Gündem

Bilim Kurulu Üyesi Kara Tarih Verdi ! İşte Normalleşme Detayları

Corona virüsü salgını kapsamında iyileşmeler meydana gelirken normalleşme de merak konusu oldu. Bu durum hakkında Ateş Kara’dan önemli açıklamalar geldi. 

Ateş Kara açıklamalarında iyileşen sayısının artık yeni tanı sayısını geçtiğini ifade ederek bunun iyiye işaret olduğunu şu anda gelinen noktada pik noktası yani tepe noktası denilen yere geldiğimizin ya da o nokta da olduğumuzun göstergesi olduğunu vurguladı.

ATEŞ KARA’DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR 

Konu ile ilgili olarak Ateş Kara’nın açıklamaları şöyle oldu:

Bundan sonra azalmanın ne hızda gideceğini bilmiyoruz. Bu, bizim kurallara ve önerilere ne kadar uyduğumuzla ilgili. Liglerin yeniden başlaması için önümüzdeki 7-10 günlük süreç bize fikir verecek.

Sonrasında bölgesel verilere bakıp rahatlama işlemleri başlayacaktır. Ama liglerin açılıp oynanması konusunda karar vermemiz ve kesin bir şey söylemek için 7-10 günlük süreye ihtiyacımız var.

Salgın sonrasında her şey belirli adımlarla düzelecek. Bir orman yangını gibi düşünün. Önce kontrol altına alınması gerekiyor ve şu an bunu yaptık. Her yerdeki alevin tamamen söndüğünden emin olmalıyız.

Küçük küçük adımlarla olacaktır bu. İlk etapta açık hava olan ve aradaki mesafenin geniş olduğu masalarda servis başlayabilir diyebiliriz. Sonrasında belki kafeleri veya bazı işletmeleri, içerideki insan sayısına göre açabiliriz.

Nasıl ki belli bir vakadan sonra maske taktıysak, bu sefer de tam tersi bir adım izleyeceğiz. Mesela sadece hastaneye giderken maske takalım diyeceğiz.

Dünyada kuzey ve güney kürenin seyrinin farklı olacağını zaten bekliyoruz. Artı bir de şöyle bir özelliğimiz var. Dünyadaki pek çok ülkenin kontrol önlemleri birbirinden farklı.”

Onun için de dünya geneli için konuşurken farklı, bölgesel konuşurken farklı. Avrupa neredeyse tepe noktasına geldi. Bazı ülkeler hala çıkışta ama genel anlamda bakarsak aşağıya doğru bir eğilimin söz konusu olduğunu ifade edebiliriz.

Bu yüzden karar verilen bölgeye göre özellikler değişecektir. Avrupa için farklı bir durum olabilir, aynı şekilde dünyadaki farklı kıtalarda da futbolun başlama süresi değişkenlik gösterecektir.”