Gündem

Belediyeden Erzak Yardımı Nasıl Alınır? Erzak Yardımı Şartları Nelerdir?

Gıda yardımı nasıl alınır sorusu, özellikle muhtaç durumda olan kişilerin sıkça aradığı konu başlıklarındandır. Belediyeler, birçok görev yerine getirmelidir. Bunun içerisinde kültür sanattan altyapıya kadar uzanan bir liste yer alır. Belediye başkanının ve belediyenin mutlaka yapması gereken şeylerden biri de, halkla iç içe olmak ve halkın sorunlarını anlamaktır. Halkın hatırı sayılır çoğunluğu, açlık sınırında yaşıyor olabilir. Böyle durumlarda, belediye gerekli yardımları yapmalıdır. Bu yardımları sadece belediye değil, kurum ve kuruluşlar da gerçekleştirilir. Ancak bu tip yardımlardan faydalanmak için en kısa yol ikamet ettiğiniz belediyeye başvurmaktır.

Yardımlar genelde ikiye ayrılı: Maddi yardımlar ve erzak yardımları. Bu yardımlardan herhangi birini almak için, sadece bu yardıma ihtiyaç duymanız yeterli olmaz bunun yanı sıra bazı özellikleri de bulundurmanız gerekir. Hatta bu özelliklere ek olarak bazı şartları da yerine getirmelisiniz. Tüm bu koşullar yerine geldiğinde, erzak yardımına başvurabilirsiniz. Erzak yardımı nasıl yapılır sorusunu cevaplarken, erzak yardımının ne olduğunu, hangi aşamalarda yapıldığı, kimlerin bu yardımdan faydalanabileceğini, nasıl başvuru yapılacağı gibi şeylere cevap vermek gerekir.

Erzak Yardımı Nedir?

Erzak yardımı sadece Türkiye’de değil, dünyanın birçok yerinde yapılan yardım türlerindendir. Erzak yardımı, belirli bir gelir seviyesinin altında olanlar için yapılır. Ancak bunun istisnaları da vardır. Örnek olarak, başka şehirden okumaya gelmiş öğrencilerin de bu tip yardımlardan faydalanmasının önü açılmıştır. Erzak yardımı, genelde bir koli şeklinde yapılır. Bu koli içerisinde, bir evin gıda anlamında ihtiyaç duyduğu çeşitli yiyecekler bulunur. Bu yiyeceklere örnek olarak şunlar sayılabilir:

Pirinç
Çay
Makarna
Bulgur
Salça
Reçel
Yağ
Un
Bakliyat ürünleri

 Bu liste daha da uzatılabilir. Her erzak yardımı kolisinde farklı yiyecekler bulunabileceği gibi, bu yiyeceklere ek olarak sabun, çamaşır suyu gibi temizlik malzemeleri de eklenebilir.

Erzak Yardımı Dışındaki Belediye Yardımları

 Belediyenin yardımları erzak yardımıyla sınırlı değildir. Daha birçok konuda çeşitli yardımlar yapar. Bu yardımlar para yardımları, erzak yardımları gibi ana başlıklara ayrılabilir. Bu yardımlar şu şekilde sıralanabilir:

Belediye yardım parası
Odun ve kömür yardımı
Gıda ve erzak yardımı
Muhtaç asker ailesi yardımı
Belediye yaşlı bakım hizmetleri
Kırtasiye yardımı
Öğrencilere okul yardımı
Belediye bursu
Giyecek yardımı
Sosyal yardım kartı
Şehit ve gazi yakınlarına yardım
Fakir ailelere kira yardımı
Sağlık ve ilaç yardımı
Bebekler için bez ve mama yardımı
Engelli yardımları
Belediye bayram yardımı
Bu liste de uzayabilir ancak genel olarak yardımlar hemen hemen bu şekilde sıralanır. Gıda yardımı başvurusu gibi, yardımlara başvurmak için belirli özellikleri taşıyor olmanız gerekir.

Erzak Dağıtım Şekli Nasıldır?

Erzak yardımı yapılırken, belirli süreçlerden geçirilir. Bu süreçler, her belediyede farklılık gösterebilir. Bu süreçlerin değişiklik göstermesi gibi, yardımlar ve koşullar da değişiklik gösterebilir. Bu yardımların dağıtım şekilleri şu şekillerde olabilir:

Temel gıdaları içeren koliler
Anlaşmalı marketlerle yapılan kupon sistemleri
Belediyenin sosyal yardım müdürlüğüne şahsen yapılan başvurular
Nakdi yardım
Belediyenizin hangi yardımları yaptığını görmek için, belediyenizin resmi internet sitesini ziyaret edebileceğiniz gibi, telefonla arayarak da bilgi alabilirsiniz.

Yardım Talebinde Bulunan Kişilerde Hangi Belgeler İstenir?

