Gündem

Bekletilen Yeni OHAL KHK'ları Yayımlanacak !

Bilindiği gibi 16 Nisan 2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini öngören 18 maddelik Anayasa değişikliği halk oylaması ile kabul edildi. Konu ile ilgili olarak iktidar partisinin birden fazla konuda hızla karar vermesi gerekecek. Referandum sonrasında kabine değişikliği en kesin konu olacak. 

Kabinede en az 10 Bakanlıkta değişiklik veya görev kaydırması yapılması bekleniyor. Erken seçim kararı, KHK, acil düzenlemeler ve uyum yasaları ile diğer önemli değişiklikler referandum sonrasındaki gündemde bulunuyor.

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ

Konu ile ilgili olarak Hürriyet Gazetesinde yer alan habere göre Kabine değişikliği Kampanya süresince Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın yüksek ihtimal olduğunu söylediği kabine değişikliği, önümüzdeki günlerde en çok konuşulan başlık olacak.

Bilindiği gibi kabine değişikliği referandum öncesinde gündeme gelmişti. Kabine değişikliğinde en az 10 Bakanlıkta değişim veya görev kaydırması olacak.

AK Parti kulislerine göre, bunda en önemli belirleyici ‘Karar alma ve proje üretme’ konusundaki yeterlilik olacak. FETÖ ile mücadelede etkin olma ve uyum sorunu da diğer tercih sebeplerinden birini oluşturacak. AK Parti için yeni dönem, özellikle ekonomi gibi kritik konularda, hızlı ve doğru karar alabilmek olacak. Yeni dönemde hem genel seçim hem de başkanlık seçiminde başarılı olmayı, yeni kabinenin kararları etkileyecek.

OHAL UZATILACAK VE KHK YAYIMLANACAK

Referandum sonrasında acil düzenlemeler ve uyum yasaları AK Parti’nin yoğun gündemindeki diğer konu ise yasama faaliyeti olacak. Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu kararlarına ilişkin parti uyum yasalarından önce OHAL’i uzatacak.

OHAL’in uzatılmasının ardından iki hafta bekletilen yeni OHAL KHK’sı yayımlanacak. Ardından çalışmaları tamamlanan istihbaratın yeniden yapılanmasına ilişkin düzenleme gündeme gelecek.

İstihbarat iç ve dış olarak iki yapı olarak Cumhurbaşkanlığı’na bağlanacak. Ayrıca seçim Yasası, Siyasi Partiler Yasası ve TBMM İçtüzüğü için Adalet Bakanlığı ve partinin hukukçu üyelerinden oluşturulan komisyonlar çalışacak. Seçim ve Siyasi Partiler Yasası’nın tek çatı altında toplanması da bir seçenek olarak değerlendirilecek

Kamupersoneli.net – ANKARA