Gündem

Bilim İnsanları Uyardı: Bu Maskeleri Kullanmayın

Son dönemde cerrahi maskelere ulaşımda yaşanan problemler nedeni ile vatandaşlar internetten satılan yıkanabilir nano maske olaarak satılan siyah maskeleri tercih ediyorlar. Bu maskeler için bilim insanları tarafından uyarı yapıldı ve hiçbir koruyucu özelliği olmadığı belirtildi. 

Konu ile ilgili olarak uzmanlar “Siyah maske, cerrahi maskenin üzerine süs olarak takılabilir” görüşünü belirtiyorlar. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu bu maskeler hakkında şu açıklamaları yaptı:

“BURNUNUZUN ÜZERİNE OTURMAZ”

“Yıkanabilir, nano maske olarak satılan siyah maskeleri taktığınızda burnunuzun üzerine oturmaz. Taktığınızda burnunuzun yer aldığı üst kısımlar tamamen boş kalır. Ayrıca hızlıca nefes aldığınızda ağzınıza ve burnunuza bu kumaşın yapıştığını göreceksiniz. Elinizle maske varken nefesinizi kontrol ettiğinizde net sıcak havanın gelmemesi gerekiyor. Ama bu maskede sıcak havayı net bir şekilde elinizle hissedebilirsiniz. Bir deneme yapacak olursak da damlacıkların rahatlıkla bu maskeden geçtiğini görürsünüz. Bu aynı şekilde damlacıkların da içeri girdiği demektir. Bu maske, cerrahi maskenin üzerine süs olarak takılabilir. Korunmak için bu maske uygun değil. Cerrahi maskelerin önünde de bir tel var. Bu teli içeri hava girmemesi için burnunuzun üstüne oturtmanız gerekiyor.”

BİLİM KURULU ÜYESİ ÖZLÜ KULLANILMAMASINI ÖNERDİ

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

“Amacımız aksırırken, konuşurken damlacıkları engellemek. Standart maske, fular, eşarp, evde imal edilmiş birkaç katlı maske bile olabilir. Bu anlamda siyah maskeler de kullanılabilir. Sadece bu maskelerin nemlendikçe değişmesi gerekiyor. Sentetik kumaştan yapılan maskeler çabuk nemlenir, buhar yapar, nefes alması zorlaşır. Pamuklu olan siyah maskenin kullanılmasını öneriyorum.”

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan’ın açıklaması ise şöyle oldu:

“Cerrahi maskenin bulunamadığı yerde siyah maskeler uygun şekilde, burnu ve çeneyi kapayarak kullanılırsa bulaşı engellenebilir.”