 Yardım talebinde bulunan kişilerin, istenilen kriterlere uyup uymadığının araştırılması için bazı belgelere ihtiyaç duyulur. Bu belgeler belediyeden belediyeye farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak belgeler şu şekilde sıralanır:

Nüfus cüdanı fotokopisi
Dilekçe
Muhtaçlık belgesi (Muhtarlıktan alabilirsiniz)
Sayılan belgelerin hangisinin istendiğini, belediyenizle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. Gerekli evrakların neler olduğunu öğrendikten sonra belediye erzak yardımından faydalanabilirsiniz.

Belediyeye Başvuru Nasıl Yapılır?

Belediyeye yapacağınız yardım başvurularını, çeşitli yöntemlerle gerçekleştirebilirsiniz. Bazı belediyeler bizzat başvuru istese de, bazıları farklı yolları benimseyebiliyor. Belediyeler yardım hizmetlerini gerçekleştirmek için, kendi bünyesinde Sosyal Yardım Müdürlükleri kurarlar ve işlemleri burası üzerinden yürütürler. Belediye başvurular bizzat veya telefon kanalıyla yapılabilmektedir. Ancak başvurunuzu yapmanız için belediyenizin sosyal birimine ulaşmanız gerekir. Bazı belediyeler ise, vatandaşı daha da rahatlatmak için, sırf bu işlemlere özgü telefon hatları kurar. Örnek vermek gerekirse, Ankara’da bu işlemler için ALO 153 hattı kullanılmaktadır. Aynı zamanda belediyeler bu tip yardımları vermek için başvuru yapılmasını beklemez. Belediyeler sürekli olarak muhtarlarla irtibat halindedir. Yardıma muhtaç kişileri, onlar başvurmadan bularak yardım gönderir. Bu da belediyenin halkla iç içe oluşunun en güzel göstergesidir. Devletin fakirlere yaptığı yardımlar da aynı politikayla gerçekleştirilmektedir.

Erzak Yardımı Ne Zaman Alınır?

Erzak yardımı vermek için belediyeler bazen duyurular yapabilir. Bazı belediyeler ise böyle zamanlamalar yapmaz. Zaten belediyenin erzak yardımları, binlerce kişi için depo edilir. Ancak herkesçe bilindiği üzere, en çok erzak yardımı dini zamanlarda yapılır. Özellikle Ramazan ayında hem belediyeler hem de çeşitli kuruluşlar erzak yardımı yapar. Bu dönemlerde Türkiye çapında milyonlarca erzak yardım kolisi gönderilir. Bu da dayanışmanın ve yardımlaşmanın güzel örneklerindendir. Özetle, belediyenin erzak yardımlarından faydalanmak için belirli bir zaman yoktur. Her belediyenin de çalışma koşulları farklıdır. Ancak belediyenin kurmuş olduğu ilgili yerlere başvurabileceğiniz gibi, telefonla da erzak yardımı hakkında bilgi alabilirsiniz.

Sosyal Yardım Kartı Nedir?

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı gibi kurumlar, erzak yardımını en çok yapan yerlerdendir. Böyle yerler, binlerce erzak kolisini ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır. Ancak son zamanlarda, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı da dahil olmak üzere, birden fazla yardım kuruluşu Sosyal Yardım Kartı uygulamasına geçiş yaptı. Bu uygulama sayesinde, limitli kart kullanabiliyorlar. Bu sayede, herkes kendi evindeki eksiğe ulaşabiliyor. Aksi halde, sürekli gelen kolilerde yer alan hızlı tükenmeyen maddeler evde fazlalık oluyor ve belki de asıl ihtiyaç sahiplerine ulaştırılamıyor. Sosyal Yardım Kartı bakiye sorgulama gibi aramalar da, bu uygulamadan sonra sorulmaya başlanan sorulardan biri haline geldi.

Belediyeden Nakdi Yardım Almak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Belediyeden nakdi yardım almak, erzak yardımı almaktan daha zordur. Haliyle belediyeler, nakdi yardım başvurusu yapan kişilerden daha fazla belge ister. Bu belgeleri istemesinin sebebi, kişinin bu paraya ihtiyacı olduğunu kanıtlayan evrakları inceleyebilmektir. Erzak yardımında ise kişinin muhtaçlık belgesi olması yeterlidir. Belediyeden nakdi yardım almak isteyen kişilerin, belediyeye sunması gereken evraklar şu şekilde sıralanabilir:

TC kimlik numaranızın yazdığı kimlik belgeniz
Yardım dilekçesi
Sağlık provizyon aktivasyon belgesi. Bu belge Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınır. Bu belgenin istenmesinin sebebi, kişinin çalışıp çalışmadığını görebilmektir.
Muhtarlıktan alınmış ikametgah belgesi
Üzerine kayıtlı araç olmadığına dair belge
Bu evrakların hepsini vermeniz gerekmeyebilir. Belediyenizden, nakdi yardım ve erzak yardımı için hangi belgelerin gerektiğini öğrenmeniz gerekir. Belki çok daha az belge ve şartla, bu yardımlardan faydalanma imkanınız bulunabilir. Örnek olarak Çankaya Belediyesi, başka şehirlerden okumaya gelmiş üniversite öğrencilerden ek şart istememektedir.