Gündem

Bilim Kurulu salgının ne zaman biteceğini açıkladı

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi, Hacettepe Ünivesitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal corona virüsü salgını hakkında açıklamalarda bulunarak salgının ne zaman sona ereceğine ilişkin bazı bilgiler paylaştı.

ÖLÜM SAYISI 1 MİLYONU GEÇTİ

Ünal açıklamalarında corona virüsün dünyada etkili olmaya devam edeceğini belirterek vaka sayısının 50 milyonu geçtiğini ölüm sayısının ise 1 milyonu geçtiğini vurguladı.

Prof. Dr. Ünal açıklamalarında “Bu nerede sonlanacak, nereye gidecek?” sorusuna da yanıt verdi ve mutasyon beklentisinin olduğunu ancak çok geçerli olmayacağını ifade etti.

SALGIN NE ZAMAN DURACAK?

Açıklamalarında tedbirlerle beraber toplumun yüzde 60’ı aşılandığında salgının duracağını belirten Prof. Dr. Ünal açıklamalarının devamnında önce sorumlulupun yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayarak şu açıklamaları yaptı:

“Koronavirüs şu anda dünyayı yakmaya devam ediyor. 50 milyonu geçmiş vaka sayısı, 1 milyonu geçmiş ölüm sayısından bahsediyoruz. Bu nerede sonlanacak, nereye gidecek? Hep söylediğimiz gibi ya bir mutasyon beklentisi var; ama çok da geçerli değil gibi, ya öyle mucizevi bir ilacınız olur, önden verirsiniz hastalık meydana gelmez, ya da hasta olanlara verirsiniz bütün ölümlere mani olur; bununla ilgili çalışmalar var ama daha öyle bir ilaç bulunmadı, ya da aşıya güveneceğiz.

Tedbirlerle beraber toplumun yüzde 60’ı aşılandığında bu salgın duracak. Önce biz neyi yapabiliyoruz, o sorumluluğumuzu yerine getirelim. Maske, mesafe, el hijyeni ve yayınlanmış olan kısıtlamalara harfiyen uymak. Şu anda en büyük sorumluluğumuz maske, mesafe, el hijyeni, kısıtlamalara uymak, salgını yavaşlatmak ve ileride aşının da yardımıyla durmasını beklemek.”