitimler,İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacak. Bekçiler, polisler gibi psikolojik eğitim ve insan hakları eğitimi alacaklar. Yeni kanun ile birlikte bekçiğe ait yaş, fiziki özellikler ve istenen kriterler yönetmelik ile belirlenecek. Kanuna göre çarşı ve mahalle bekçileri il ve ilçelerde görev alıyorlar. Cumhurbaşkanlığında yapılan toplantıda, İçişleri Bakanı Soylu “Şu anda köylerde bekçi görevlendirme düşüncemiz ve hazırlığımız yok. Ama ileride lazım olabileceği düşüncesiyle bu yönde bir düzenleme yapılması doğru olur” dedi. Teklif metnine jandarmanın sorumluluğunda olan köylerde bekçi görevlendirilmesinin önünü açacak bir hüküm koyuldu.