Gündem

Beyin yiyen amip krizi büyüyor! Bu belirtiler varsa hemen hastaneye gidin!

Tüm dünya koronavirüs salgınıyla mücadele ederken, ABD’nin Florida eyaletinde olan bir kişi beyin yiyen amip salgına yakalandı. Uzmanlar burundan girip beyne yerleşen ve kişiyi bir hafta içerisinde öldüren ölümcül salgın amip salgınına karşı uyarılarda bulunmaya başladı.

Konuyla ilgili Arman, “Gözdeki en ufak belirtide, minik de olsa bir kızarıklık olduğu durumlarda göz hekimine giderek muayene olmalıyız” diyerek, bu salgına karşı en sık karşılaşılan belirti konusunda uyarılarda bulundu.

LENS KULLANANLAR DİKKAT

Bu salgın karşısında özellikle lens kullanan kişilerin dikkatli olması gerektiğini ifade ederek, şu açıklamayı kaydetti:

“Yüzü yıkadığımız suların temiz olduğundan emin olmak önemli. Türkiye’de vaka olarak düşündüğümüzde 2009’da Ankara’da tanımlanmış bir vaka var. Sonra Eskişehir’de bir vaka görülmüş. 2018’de Gürcistan’dan gelen bir kişi İstanbul’da tanı almış. Türkiye’de oldukça seyrek olduğunu söyleyebiliriz. Dikkat etmemiz gereken nokta, temiz olmayan tatlı sularda yüzmemek. Akarsu, göl gibi alanlarda yüzmekten kaçınmak gerekiyor. Klorlama yeterli olmayabilir. Temiz bir kaynaktan gelmeyen bir suyla doldurulmuş havuzda da klorlama da yeterli olmayabilir. Özellikle göz temizliğinde kullandığımız ve yüzdüğümüz suyun temizliğine dikkat edelim. En ufacık bir belirtide, gözde çok önemsemediğimiz minik de olsa bir kızarıklık olduğu durumlarda mutlaka bir göz hekimine giderek muayene olmalıyız. Menenjit bulguları ağır olgulardır. Yüksek ateş, baş ağrısı, kusma durumunda da kişi vakit kaybetmeden hekime gitmelidir”

Beyin yiyen amip krizi büyüyor! Bu belirtiler varsa hemen hastaneye gidin!

AMİP BEYNE ULAŞTIĞINDA AĞRI KESİCİLER YANIT VERMİYOR

Konuyla ilgili açıklama yapan Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler’den Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Halil Olgün Peker, beyne ulaştığında büyük bir baş ağrısı yaptığını ve ağrı kesicilerin bile bu durumda yeterli olmadığını şu sözlerle açıkladı:

“Burundan girerek burun mukozasından burun siniri yoluyla beyne kadar ulaşıyor. Beyinde şiddetli bir menenjit tablosuna yol açıyor. Bu tablo çok ağır ve hızlı geliştiğinden hastalarda kısa süre içerisinde ölümle sonuçlanıyor. Bu nedenle tedavisi halen net olarak bulunamamış bir hastalık. Hastalığın 5-10 günlük bir periyodu var. Virüs önce burundan giriyor ve burada bir burun enfeksiyonu, sinüzit bulguları oluşturuyor. Sonra burun tıkanıklığı ve ateş belirtileri görülüyor. Beyne ulaştığında ise ağrı kesicilere cevap vermeyen bir baş ağrısı yaşanıyor. Bunun dışında ense sertliği ve şuur değişiklikleri gibi şikayetlere bile yol açıp hastaları komaya sokabiliyor. Ani beyin ödemi sonrasında da hastalar hayatını kaybediyor”

Peker, açıklamasına devam ederek, bu durumun insandan insana bulaşıcı bir özelliğinin olmadığını belirterek, “Bulaşıcı bir özelliği yok. İnsandan insana bulaşmaz. Sadece sıcağı sever. En çok sevdiği sıcaklık ise 46 derece civarıdır. İnsanlara sıcak sulardan bulaşır. Hasta birinden başka bir hastaya bulaşması söz konusu değil. Amerika’da bugüne kadar tespit edilen 145 vaka var. Bunlardan sadece 3’ü hayatta kalabilmiş, diğerlerinin hepsi hayatını kaybetmiş. Diğer hastalıklar arasında çok sık gözüken bir hastalık değil. İnsanların korkmasını gerektirecek bir durum olduğunu düşünmüyorum” açıklamasın yaptı.